Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalita na Jihlavsku v prvním pololetí

JIHLAVSKO: Pozitivní trend snižování počtu trestných činů pokračuje i v letošním roce  

Letos došlo v prvních šesti měsících na Jihlavsku k celkem 1 031 trestným činům, z tohoto počtu se jich policistům podařilo do současné doby 47,43 % objasnit. Ve stejném období loňského roku došlo k celkem 1 126 trestným činům, z nichž policisté objasnili 47,87 %, a o rok dříve došlo k 1 253 trestným činům.
V letošním roce se tak v porovnání se stejným obdobím vloni snížil počet trestných činů o 95 skutků a v porovnání s rokem 2013 došlo k poklesu o 222 spáchaných trestných činů. Objasnit se v letošním roce podařilo policistům do současné doby přibližně stejný díl trestné činnosti jako vloni. K nejvýraznějšímu poklesu počtu trestných činů došlo u majetkové trestné činnosti, kde se meziročně snížil počet spáchaných skutků o 114.
 
V prvním pololetí letošního roku kriminalisté trestně stíhali celkem 443 osob (vloni jich bylo 503). Z tohoto počtu je 233 recidivistů, 80 žen a 28 osob mladších osmnácti let. U 69 trestných činů policisté zjistili, že se jich pachatel dopustil pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. V prvních šesti měsících spáchaly osoby mladší osmnácti let celkem 23 trestných činů.
 
K nejvíce trestným činům došlo v prvním pololetí v Jihlavě a obcích v jejím okolí. Na území patřícím do působnosti obvodního oddělení Jihlava prověřovali policisté celkem 747 trestných činů, z nichž se podařilo 48,19 % objasnit (vloni to bylo 801 trestných činů s objasněností 47,57 %). Na Polensku došlo v prvních šesti měsících k 91 trestným činům, objasnit se z tohoto počtu podařilo policistům 51,65 % (vloni to bylo 109 trestných činů s objasněností 46,79 %). Na Telčsku prověřovali policisté 70 trestných činů, z nichž je dosud objasněno 40 % (vloni to bylo 107 trestných činů s objasněností 58,88 %). Na Třešťsku došlo k 123 trestným činům, objasnit se policistům podařilo 43,9 % (vloni to bylo 109 trestných činů s objasněností 40,37 %).
 
 
Násilná trestná činnost
V prvním pololetí došlo na Jihlavsku k 88 násilným trestným činům, z nich kriminalisté objasnili 61,36 % případů (v loňském roce došlo ve stejném období k 84 násilným trestným činům, z nichž se podařilo objasnit 66,67 %).
Ve třech případech policisté zjistili, že skutek spáchala osoba mladší osmnácti let, ve 26 se činu dopustil recidivista a v sedmi žena, celkově policisté pro spáchání násilného trestného činu trestně stíhají 54 osob. U devíti násilných činů kriminalisté zjistili, že je pachatel spáchal pod vlivem alkoholu.
V letošním roce opět pokračuje sestupná tendence počtu spáchaných loupeží. V prvních šesti měsících prověřovali kriminalisté dvě loupežná přepadení, vloni jich bylo ve stejném období šest a o rok dříve dokonce dvanáct. Loupeže spáchané letos již kriminalisté všechny objasnili a v souvislosti s nimi zahájili trestní stíhání celkem šesti osob, z nichž jsou čtyři mladší osmnácti let. Naopak se letos opět zvýšil počet případů úmyslných ublížení na zdraví, kterých bylo v prvním pololetí 40, vloni jich bylo 35 a o rok dříve třináct.
V oblasti násilné trestné činnosti dále v prvních šesti měsících letošního roku došlo mimo jiné k sedmnácti případům vydírání, jedenácti trestným činů nebezpečného vyhrožování a šesti případům porušování domovní svobody.
 
Mravnostní trestná činnost
V sedmnácti případech se v letošních prvních šesti měsících jednalo o mravnostní trestné činy, z nichž kriminalisté do současnosti objasnili 47,06 % případů (v roce 2014 došlo ve stejném období k jedenácti mravnostním trestným činům). V souvislosti s objasněnými mravnostními delikty zahájili kriminalisté trestní stíhání celkem osmi osob.
 
