Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Krádeže peněženek

JIHLAVSKO: Neusnadňujte práci zlodějům. 

Dlouhodobým problémem nejen na Jihlavsku jsou krádeže peněženek.
 
Jihlavští policisté by chtěli občanům přiblížit některé případy, vyzvat je k ostražitosti a informovat o prevenci v této oblasti. Nejčastěji policisté řeší krádeže peněženek uložených v kabelkách. Z tohoto faktu vyplývá, že nejvíce obětí zlodějů je mezi ženami. Klasickou situací, při níž je žena okradena, je výběr zboží v obchodě. Existuje však způsob jak se před pachatelem chránit. V žádném případě kabelku neodkládat. Nepokládat jí nebo nezavěšovat na nákupní košíky. Bezpečné místo pro kabelku je pouze v blízkosti její majitelky nejlépe v oblasti před sebou, tak aby žena na kabelku viděla. Důležité je nenechávat si kabelku otevřenou. Do tašek, které není možné uzavřít, je vhodné si cenné věci nedávat. Skutečným rizikem a lehkomyslností je mít v takové tašce položenou peněženku navrchu.
 
Další situace, kdy je třeba mít se na pozoru a nenabízet zloději příležitost k okradení, je zkoušení oblečení v kabinkách. Kabelku si žena odloží většinou na podlahu a při převlékání nevěnuje jejímu střežení pozornost. Zaznamenali jsme i případy, kdy si žena odešla do kabinky zkoušet oblečení a kabelku zanechala ležet v prostoru prodejny bez jakéhokoli dozoru. Krádež je pak pro pachatele otázkou okamžiku, stejně jako následné opuštění místa krádeže. Pokud kabelku žena odkládá mimo svůj dosah nebo si ji nehlídá a nebyla okradena, znamená to, že měla dosud štěstí. To se ale bohužel může brzy změnit.
 
Pachateli jde především o krádež finanční hotovosti a tudíž je jeho cíl peněženka. Po jejím odcizení se snaží z  místa co nejrychleji utéct. Vhodné je mít proto peníze od ostatních věcí oddělené. Znamená to určité nepohodlí, ale při krádeži peněženky nebudou odcizeny doklady a platební karty, které v konečném důsledku znamenají daleko větší ztrátu a následné komplikace.
 
Mezi nejčastější způsoby okradení mužů patří odcizení peněženky z kapsy kalhot či bundy. V případě uložení peněženky v oděvech je nejvhodnější varianta mít peněženku ve vnitřní kapse bundy.
 
Krádeže se nevyhýbají ani studentům a dětem. Tato skupina osob zlodějům krádeže usnadňuje především uložením peněženky v batozích na zádech. Takovéto zavazadlo je pro pachatele hračkou, neboť poškozený vůbec nepostřehne, že mu jej zloděj prohledává. Majitel batohu jeho rozepnutí vůbec nezaznamená.
 
Důležité je pachatelům krádeže neusnadňovat. Pachatel zvládne peněženku odcizit během okamžiku a to i v případech, že ji má poškozený ve své blízkosti. Typické jsou krádeže při placení u pokladny. Zatímco si oběť ukládá nakoupené zboží do tašek, peněženku položenou na pultu odcizí zloděj.
 
Dalšími položkami na seznamu nejčastějších míst krádeží jsou restaurace a zábavní podniky. Jde např. o případy, kdy si poškozený peněženku nebo jiné cennosti ponechá v oblečení, které zanechá pověšené v šatnách nebo zavěšené na opěradlech židlí. Právě na takovou příležitost ke krádeži zloděj čeká. Mezi skupinou lidí, na které se pachatelé zaměřují, jsou dále osoby pod vlivem alkoholu. Opilý člověk spící v restauračním zařízení, venku na lavičce, v prostorech autobusového nebo vlakového nádraží nebo na jiném veřejně přístupném místě vůbec nezaznamená, že ho pachatel prohledává a okrádá. Když se poté poškozený probere, není ani s určitostí schopen si vzpomenout, kde ke krádeži došlo.
 
Mezi další místa, kde ke krádežím peněženek často dochází, patří čekárny zdravotnických zařízení, kde si lidé nechávají peněženku v oblečení, které pověsí na věšák. Věci v době návštěvy lékaře v ordinaci zůstávají v čekárně bez dozoru a pachatel může bez rizika peněženku odnést. Peněženku si lidé také často položí na lavice vedle sebe a v okamžiku, kdy jsou náhle pozváni k lékaři, na ni zapomenou.
 
