Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Holčičku pokousal pes

JIHLAVSKO: Děti by měly znát zásady bezpečného chování při kontaktu se psem 

V sobotu 24. března došlo v obci u Telče k pokousání nezletilého dítěte psem. K nešťastné události došlo po páté hodině večer. Pes rasy německý ovčák utekl majitelce z oploceného pozemku domu na volné prostranství. Zde se nacházela šestiletá holčička, která chtěla psa pohladit. Ten jí ale kousnul a způsobil jí tržné poranění na hlavě. Zraněná dívka byla převezena na ošetření do jihlavské nemocnice. Případem se zabývají policisté, prošetřují, zda nedošlo ke spáchání přestupku proti občanskému soužití a přestupku na úseku územní samosprávy.
 
Rodiče by měli své děti včas seznámit se zásadami bezpečného chování při kontaktu se psem. I velmi malé děti by měly od svých rodičů vědět jak předcházet útoku psa a jak se chovat při kontaktu s ním. Nejdůležitější pravidlo je nepřibližovat se k neznámým psům. Ke psům, které děti znají, by měly přistupovat pouze v přítomnosti dospělých. Dále by děti měly vědět, že nesmí brát psovi jeho krmení, ale ani předměty, se kterými si hraje, jako třeba míčky nebo klacky. Psa je vhodné za dodržení předchozích zásad hladit pouze na bocích  nebo případně hrudi, nikdy ne na hlavě. Děti by psovi neměly nikdy sahat do tlamy nebo na obojek a neměly by se mu přímo dívat do očí. Dále nesmí psa dráždit, napodobovat jeho štěkání, házet po něm předměty nebo ho tahat za ocas. Velkou a častou chybou je pokoušet se psa, který se zjevně bojí, uchlácholit. Ruka, kterou ho chce dítě pohladit, může být přesně to, čím byl předtím zbit. Pes, který se pak bude cítit ohrožen, může na zdroj svého ohrožení zaútočit.
V případě strachu ze psa je nutné pokusit se zachovat klid, nekřičet, nezvedat prudce ruce nebo jimi mávat a zběsile neutíkat. Je nutné pomalu odejít na nejbližší bezpečné místo jako např. za plot nebo do vchodu domu.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
27. března 2012

vytisknout  e-mailem