Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili loupežné přepadení

PELHŘIMOVSKO: Třicetiletý muž okradl seniorský manželský pár 

Policistům pelhřimovského územního odboru se podařilo objasnit případ loupeže, ke které došlo na konci května letošního roku v Košeticích. Tehdy neznámý muž odcizil seniorům v jejich domku 90 tisíc korun. Na základě prověřování, provedených šetření a vyhodnocení stop kriminalisté zjistili, že skutku se dopustil třicetiletý občan sousedního státu. Za spáchání zločinu loupeže mu hrozí až deset let vězení.
 
Ve čtvrtek 29. května po patnácté hodině přijali policisté na tísňové lince 158 oznámení o odcizení finanční hotovosti v obci Košetice. Dva neznámí muži měli vniknout na dvůr rodinného domku obývaného seniorským manželským párem (81 a 88 let) pod záminkou sběru železného šrotu. Jeden z nich odlákal pozornost muže, který mu ukazoval železo složené na dvoře a druhý vnikl do obytné části domu. Žena nezvaného hosta z domu vykázala a pro jistotu šla zkontrolovat peníze uložené v ložnici. Když držela v ruce krabičku s penězi a vkladními knížkami, muž k ní přiskočil a začal se s ní o krabičku přetahovat. Cloumal s ní tak dlouho, až se mu podařilo ženě krabičku vytrhnout a dal se na útěk. V chodbě se ho pokusil zadržet manžel ženy, pachatel ho ale odstrčil takovou silou, až muž upadl na zem. Poté z domu utekl. V odcizené krabičce měli manželé uloženou hotovost 90 tisíc korun a tři vkladní knížky.  
Policisté začali po pachateli ihned intenzivně pátrat. „Propátráním širokého okolí místa činu se nám podařilo najít odcizenou krabičku s vkladními knížkami, ale již bez hotovosti“, řekl vedoucí oddělení obecné kriminality npor. Mgr. Luboš Jakoubek. Policisté i kriminalisté prováděli rozsáhlá šetření v obci i okolí za účelem zjištění pachatele skutku. Ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze zločinu loupeže a přečinu porušování domovní svobody.
„Na základě provedených šetření a vyhodnocení stop včetně zajištěné DNA se nám podařilo zjistit totožnost pachatele. Jedná se o třicetiletého muže, občana sousedního státu, který je v současné době za další trestnou činnost umístěn ve vazební věznici“, doplnil npor. Jakoubek.
Kriminalisté na základě prověřování navíc zjistili, že muž se dopustil i dalších trestných činů a to v Havlíčkově Brodě a Ústí nad Orlicí. Na začátku dubna letošního roku vnikl do kanceláře provozovny na Ledečské ulici v Havlíčkově Brodě, kde vypáčil zásuvky stolu, ale nic neodcizil. V červenci roku 2011 v recepci hotelu na náměstí v Ústí nad Orlicí využil nepozornosti recepční a ze zásuvky pod pultem odcizil hotovost ve výši téměř 12 tisíc korun.
Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání muže jako obviněného ze zločinu loupeže a přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Obviněný je stíhán ve vazbě, hrozí mu trest odnětí svobody až na deset let.
 
„Chtěl bych vyzvednout výbornou práci kriminalistů i policistů obvodních oddělení v Pelhřimově a Pacově, kteří se na objasnění případu významnou měrou podíleli“, řekl vedoucí územního odboru Pelhřimov plk. Mgr. Jaromír Štěpánek. „Případy trestné činnosti páchané na seniorech jsou velmi závažné a vždy věnujeme maximální úsilí tomu, aby pachatelé těchto skutků byli dopadeni“, uzavřel plk. Štěpánek.
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
24. listopadu 2014

vytisknout  e-mailem