Dalším místem, které pachatelé ke krádežím využívají, jsou prostředky městské hromadné dopravy, autobusy a zastávky. Zlodějům zde nechtěně pomáhá větší množství lidí soustředěné na malém prostoru. V tlačenici pachatel prohledá oděvy poškozeného nebo jeho kabelku, tašku či batoh, bez toho aniž by si čehokoli všiml.
 
Pro oběť zloděje znamená krádež nejen hmotnou škodu, ale i určitou ztrátu svého soukromí. Mnoho lidí si totiž do peněženky ukládá fotografie, různé písemnosti, vizitky a další informace o své osobě.  Dále má mnoho osob ve své peněžence uložené osobní doklady, které může pachatel dále zneužít. Právě z tohoto důvodu nemusí být krádež peněženky pro poškozeného poslední nepříjemnost. Pachatel totiž s odcizenými doklady může páchat další trestnou činnost. Velké množství osob má v peněžence uloženou také platební kartu a často i s uvedeným PIN kódem. V takovém případě pachatel dokáže ve velmi krátkém čase vybrat a odcizit desetitisícové částky.  
 
K problematice krádeží peněženek je také nutné zmínit a opět upozornit na nevhodnost zanechávání věcí ve vozidle v době nepřítomnosti majitele. Pokud pachatel uvidí v autě peněženku položenou na sedadle, přístrojové desce nebo jinde, během pár sekund do vozidla vnikne a odcizí ji. Nepomůže ani, když peněženku majitel ve vozidle uschová, pachatelé mají velmi dobrou znalost o místech, kam lze cenné věci uložit a ta také při vloupání do automobilu prohledají. Velmi často také lidé přijdou o svoji peněženku tím, že si jí položí v době odemykání vozidla na střechu a poté na ní zapomenou a odjedou.
 
Pokud pachatel odcizí peněženku a způsobí škodu vyšší než pět tisíc korun dopustí se přečinu krádež a hrozí mu trest odnětí svobody až na dva roky. Přečin krádež spáchá pachatel také, když si přisvojí cizí věc tím, že se jí zmocní a čin spáchá vloupáním, bezprostředně po činu se pokusí uchovat si věc násilím nebo pohrůžkou bezprostředního násilí, čin spáchá na věci, kterou má jiný na sobě nebo při sobě nebo čin spáchá na území, na němž je prováděna nebo byla provedena evakuace osob. V případě, že se pachatel zmocní platební karty je podezřelý ze spáchání přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a hrozí mu trest odnětí svobody až na dvě léta. Dopustit se trestného činu ale nemusí jen osoba, která peněženku přímo odcizí. Pokud osoba peněženku v hodnotě nikoli nepatrné nalezne nebo se dostala do jeho moci omylem nebo jinak bez svolení osoby oprávněné a přisvojí si ji, je podezřelá ze spáchání přečinu zatajení věci. Za tento přečin hrozí pachateli trest odnětí svobody až na jeden rok. Pokud pachatel odcizí peněženku a způsobí škodu nižší než pět tisíc korun a nenaplní jiným způsobem skutkovou podstatu trestného činu je podezřelý ze spáchání přestupku proti majetku a lze mu uložit pokutu do patnácti tisíc korun.  
 
Jde o trestnou nebo přestupkovou činnost, kterou se bohužel daří objasňovat jen velice obtížně. Pachatelé jsou dobře organizovaní a jedná se mnohdy o celé skupiny. Osoba, která věc odcizí, ji v okamžiku předá dalšímu spolupachateli, a tudíž je prakticky nemožné zloděje přistihnout při činu. Dále si pachatel volí prostředí, které mu poskytuje anonymitu a možnost rychlého opuštění místa krádeže. Mezi typická riziková místa patří hromadné dopravní prostředky, kulturní a sportovní akce, obchodní domy, prodejny, rušné ulice, trhy a čekárny, nejčastěji v nemocnicích. Příležitosti ovšem pachatelé využijí téměř kdekoli.
 
V letošním roce šetříme na Jihlavsku 117 přečinů krádež, kdy pachatel odcizil peněženku a dále více než stovku přestupků proti majetku, při kterých došlo k odcizení peněženky.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
11. října 2010
 

vytisknout  e-mailem