Majetková trestná činnost
Letos došlo v prvních šesti měsících na Jihlavsku k 442 majetkovým trestným činům. Objasnit se dosud policistům podařilo 26,47 % (vloni jich bylo v prvním pololetí spácháno 556 s objasněností 27,34 %). Ve 139 případech se jednalo o krádeže vloupáním, v 207 o krádeže prosté a 96 skutků jsou zbývající majetkové trestné činy.
Z kategorie krádeží vloupáním se pachatelé nejčastěji vloupali do rekreačních chat (26 případů) a rodinných domů (20 případů). V obou oblastech ale došlo ke snížení počtu spáchaných skutků v porovnání s loňským rokem. K poklesu počtu spáchaných trestných činů došlo také u vloupání do obchodů, kde se počet snížil ze čtrnácti na osm. Naopak ke zvýšení počtu skutků došlo meziročně u vloupání do bytů, kde došlo v prvních šesti měsících letošního roku ke třinácti trestným činům, vloni to bylo pět případů. Zvýšil se také počet vloupání do restaurací, a to ze tří na osm.
V kategorii krádeží prostých se pachatelé nejčastěji dopustili kapesních krádeží, a to ve 34 případech (vloni jich ale ve stejném období bylo 36). K výraznému snížení počtu spáchaných trestných činů došlo u krádeží věcí z vozidel, letos jich bylo 22, vloni 36. Poklesl také počet krádeží nafty, kde se počet skutků snížil z 22 případů vloni na třináct letos. Tento pozitivní trend je rovněž u krádeží jízdních kol, kde z 24 trestných činů klesl počet na šestnáct. Do kategorie krádeží prostých patří také krádeže automobilů, kterých je devět, což je o šest případů méně než ve stejném období vloni. Letos se zvýšil počet krádeží mezi zaměstnanci na pracovišti, a to z žádného vloni na šest spáchaných v tomto roce.
Mezi zbývající majetkové trestné činy patří např. 59 případů poškození cizí věci (vloni jich bylo o dva méně) a 22 případů podvodů, kterých bylo o rok dříve stejný počet. Ke zvýšení počtu spáchaných trestných činů došlo u zatajení věci, v prvních šesti měsících si nechalo nalezenou věc deset osob, vloni byla jedna.
V souvislosti s letošními objasněnými majetkovými trestnými činy zahájili kriminalisté trestní stíhání nebo sdělili podezření ze spáchání trestného činu celkem 112 pachatelům, z tohoto počtu je 65 recidivistů, sedm mladistvých, 23 žen a tři nezletilí.
 
Hospodářská trestná činnost
V první polovině letošního roku došlo k 189 hospodářským trestným činům. Objasnit se policistům do současné doby podařilo 45,5 % (vloni došlo k 195 hospodářským trestným činům s objasněností 57,95 %). V souvislosti se spácháním hospodářského trestného činu zahájili kriminalisté trestní stíhání celkem 75 osob, z tohoto počtu je 26 recidivistů a 25 žen.
Z hospodářských trestných činů patří mezi nejčastěji páchané činy přečin podvod (44 skutků), trestné činy spáchané v souvislosti s neoprávněným držením platební karty (42 skutků), přečin úvěrový podvod (29 skutků) a zpronevěra (17 skutků). Ke snížení počtu případů došlo u trestného činu padělání měny, a to z jedenácti skutků vloni na jeden letos, snížil se také počet případů padělání veřejné listiny z jedenácti na dva a případů pojistných podvodů z devatenácti skutků vloni na čtyři letos.
 
Ostatní trestná činnost
Ze zbývajících 295 trestných činů se policistům dosud podařilo objasnit 75,93 % případů. Nejčastěji páchaným činem je v této oblasti přečin zanedbání povinné výživy, kterých policisté prověřovali již 66, což je o jedenáct více než ve stejném období vloni. Dále policisté v prvních šesti měsících letošního roku odhalili 58 přečinů maření výkonu úředního rozhodnutí a 32 přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky, kterých je o osm méně než vloni. Ke zvýšení počtu spáchaných trestných činů došlo u výtržnictví, a to z 23 vloni na 30 letos, a sprejerství ze čtrnácti případů na dvacet. Dále byl v devatenácti případech trestný čin spáchán v souvislosti s dopravní nehodou (vloni to bylo 27 případů).
Mezi zbývající trestnou činnost patří také drogová kriminalita. Odhalování drogové trestné činnosti přikládají jihlavští kriminalisté velký význam. Tato trestná činnost je úzce spjata s další trestnou činností, zejména majetkového ale také násilného charakteru. Dopadení významných pachatelů trestných činů spáchaných na úseku drog má tak pozitivní dopad i na vývoj (pokles) trestné činnosti v dalších oblastech.
V prvním pololetí letošního roku prověřovali kriminalisté 39 drogových trestných činů, vloni jich bylo ve stejném období o deset méně. Drogová trestná činnost patří mezi skrytou a její odhalování je spojeno s pečlivým vyhledáváním a intenzivní operativní činností kriminalistů, zvyšování počtu odhalených trestných činů tak značí jejich úspěšnou a velmi dobrou práci. Letos kriminalisté v průběhu prvních šesti měsíců zahájili trestní stíhání celkem 22 osob, které byly obviněny ze spáchání trestného činu na úseku drog (vloni jich bylo čtrnáct).
Při potírání této trestné činnosti se kriminalisté zaměřují na odhalování varen pervitinu, distributory drog, pěstování konopí i šíření toxikomanie.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
30. července 2015  
 

vytisknout  e-mailem