Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

I na hřbitově můžete potkat zloděje

PELHŘIMOVSKO: Cenné věci ve vozidle nenechávejte.  

Pelhřimovsko -    Období kolem tzv. „dušiček“ tj. 2. listopadu, nám již pomalu klepe na dveře. Na hřbitovy se začnou sjíždět příbuzní a známí, aby uctili památku svých blízkých. Ovšem hřbitovy a parkoviště blízko hřbitovů začnou navštěvovat i lidé, kteří sem přijdou úplně za jiným účelem. Ten bude jen jediný a to něco získat - ukrást. Lidé, kteří přijíždějí na hřbitov v automobilech, by si měli uvědomit, že interiér automobilu je jako výkladní skříň. Proto veškeré mobily, fotoaparáty, kabelky, peněženky, oblečení nebo jiné cennosti nenechávejte na sedadlech, popřípadě ani v zavazadlovém prostoru. Auto u hřbitova zůstává bez dozoru a než se k němu vrátí majitel, mnohdy toho využije zloděj a „nabízené“ věci si vezme. Nejen že se vám ztratí věci z automobilu, ale dojde ještě k jeho poškození. V letošním roce jsme zaznamenali pět případů vloupání do vozidel, která byla zaparkována u hřbitova. Pachatelé z vozidel odcizili věci za téměř 35.000 korun. Nejčastěji se jednalo o kabelky, doklady, finanční hotovost, brýle a platební karty.
         
        Bohužel, někteří lidé nenavštěvují hřbitovy jen za vyvoláním vzpomínek. Jsou lidé, kteří na hřbitovech ničí majetek. Jedná se o poškození náhrobních kamenů nebo lucerniček nebo o poškození kostelíků nebo obřadních síní. Poslední případ poškození hrobu evidují humpolečtí policisté ze včerejšího dne tj. 26. října, kde žena nahlásila poškození lucerniček na hrobě. 
       
      Toto blížící se období sebou nese i zvýšený provoz na silnicích. Lidé budou častěji vyjíždět na hřbitovy v blízkosti svých bydlišť, ale do našeho okresu budou přijíždět i příbuzní z jiných krajů, kteří budou chtít navštívit své blízké.Tento týden bude svátek již ve středu. To znamená, že hodně lidí si prodlouží víkend a dá se předpokládat, že i chataři a chalupáři využijí poslední dny relativně lepšího počasí a svá rekreační obydlí budou připravovat na zimu.
    
      Policisté v těchto dnech zvýší dohled nad silničním provozem a také policejní hlídky v místech, kde se nacházejí hřbitovy, budou zajišťovat kontrolu parkovišť.


         Všechny tyto účastníky silničního provozu proto upozorňujeme, jezděte opatrně, zbytečně nespěchejte, na cestu se vydávejte odpočatí. Pamatujte, že je tu již podzim a proto mohou být silnice namrzlé, či pokryté mokrým listím, ráno jsou časté mlhy. Vám všem přejeme šťastný návrat do Vašich domovů.
 
 
por. Bc. Hana Kotková, tiskpe@mvcr.cz
27. října 2010
 
 
 

vytisknout  e-mailem