Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehodovost v září

JIHLAVSKO: Při nehodách se těžce zranili čtyři motocyklisté 

V září šetřili dopravní policisté na Jihlavsku 38 dopravních nehod. V loňském roce jich bylo ve stejném měsíci 32.
Měsíc září byl příznivý z hlediska následků na lidských životech. Při dopravních nehodách nikdo nezemřel. Při nehodách se ale čtyři osoby zranily těžce a šestadvacet lidí bylo zraněno lehce. V loňském roce si v tomto měsíci rovněž dopravní nehody nevyžádaly žádný lidský život, tři osoby byly zraněny těžce a šestnáct lehce.
V září zjistili policisté u čtyř účastníků dopravních nehod požití alkoholu. V loňském roce požili alkohol dva viníci nehod.
Při nehodách v měsíci září vznikla celková škoda přes 1 800 000 korun. Účastníkem dopravních nehod bylo jedno dítě mladší patnácti let.
Nejčastějšími příčinami dopravních nehod, které zavinili řidiči, byl nesprávný způsob jízdy (17 dopravních nehod), nepřiměřená rychlost (8 dopravních nehod) a nerespektování přednosti v jízdě (3 dopravní nehody).
V jedenácti případech nebyl viníkem dopravní nehody řidič motorového vozidla. K sedmi nehodám došlo v důsledku střetu vozidla s lesní zvěří, dvě nehody zavinili cyklisté a dvě chodci.
K devatenácti dopravním nehodám došlo v obci a ke stejnému počtu mimo obec.
 
Všechna těžká zranění utrpěli v září motocyklisté
Volevčice 17. 9. 2011Volevčice 17. 9. 2011
V září byli při dopravních nehodách těžce zraněni čtyři lidé, jednalo se o tři řidiče motocyklů a jednu spolujezdkyni.
V pátek 2. září dopoledne jel jednatřicetiletý řidič motocyklu Aprilia ve směru od Polné na obec Věžnice. Před sebou uviděl na komunikaci vozidlo Fiat Ducato, začal prudce brzdit a upadl s motocyklem na vozovku. Do jihlavské nemocnice byl motocyklista převezen s těžkým zraněním.
O dva dny později jela odpoledne řidička motocyklu Yamaha ve směru od obce Vysoké Studnice na obec Řehořov. Střetla se s dalším motocyklem, jehož řidič zpomalil rychlost jízdy, a řidička do něho zezadu narazila. Při nehodě se těžce zranila šestatřicetiletá řidička motocyklu a lehce se zranil i řidič druhého motocyklu.
Hned dvě těžká zranění si vyžádal střet motocyklu s vozidlem v sobotu 17. září večer v katastru obce Volevčice. Sedmačtyřicetiletý řidič motocyklu Suzuki narazil do zadní části vozidla VW Polo, které jelo ve stejném směru a odbočovalo. Při střetu došlo k těžkému zranění řidiče motocyklu a jeho šestačtyřicetileté spolujezdkyně. Oba byli letecky transportováni do brněnské nemocnice.
 
Mezi opilými účastníky dopravních nehod byli řidiči, cyklista i chodec
Jihlava 17. 9. 2011Jihlava 17. 9. 2011
V září zjistili policisté u čtyř účastníků dopravních nehod požití alkoholu.
V pátek 2. září dopoledne se v Polné střetlo nákladní vozidlo Man s osobním vozidlem. Řidič automobilu Seat narazil zezadu do přívěsu nákladního vozidla, které zpomalilo rychlost jízdy. U řidiče nákladního vozidla, osmatřicetiletého muže polské národnosti, policisté naměřili při dechové zkoušce hodnotu 0,47 promile alkoholu.
V polovině září odpoledne se v Jihlavě při předjíždění střetli bočně dva cyklisté. Jeden z cyklistů byl při nehodě zraněn. U druhého devatenáctiletého cyklisty policisté při dechové zkoušce naměřili hodnotu 0,81 promile alkoholu.
Nejvyšší množství alkoholu policisté naměřili dvaadvacetiletému řidiči vozidla BMV, který havaroval v sobotu 17. září po poledni v Jihlavě. Při odbočování dostal s vozidlem smyk a po kolizi se stromem zůstalo auto stát přetočené na střeše. Řidič a dva spolujedoucí byli při dopravní nehodě zraněni. Mladému řidiči policisté naměřili hodnotu 1,21 promile alkoholu.
V úterý 20. září večer došlo na parkovišti před obchodním domem v Jihlavě ke střetu vozidla s chodcem. Při vyjíždění z parkovacího místa narazil řidič automobilem do padesátiletého chodce. Chodec byl při nehodě zraněn, policisté u něho naměřili hodnotu 0,88 promile alkoholu v dechu.
 
Střety vozidel s lesní zvěří jsou stále časté
Mezi poměrně časté dopravní nehody patří v této době střet s lesní zvěří. Zvěř, nejčastěji se jedná o srny, vběhne do jízdní dráhy vozidla náhle a řidič již střetu nemůže zabránit. „Řidiči by měli dbát zvýšené opatrnosti v místech, kde lze předpokládat vběhnutí zvěře do vozovky. Jedná se zejména o lesní úseky. Opatrní by měli být řidiči také v situaci, kdy uvidí i ve větší vzdálenosti před vozidlem srnu přebíhající komunikaci. Vždy je důležité okamžitě zpomalit rychlost jízdy, neboť lze očekávat, že do jízdní dráhy vozidla může vběhnout ještě další srna“, upozornil vedoucí Dopravního inspektorátu Jihlava npor. Radek Hamža, DiS. Ke střetům vozidel s lesní zvěří dochází nejčastěji v časných ranních nebo večerních hodinách.
 
Řidič neposkytl zraněné chodkyni pomoc
V září se na Jihlavsku stala dopravní nehoda, při které řidič neznámého vozidla srazil chodkyni a z místa ujel, aniž by zraněné ženě poskytl pomoc. Ženu nalezli v úterý 27. září před půl dvanáctou dopoledne náhodní občané jedoucí vozidlem kolem místa, kde na zemi ležela. K nehodě došlo u obce Dobronín u silnice ve směru na Polnou za železniční tratí. Podle dosavadního šetření jelo vozidlo v době před střetem od obce Dobronín ve směru na Polnou a žena šla v opačném směru po levé krajnici. Po neznámém řidiči většího vozidla černé barvy, pravděpodobně terénního nebo SUV, policisté pátrají. Zraněná jednapadesátiletá chodkyně byla letecky transportována do brněnské nemocnice.
Řidič dopravního prostředku, který po dopravní nehodě, na níž měl účast, neposkytne osobě, která při nehodě utrpěla újmu na zdraví, potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného se dopustí přečinu neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku. Za tento přečin hrozí pachateli trest odnětí svobody až na pět let.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
4. října 2011
 

 

vytisknout  e-mailem