Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Hospodářská trestná činnost

JIHLAVSKO: Kriminalisté prověřují případ s téměř 150 poškozenými i mnohamilionovou škodou 

V loňském roce došlo na Jihlavsku k 259 hospodářským trestným činům. Objasnit se policistům podařilo téměř 63 %. (V roce 2010 došlo k 262 hospodářským trestným činům, z nichž se podařilo objasnit téměř 39 %). V souvislosti se spácháním hospodářského trestného činu zahájili kriminalisté trestní stíhání celkem 111 osob, z tohoto počtu je 33 recidivistů, 29 žen, 17 cizinců a dva mladiství.
Z hospodářských trestných činů patří mezi nejčastěji páchaný skutek přečin podvod (69 případů) a činy v souvislosti s neoprávněným držením platební karty (65 případů). Dále jsou v této kategorii časté trestné činy v oblasti ochrany měny, krácení daně, zpronevěra, pojistný podvod a porušení práv k ochranné známce.
„Stejně jako v celorepublikovém měřítku, největší část nápadu hospodářské trestné činnosti představovaly v loňském roce trestné činy proti majetku, a to ze 41 %. Jednalo se zejména o podvody, zpronevěry a úvěrové podvody,“ řekl vedoucí oddělení hospodářské kriminality npor. Mgr. Miloš Dáňa.
 
Narůstá přitom počet případů, kdy pachatelé svým podvodným jednáním pod různou záminkou, nejčastěji pod příslibem zajištění úvěru nebo půjčky, na které by zájemci ve většině případů u zavedených bankovních ústavů nedosáhli, vylákají různě vysoké částky jako zprostředkovatelské poplatky nebo zálohy, kdy však následně nabízený úvěr nebo půjčku samozřejmě nezajistí. V mnoha těchto případech využívají pachatelé určité finanční tísně poškozených.
Kriminalistům se v loňském roce podařilo dostat za mříže podvodníka, který pod záminkou zajištění nestandardního úvěru podvodně vylákal od několika poškozených částky celkově dosahující statisíce korun. V současné době je prověřován obdobný případ, kdy okruh poškozených se blíží počtu 150 osob a celkově způsobená škoda již dosahuje milionové hodnoty.
 
„Druhou nejvýznamnější skupinou jsou trestné činy proti měně a platebním prostředkům a to v rozsahu 38 %. Tato problematika je navíc specifická tím, že se jí z dlouhodobého hlediska daří objasňovat velmi obtížně,“ uvedl komisař Miloš Dáňa. Jak dále dodal, v loňském roce však byla tato situace odlišná, kdy se z celkového počtu 65 neoprávněně opatřených platebních karet podařilo policistům objasnit celkem 27 případů a u 33 případů padělaných bankovek, nejčastěji se jednalo o bankovky nominální hodnoty 500 a 1000 korun, odhalili kriminalisté pachatele u 9 z nich.  
Na začátku loňského roku se podařilo dopadnout pachatele, který měl na svědomí celkem 19 případů souvisejících s platebními kartami a to na území několika okresů. Muž kradl peněženky s platebními kartami zejména z vozidel, v restauračních zařízeních, barech, kancelářích a volně přístupných prostorách firem, dále občany okrádal v obchodních domech a v dopravních prostředcích.
 
Další významnější skupinou jsou daňové delikty, které v roce 2011 představovaly téměř 8 % hospodářských trestných činů. Jednalo se o problematiku daňových úniků a to jak na úseku přímých daní, nejčastěji daně z příjmu fyzických popř. právnických osob, tak i na úseku daní nepřímých, zejména daně z přidané hodnoty a dále o problematiku zaměstnavatelem neodváděných zákonem stanovených plateb ve formě daní, pojistného na sociální zabezpečení a podobných povinných plateb. Mezi významné případy v této oblasti kriminality vloni patřilo odhalení dvou polských státních příslušníků, kteří přes Českou republiku prováželi celkem 200 tisíc kusů cigaret, které nebyly značeny tabákovou nálepkou pro daňové účely České republiky, čímž došlo ke zkrácení příslušné daně a cla a dále ke zkrácení finančních prostředků, které tvoří příjmy rozpočtů spravovaných Evropskými společenstvími. 
O téměř dva miliony korun zkrátil daň z přidané hodnoty a dále daň z příjmu právnických osob pětapadesátiletý muž z Jihlavska. Jako jediný jednatel jihlavské společnosti v průběhu čtyř let nezahrnul do účetnictví příjmy v celkové výši přes pět milionů korun.
 
