Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Vloupání do rekreačních chat

JIHLAVSKO: V chatě by neměly zůstávat cenné věci a objekt by měl být dobře zabezpečen 

Policisté pátrají po pachateli, který se vloupal do rekreační chaty v katastru obce Brtnice. V době od středy 9. ledna do pátečního dopoledne 25. ledna vnikl za použití násilí do neobývané chaty v lese ve směru na obec Brancouze. Pachatel vypáčil dveře budovy, kterou prohledal. V chatě odcizil 39 fleecových dek červenožluté barvy s černými mřížkami, dále patnáct spacích pytlů a pánskou pracovní bundu. Krádeží vznikla celková škoda přes dvanáct tisíc korun. Poškozením dveří způsobil pachatel škodu přibližně tři tisíce korun. Případ policisté prověřují pro podezření ze spáchání přečinu krádež.
K dalšímu vloupání do rekreační chaty došlo v lokalitě Na Pasekách v katastru obce Šimanov. Pachatel v době od úterního rána 22. ledna do pátečního odpoledne vypáčil okno místnosti koupelny, kterým se poté dostal do chaty. Odcizil dvě porcelánové sošky Madony a různé starožitné věci jako obraz, lustr, žehličky na uhlí a dvě fajfky, jednu vyřezávanou a druhou porcelánovou. Krádeží vznikla majiteli škoda přes čtyřicet tisíc korun. Další škodu způsobil pachatel poškozením okna chaty. Případ policisté prověřují pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to krádež a porušování domovní svobody.
 
V loňském roce došlo na Jihlavsku k 76 případům vloupání do rekreačních chat, z nichž se policistům podařilo téměř 53 % případů objasnit. V roce 2011 prověřovali policisté 53 vloupání do rekreačních chat.
 
V současném a nadcházejícím období se riziko vloupání do rekreačních chat zvyšuje. Chatové oblasti se staly opuštěnými a majitelé navštěvují své chaty jen velmi zřídka. Této situace by mohli využít pachatelé k vloupání, ať již s cílem odcizit cokoli co má nějakou hodnotu a lze to prodat nebo k přespání. V některých případech si v chatě pachatel zatopí nebo během svého pobytu v objektu využívá různé elektrospotřebiče, které ale při odchodu nechá zapnuté a v důsledku toho dojde k požáru a zničení celé chaty. 
Majitelům doporučujeme, aby si ve svých chatách nezanechávali v době nepřítomnosti cenné věci. Je vhodné objekt zabezpečit elektronickým zabezpečením a mechanickými zábrannými prostředky,jako jsou například bezpečnostní zámkový systém, mříže, uzamykatelné okenice. Není dobré nechávat si u rekreačního objektu viditelně žebřík. Uklizené by měly být rovněž všechny věci, které by pachatel mohl při vloupání do chaty použít. Jedná se především o sekyry, nářadí a předměty, které je možné využít k páčení. Je vhodné rekreační objekt i v zimních měsících nepravidelně navštěvovat. Dále je vhodné všímat si pohybu podezřelých osob a vozidel v chatových oblastech. Pokud dojde k vloupání do rekreačního objektu je pro policisty důležité, aby majitel nevstupoval dovnitř, nezačal uklízet a případ neprodleně oznámil policii.
Policisté provádějí v chatových oblastech po celý rok nepravidelné preventivní kontroly. V zimních měsících jsou intenzivnější a na tyto lokality se zaměřují také policejní psovodi.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
28. ledna 2013 

vytisknout  e-mailem