Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Policisté se zaměřili na cyklisty

JIHLAVSKO: Při dopravní akci zkontrolovali přes šedesát cyklistů 

V pondělí 12. srpna proběhla na Jihlavsku dopravně preventivní akce změřená na kontrolu cyklistů. Důvodem je nepříznivý trend vývoje dopravní nehodovosti cyklistů. Od začátku letošního roku zemřeli na Vysočině při dopravních nehodách čtyři cyklisté, dalších dvanáct utrpělo těžké zranění a 70 jich bylo zraněno lehce. Ve dvaadvaceti případech policisté při kontrole zjistili, že cyklista byl pod vlivem alkoholu. 
 
Do dopravně preventivní akce se v pondělí odpoledne zapojilo celkem šest policejních hlídek, které kontrolovaly cyklisty na cyklostezkách v době mezi jednou a pátou hodinou. Kromě Jihlavska zastavovali policisté cyklisty také na Polensku, Telčsku i Třešťsku. Zkontrolovali celkem 64 cyklistů. Policisté se zaměřili na kontrolu dodržování pravidel silničního provozu, dodržování zákazu požívání alkoholu, stanovenou povinnou výbavu jízdního kola a v neposlední řadě na cyklisty působili preventivně.
 
Do akce se zapojila také organizace BESIP a odborná firma, která zájemcům zdarma seřizovala jízdní kola. Cyklisté si vyslechli doporučení k zvýšení jejich bezpečnosti a mohli si také napsat dopravní testy a prověřit tak svoje znalosti pravidel silničního provozu. 
 
Policisté se stále poměrně často setkávají s případy, kdy na kole jede podnapilý cyklista. U opilých cyklistů se významně zvyšuje riziko, že havarují a ohrožují tak své zdraví a mnohdy i život. Cyklisté si často také neuvědomují, že zákon o provozu na pozemních komunikacích se jich týká stejně, jako ostatních řidičů. Cyklista, který je ovlivněn alkoholem nebo jinou návykovou látkou, je v silničním provozu nebezpečný nejen sám sobě, ale i jiným účastníkům provozu na pozemních komunikacích. Jeho úsudek, reakce a schopnosti k řízení jízdního kola jsou vlivem alkoholu značně sníženy a podnapilý cyklista pak nedokáže správně zareagovat na vzniklou situaci v silničním provozu.
 
Zejména v období prázdninových měsíců, kdy se cyklisté vydávají na různé cyklistické výlety, musí mít na paměti, že občerstvení ve formě několika piv případně jiného alkoholu si musí odpustit a zvolit pro osvěžení nealkoholické nápoje. Cyklisté jsou ve smyslu zákona o provozu na pozemních komunikacích řidiči nemotorového vozidla, které nesmí řídit pod vlivem alkoholu. Cyklistovi, který jede na jízdním kole pod vlivem alkoholu, může být za dopravní přestupek uložena ve správním řízení pokutu až do výše padesáti tisíc korun.
 
Riziko dopravní nehody cyklistů lze také snížit správným vybavením a dobrým technickým stavem jízdního kola a tím, že bude cyklista v silničním provozu zejména za snížené viditelnosti dobře vidět. Policisté se proto při kontrolách cyklistů zaměřují na povinnou výbavu jízdních kol. Funkční brzdy na jízdním kole musí být samozřejmostí. Policisté se často setkávají s jízdními koly, která nejsou vybavena odrazkami a v případě snížené viditelnosti ani předepsaným osvětlením. Tito cyklisté zbytečně hazardují se svým zdravím. 
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
13. srpna 2013
Odkazy do noveho okna

kontrola cyklisté

kontrola cyklisté  

Detailní náhled

kontrola cyklisté

kontrola cyklisté  

Detailní náhled

kontrola cyklisté

kontrola cyklisté  

Detailní náhled

kontrola cyklisté

kontrola cyklisté  

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem