Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehodovost v květnu

PELHŘIMOVSKO: Obětí první tragické nehody v roce 2012 byla cyklistka  

V letošním květnu pelhřimovští policisté zadokumentovali 38 dopravních nehod, což je o jednu nehodu více než se stalo v květnu roku 2011. Následky letošních květnových nehod jsou čtyři těžká zranění, třináct zranění lehkých a jedno smrtelné zranění. V květnu předešlého roku na pelhřimovských silnicích zemřela také jedna osoba, šest osob utrpělo těžké zranění a sedmnáct osob bylo zraněno lehce. V letošním květnu byla celková hmotná škoda vyčíslena na 2,25 milionu korun, což je téměř o 270 tisíc korun více než v květnu roku 2011. U dvou viníků dopravní nehody byl zjištěn alkohol, naproti tomu roku 2011 způsobili dopravní nehodu pod vlivem alkoholu čtyři řidiči.
 
V květnu roku 2012 patřil mezi nejčastější příčiny dopravních nehod způsob jízdy (20), nehody nezaviněné řidičem (10), přednost v jízdě (5) a předjíždění (1).
 
První tragická nehoda v roce 2012
V pátek 18. května jela sedmadvacetiletá řidička vozidla Renault Clio z obce Kejžlice směrem na obec Dolní Město. V místě křižovatky předjížděla cyklistku v době, kdy tato odbočovala vlevo na vedlejší pozemní komunikaci. Došlo ke střetu vozidla a jízdního kola s cyklistkou. V důsledku nárazu utrpěla čtyřiačtyřicetiletá cyklistka poranění, kterým na místě podlehla. V osobním vozidle byla spolujezdkyně, která utrpěla zranění a byla hospitalizována v Nemocnici v Havlíčkově Brodě.
 
Cyklisti a dopravní karamboly
V květnu pelhřimovští policisté zadokumentovali šest dopravních karambolů s účastí cyklisty. Dva cyklisti utrpěli těžká zranění, tři utrpěli zranění lehké a jedna cyklistka při dopravní nehodě zemřela.
 
V květnu havaroval jeden motocyklistaKámen-Obrataň moto.jpg
 
Letošní květen byl příznivý pro motoristy. Policisté vyjížděli pouze k jedné nehodě, při které havaroval motorkář. Koncem května jel řidič motocyklu Yamaha ve směru Kámen-Obrataň. Do jízdní dráhy mu údajně vběhla srna. Řidič začal brzdit a havaroval mimo vozovku. Ke střetu se srnou nedošlo. Řidič utrpěl lehké zranění, jeho spolujezdkyně byla jednorázově ošetřena. Hmotná škoda byla odhadnuta na 40.000 korun.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nehody nezaviněné řidičem
Mezi tyto nehody patří zejména střety se zvěří. V květnu jsme měli nahlášeno deset střetů se zvěří. Jednalo se v devíti případech o střet se srnčí zvěří. V jednom případě se vozidlo střetlo s jelenem. Hmotná škoda se však v těchto deseti případech vyšplhala na více jak 360.000 korun.
 
Havárie s nákladními vozidly
 
Druhý květnový den po 15,00 hodině se řidiči setkali na silnici I/34 mezi obcemi Božejov a Ústrašín s rozházeným nákladem po silnici a mimo silnici. Řidiči nákladního vozidla zn. Volvo se uvolnil náklad s balením minerálek a rozsypal se mimo silnici. Způsobená škoda byla vyčíslena na 30.000 korun. Věc byla vyřešena blokovou pokutou jako přestupek proti BESIPu. Božejov-Ústrašín 2.5.12.jpgBožejov-Ústrašín 2.5.12 1.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HU-PE 4.5.12.jpg
 
Dne 4. května v ranních hodinách jel řidič nákladní soupravy Mercedes Atego ve směru od Humpolce na Pelhřimov. Řidič se plně nevěnoval řízení vozidla z důvodu mikrospánku. Nákladní souprava vyjela vpravo mimo vozovku do silničního příkopu, kde havarovala. Během události bylo poškozeno 13 betonových rigolníků. Ke zranění osob nedošlo. Hmotná škoda byla odhadnuta na 155.000 korun.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Skála-Rozkoš 24.5.12.jpgDne 24. května jel řidič nákladního automobilu Mercedes Atego od obce Skála směrem na obec Rozkoš. Po projetí pravotočivé zatáčky na přímém úseku najel na pravou nezpevněnou krajnici, s vozidlem sjel do pravého silničního příkopu a částečně se s vozidlem převrátil na pravý bok. Řidič byl po nehodě převezen na ošetření do nemocnice. Dechová zkouška byla negativní. Způsobená škoda byla vyčíslena na 60.000 korun.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Téhož dne v odpoledních hodinách havarovaly dva nákladní vozy ve směru od Kamenice nad Lipou před obcí Pravíkov. Řidič nákladního vozidla MAN jel po silnici ve směru od Kamenice nad Lipou. Při průjezdu pravotočivé zatáčky před obcí Pravíkov se údajně snažil zabránit střetu s protijedoucím osobním vozidlem nezjištěného typu, který jel v jeho jízdním pruhu a předjížděl jiný nákladní automobil také zn. MAN. Řidič nákladního vozidla, které přijíždělo od Kamenice nad Lipou, se snažil zabránit čelnímu střetu s osobním vozidlem a začal prudce brzdit. Se soupravou dostal smyk, který nezvládl a vyjel do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím nákladním vozidlem. Ke střetu s osobním vozidlem nedošlo a jeho řidič ani nezastavil. Při nehodě byly poškozeny nezpevněné krajnice v délce 5 metrů. Osoby při nehodě nebyly zraněny. Hmotná škoda byla vyčíslena na 705.000 korun. Míra zavinění jednotlivých účastníků nehody je předmětem dalšího šetření. Pravíkov 24.5.12.jpgPravíkov 24.5.12 1.jpg
 

 

 

 

 

 

 

por. Bc. Hana Kotková, komisař
8. červen 2012

 

vytisknout  e-mailem