Poslední významnější oblastí byla v loňském roce oblast ochrany duševního vlastnictví, kdy trestné činy na úseku autorského, resp. průmyslového práva a ochranných známek představovaly zhruba 6 % hospodářské kriminality. „Ve spolupráci s celním úřadem se nám podařilo v loňském roce odhalit celkem 10 případů porušení práv k ochranné známce, kdy v šesti těchto případech bylo zahájeno trestní stíhání pachatele, zbývající část byla vyřešena v kompetenci celních orgánů,“ přiblížil npor. Miloš Dáňa. Ve většině případů se jednalo o osoby vietnamské národnosti, které prodávali v obchodech nebo převáželi po dálnici padělané zboží opatřené ochrannou známkou.
 
„Jedinečnou specifikou Jihlavy v rámci celé České republiky je problematika obnovitelných a druhotných zdrojů energie z pohledu možných protiprávních jednání spočívající v podvodném úmyslu získat pro výrobce elektřiny finanční výhodu ve výkupních cenách elektrické energie z důvodu rozdílných výkupních cen z roku 2009 a 2010,“ řekl komisař Miloš Dáňa. Jak dále dodal, toto specifikum je vázáno na sídlo Energetického regulačního úřadu, tedy jediného úřadu, který rozhoduje o udělení, změně nebo zrušení licence, která je základním předpokladem pro podnikání v energetických odvětvích. V loňském roce byly prověřovány dva takové případy, kdy v jednom případě došlo již k obvinění konkrétní osoby, druhý případ se škodou přesahující 5 milionů korun je nadále v prověřování.
Obviněným je muž, který jako zástupce společnosti požádal o udělení dvaceti licencí pro výrobu elektřiny. V dubnu roku 2010 doložil listinu, která potvrzovala přijetí žádosti o udělení licencí Energetickým regulačním úřadem a byla opatřena razítkem této instituce ještě v roce 2009. Při odborném zkoumání provedeném odborem kriminalistické techniky a expertíz bylo zjištěno, že otisk razítka z předložené žádosti byl vytvořen jiným razítkem, než které institut v té době používal. V podvodném úmyslu se muž pokusil získat pro výrobce elektřiny finanční výhodu ve výkupních cenách elektrické energie a úmyslně se snažil majitele fotovoltaických elektráren obohatit. Energetické společnosti vznikla škoda téměř 200 tisíc korun.
 
 
Počet trestných činů vloni klesl, policistům se podařilo výrazně zvýšit objasněnost
V roce 2011 došlo na Jihlavsku k celkem 2 136 trestným činům, z tohoto počtu se jich policistům podařilo 51,5 % objasnit. V roce 2010 došlo k celkem 2498 trestným činům a z tohoto počtu se jich podařilo objasnit 37,71 %. V loňském roce se policistům v porovnání s rokem 2010 podařilo snížit kriminalituo 362 trestných činů a zvýšit objasněnost o13,79 %. K nejvyššímu poklesu trestné činnosti došlo v oblasti majetkové trestné činnosti. Snížit počet trestných činů a zvýšit objasněnost se policistům podařilo také v oblasti násilné trestné činnosti. Výrazně se kriminalistům podařilo zvýšit objasněnost v oblasti hospodářských trestných činů, kde byla objasněnost v loňském roce o 23,62 % vyšší než v roce 2010.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
9. února 2012
 

 

vytisknout  e-mailem