Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Květnová nehodovost

PELHŘIMOVSKO: Řidiči se svými životy hazardují.  

 
KVĚTEN
 
2011
2010
 
Celkem DN
 
37
 
32
 
Úmrtí
 
1
 
0
 
Těžké zranění
 
6
 
2
 
Lehké zranění
 
17
 
13
 
Škoda v tis. Kč
 
1980
 
4077
 
Z toho pod vlivem alkoholu
 
4
 
8
 
 
Příčiny – květen
2011
2010
 
Nezaviněné řidičem
 
10
 
7
 
Rychlost
 
8
 
6
 
Předjíždění
 
0
 
1
 
Nedání přednosti
 
5
 
4
 
Způsob jízdy
 
14
 
14
 
Technická závada
 
0
 
0
  
     V květnu letošního roku policisté zadokumentovali celkem 37 dopravních nehod, což je o pět nehod více než v loňském roce za stejné období. Následky nehod zaznamenaly vzrůstající tendenci proti květnu 2010. Celkem 17 osob bylo zraněno lehce, šest osob utrpělo těžké zranění a jedna osoba na následky zranění zemřela. Naopak jsme zaznamenali pokles hmotné škody při nehodách. V květnu letošního roku byla hmotná škoda vyčíslena na 1,9 milionu korun, v květnu 2010 škoda dosáhla 4 milionů korun.
      V květnu letošního roku policisté vyjížděli celkem k 4 dopravním nehodám, při kterých byli  řidiči pod vlivem alkoholických nápojů. V porovnání s loňským květnem je to pokles o 4 nehody.
       „ I když se počet nehod způsobených pod vlivem alkoholu snížil, neznamená to, že by někteří řidiči omezili jízdu s alkoholem v krvi.  Například poslední květnový víkend policisté zjistili při běžné silniční kontrole u pěti řidičů požití alkoholických nápojů“, zdůraznil vedoucí DI v Pelhřimově npor. Rostislav Sůva.
V pátek 27. května byl kontrolován řidič v Pacově. Nadýchal 1,4 promile. Další řidič byl kontrolován v Humpolci a při opakované dechové zkoušce nadýchal 1,84 a 2,03 promile. V sobotu kontrolovaný řidič v obci Stranná nadýchal 1,23 promile. Všichni tři řidiči se dopustili přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V neděli byl zadržen řidič v Humpolci. Při dechové zkoušce byla naměřena hodnota 0,71 g/kg alkoholu v dechu. Řidič se dopustil přestupku proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích. Přestupek bude projednán ve správním řízení. Poslední nedělní hříšník byl zadržen policisty z Počátek. Řidič musel být eskortován do Protialkoholní záchytné stanice v Jihlavě, kde nadýchal 2,73 promile. Také tento řidič spáchal přečin ohrožení pod vlivem návykové látky, kde je trestní sazba až jeden rok.
 
      Poslední květnovou neděli se stala tragická nehoda na silnici I/34 mezi Pelhřimovem a Humpolcem. Při přecházení této silnice u obce Záhoří, byla projíždějícím motocyklistou sražena šedesátiletá chodkyně, která vedla kolo. Bohužel, žena  zranění podlehla na místě, padesátiletý motorkář byl převezen s těžkým zraněním do nemocnice.
 
       Závažná nehoda se stala 13. května v Pelhřimově. Šestadvacetiletý řidič jel z Pelhřimova směrem na Myslotín. Během jízdy narazil do dvaadvacetileté chodkyně, která utrpěla těžké zranění.
 
     Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v květnu patřil způsob jízdy (14). V deseti případech nebyla nehoda zaviněna řidičem, z toho v devíti případech se jednalo o střet se zvěří. V osmi případech byla příčinou dopravní nehody rychlá jízda. Pět dopravních nehod bylo způsobeno nedáním přednosti v jízdě.
 

por. Bc. Hana Kotková, komisař
2. června 2011 

 

vytisknout  e-mailem