Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté objasnili rozsáhlou majetkovou trestnou činnost

JIHLAVSKO: Při krádežích způsobili pachatelé škodu přes půl milionu korun 

Jihlavským kriminalistům se podařilo objasnit pět krádeží, při kterých pachatelé odcizili nebo se pokusili odcizit věci v hodnotě přes půl milionu korun. Policejní komisař rozšířil trestní stíhání čtyř mužů, kteří už jsou všichni trestně stíhání pro další rozsáhlou majetkovou trestnou činnost. Jeden z obviněných je v současné době ve vazební věznici. Tři z mužů byli již v minulosti soudně trestáni. Ze spáchání pokračujícího přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci byl obviněn třicetiletý muž z Jihlavy, sedmadvacetiletý muž z Havlíčkobrodska a pětadvacetiletý muž z Pelhřimovska. Pětatřicetiletý muž z Jihlavy byl obviněn ze spáchání pokračujícího zločinu krádeže a přečinu poškození cizí věci. Krádeže muži spáchali v obcích na Jihlavsku, Telčsku a Třešťsku. Odcizené věci prodávali a peníze používali pro vlastní potřebu. Největší škodu způsobili, když se vloupali do historického objektu v obci na Telčsku. „V budově odcizili kachlová kamna, u kterých byla škoda vyčíslena na 150 tisíc korun, a další dvoje kachlová kamna v celkové hodnotě přibližně 300 tisíc korun částečně rozebrali,“ řekl por. Bc. Radim Novák, DiS., komisař oddělení obecné kriminality. Obvinění muži se krádeží dopouštěli v různém složení, pouze nejstarší z mužů byl u všech případů.
 
Objasnit trestnou činnost se kriminalistům podařilo zejména na základě operativního šetření, důsledným ohledáváním míst činů, precizním zajišťováním a vyhodnocováním zajištěných stop a velmi dobré osobní a místní znalosti.
 
Na základě shromážděných důkazů rozšířili kriminalisté trestní stíhání všech čtyř mužů. Dva z obviněných se v polovině října v obci Panenská Rozsíčka vloupali do garáže u novostavby rodinného domu a odcizili lešení v hodnotě přibližně čtyřicet tisíc korun. Dále si odnesli ještě zateplovací polystyren. O týden později se dva z obviněných vloupali do areálu firmy v Malém Beranově, kde ze skladu odcizili více než dvacet zimních i letních pneumatik a světlomety. Na začátku listopadu odcizili dva pachatelé v obci Zborná jízdní kolo a po čtyřech dnech se tři z obviněných pokusili v obci Krasonice odcizit motorovou naftu, což se jim nepodařilo.
Největší škodu pachatelé způsobili při krádeži v polovině listopadu v obci na Telčsku. Tři z obviněných mužů se v noci vloupali do historického objektu. Po vypáčení uzamčených dveří se dostali do budovy, kterou prohledali. Muži rozebrali a odcizili jedna kachlová kamna a další dvoje kachlová kamna částečně rozebrali. Při krádeži část kachlí neodbornou manipulací rozbili. Další škoda přibližně dvacet tisíc korun vznikla poškozením vrat a dveří.
 
Případ rozsáhlé majetkové trestné činnosti kriminalisté dále vyšetřují.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
19. prosince 2014

vytisknout  e-mailem