Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Jak jsme jezdili v listopadu

PELHŘIMOVSKO: V listopadu se méně bouralo  

Silnice bez sněhu a malý počet dnů se špatným počasím zřejmě ovlivnilo listopadovou nehodovost. S počtem 22 nehod se listopad zařadil spolu s červnem mezi měsíce s nejnižším počtem nehod v letošním roce. Také bilance následků nehod v měsíci je velice příznivá. O život nepřišla žádná osoba, nehody se obešly bez těžkého zranění a pouze tři osoby utrpěly lehká zranění. Vyčíslená hmotná škoda 1,3 miliónu korun se v porovnání s ostatními měsíci také řadí mezi nejnižší. V  listopadu v roce 2010 jsme evidovali 28 dopravních nehod, bohužel dvě osoby při nich zemřely, dvě utrpěly těžká zranění a sedm osob bylo zraněno lehce. Hmotná škoda byla odhadnuta na 1,3 miliónu korun.
   
Souvislost s počasím mají zřejmě i příčiny dopravních nehod. V jedenácti případech byla nehoda způsobena příliš rychlou jízdou řidiče. V pěti případech nehodě napomohl špatný způsob jízdy řidiče a ve stejném počtu pěti nehod se s vozidlem řidiče střetla lesní zvěř. Jedna nehoda byla zaviněna nedáním přednosti v jízdě. Bohužel, nešvar řízení vozidla pod vlivem alkoholu zaznamenává vzrůstající tendenci. V letošním listopadu, stejně tak jako v říjnu a květnu, způsobili nehodu čtyři řidiči, kteří měli  alkohol v krvi.
 
  
Počátkem listopadu se stala nehoda mezi obcemi Humpolec a Senožaty. Jednadvacetiletý řidič narazil před půlnocí do oplocení zahrady rodinného domu a do transformátoru. Při nehodě utrpěl lehké zranění. Dechovou zkouškou se ukázalo, že mladík je v podnapilém stavu. Nadýchal přes dvě promile alkoholu.
 
Třiašedesátiletý řidič vozidla Škoda Felicia jel od obce Mikulášov směrem na Krasoňov. Při průjezdu levotočivou zatáčkou nezvládl řízení svého vozidla, vjel do silničního příkopu, kde s vozidlem zůstal zaklíněn a nepodařilo se mu vyjet. Policisté na místě zjistili, že muž je pod vlivem alkoholu. Dechová zkouška ukázala, že má v dechu přes tři promile alkoholu. Při nehodě neutrpěl zranění.
 
HU-Senožaty 4.11.11.jpgKrasoňov 8.11.11.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jednadvacetiletý řidič bez řidičského průkazu jel s vozidlem Ford Fiesta po ulici Humpolecká v Pelhřimově k čerpací stanici Shell. Při průjezdu levotočivé zatáčky nezvládl vlivem opilosti řízení svého vozidla a narazil do zadní části zaparkovaného nákladního návěsu. Dechová zkouška prokázala požití alkoholu 1,49 promile v dechu.
 
Další řidič v nočních hodinách odbočoval od hotelu Rustikal v Horní Cerekvi. V křižovatce nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a narazil do domu. Od nehody odešel. Policisté řidiče po nehodě nalezli. Dvacetiletý řidič nadýchal přes jedno promile alkoholu. 
 
„Kontrolami řidičů a častými preventivními akcemi se snažíme předcházet dopravním nehodám a nebezpečným situacím, které mohou vyvolat právě tito nezodpovědní řidiči. Bohužel, řidičů pod vlivem alkoholu a pod vlivem drog v letošním roce přibylo“, konstatoval vedoucí Dopravního inspektorátu v Pelhřimově npor. Rostislav Sůva.
 
Dopravní nehodovost leden-listopad 2011
V porovnání nehodovosti s loňským rokem jsme za jedenáct letošních měsíců zaznamenali nárůst o padesát nehod. Letos již evidujeme 319 dopravních nehod, které si vyžádaly šest lidských životů. Třicet dva osob bylo zraněno těžce a sto čtyřicet sedm utrpělo lehké zranění. V loňském roce za stejné období zemřelo devět osob, osmnáct účastníků nehody utrpělo těžké zranění a sto třicet čtyři lehké zranění. Celková hmotná škoda se do konce listopadu 2010 vyšplhala na 22,9 miliónu korun. Od počátku ledna do konce listopadu letošního roku je škoda vyčíslena na 24,7 miliónu korun.


por. Bc. Hana  Kotková, komisař
2. prosince 2011
 

vytisknout  e-mailem