Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehodovost v únoru

JIHLAVSKO: Při nehodách nikdo nezemřel, 19 lidí se zranilo lehce 

V únoru šetřili dopravní policisté na Jihlavsku 34 dopravních nehod. V roce 2011 jich bylo ve stejném měsíci 36.
Při únorových nehodách nikdo nezemřel, stejně jako v lednu. V letošním roce si tak dopravní nehody v prvních dvou měsících nevyžádaly žádný lidský život. V únoru loňského roku zemřel při dopravních nehodách jeden člověk. Letošní rok je tak v porovnání s prvními dvěma měsíci roku loňského z hlediska následků na lidských životech a zdraví příznivější.
 
Při nehodách v únoru nebyl nikdo těžce zraněn, 19 osob se zranilo lehce. V roce 2011 bylo v tomto měsíci při dopravních nehodách těžce zraněno sedm osob, 14 osob se zranilo lehce.
 
Jamné 24. 2. 2012Jamné 24. 2. 2012
Při střetu dvou vozidel se zranilo šest osob
Celkem šest zraněných si vyžádal střet dvou vozidel pátek 24. února odpoledne u obce Jamné. Šedesátiletý řidič vozidla Subaru jel ve směru od Jihlavy. V pravotočivé zatáčce došlo k čelnímu střetu s protijedoucím vozidlem Škoda Felicia. Při dopravní nehodě se zranilo celkem šest osob, z nichž tři byly děti. Ve vozidle Škoda Felicia jel šestašedesátiletý řidič, sedmapadesátiletá spolujezdkyně a tři děti. Jedno ze zraněných dětí, čtyřletá holčička, byla letecky transportována do brněnské nemocnice. Oba řidiči, spolujezdkyně a dvě dívky ve věku pět a dvanáct let, kteří se při nehodě také zranili, byli převezeni do jihlavské nemocnice. Obě dívky se při nehodě zranily naštěstí pouze lehce a po ošetření byly z nemocnice propuštěny. Provedenou dechovou zkouškou policisté požití alkoholu u řidičů nezjistili. Na místě dopravní nehody provedli policisté šetření. Zjistili, že obě menší děti byly řádně umístěny v dětských autosedačkách. Další nezletilá dívka, řidič i spolujezdkyně byli připoutáni bezpečnostními pásy.
Použití zádržných systémů v tomto případě zcela nepochybně zabránilo vážnějším následkům na životech a zdraví, které při nehodě osádce vozidla vzhledem k rychlosti, velikosti a síle nárazu bezprostředně hrozily.
 
Použití zádržných systémů ochrání zdraví a mnohdy i život osádky vozidla
Člověk, který je řádně připoutaný bezpečnostním pásem, má šestkrát větší šanci nebýt usmrcen.
Pokud se osoba ve vozidle nepřipoutá a automobil při rychlosti 50 kilometrů v hodině narazí do překážky, nejčastěji do jiného vozidla, znamená to pro člověka volný pád ze třetího poschodí, tj. přibližně z deseti metrů. Při rychlosti 70 kilometrů v hodině odpovídá vliv na osádku vozidla volnému pádu z šestého poschodí.
Každý nepřipoutaný člověk představuje také velké riziko pro ostatní spolujezdce ve vozidle, a to i pokud jsou oni sami připoutaní.
„Podstatné je také myslet na to, že airbag plní svou funkci pouze v kombinaci s bezpečnostním pásem, pro nepřipoutaného se může stát smrtícím nástrojem,“ řekl npor. Radek Hamža, DiS., vedoucí dopravního inspektorátu.
Nelze podceňovat ani krátké jízdy, nejsou bezpečnější. I při těchto cestách může dojít k vážné dopravní nehodě.
„Důležité je se připoutat správně. Bezpečnostní pás nesmí vést přes krk, vždy přes klíční kost,“ zdůraznil komisař Radek Hamža. Jak dále dodal, pod pásem by neměly být tvrdé a ostré předměty, jako propisky, mobilní telefony apod., které mohou při dopravní nehodě jejich majitele vážně poranit. Autosedačka musí být plně funkční a pro dítě bezpečná, pohodlná a příjemná. Nesmí být pro dítě příliš malá. U starších dětí nesmí vést pásy přes břicho a krk. Podsedák dítě vyzvedne tak, aby mohlo správně použít bezpečnostní pásy, ty by měly vést přes pánev a rameno. Velmi nebezpečné je mít dítě při jízdě na klíně nebo zajištěné bezpečnostním pásem spolu s dospělou osobou.
Na používání zádržných systémů si stačí pouze zvyknout. Po nějakém čase je člověku, který je zvyklý používat bezpečnostní pásy, jízda bez nich již nepříjemná.
 
Ždírec 15. 2. 2012Ždírec 15. 2. 2012
 
Řidič pod vlivem alkoholu řízení vozidla nezvládl
V únoru zjistili policisté u jednoho viníka dopravní nehody požití alkoholu, stejně jako ve stejném období v roce 2011.
Ve středu 15. února došlo ráno u obce Ždírec ke střetu tří vozidel. Jednapadesátiletý řidič automobilu Fiat dostal s vozidlem smyk, vyjel do protisměru, kde narazil do protijedoucího automobilu Citroen Berlingo. Během pár minut přijel k místu nehody ve směru od Polné řidič vozidla Škoda Octavia. Začal prudce brzdit, dostal s automobilem smyk a poté narazil do vozidla Citroen. Při nehodě se zranil řidič vozidla Fiat, na ošetření byl převezen do jihlavské nemocnice. Při dechové zkoušce mu policisté naměřili hodnotu 0,38 promile alkoholu. Opakovaná zkouška ukázala hodnotu 0,45 promile alkoholu. 
 
 
 
Nejčastější příčinou nehod je nepřiměřená rychlost jízdy
Nejčastějšími příčinami dopravních nehod, které zavinili řidiči, byla nepřiměřená rychlost (16 dopravních nehod), nesprávný způsob jízdy (10 dopravních nehod) a nerespektování přednosti (3 dopravní nehody).
V únoru vznikla při nehodách celková škoda přes 3 700 000 korun. Ve stejném měsíci loňského roku byla škoda o více než 1 700 000 nižší.
Účastníky dopravních nehod bylo šest děti mladších patnácti let.
V pěti případech nebyl viníkem dopravní nehody řidič motorového vozidla. Ve všech případech se jednalo o střety vozidel s lesní zvěří.
 
Náklad dřeva poškodil střechu rodinného domu
Ve středu 22. února jel večer řidič nákladního vozidla Man s návěsem v obci Rančířov. Při projíždění okolo stavby rodinného domu zachytil nákladem dřeva, které převážel, o střechu stavby, kterou poškodil. Provedenou dechovou zkouškou policisté požití alkoholu u dvaačtyřicetiletého řidiče vyloučili. Poškozením domu vznikla předběžně vyčíslená škoda padesát tisíc korun.
 
Při jedné z nehod se střetlo celkem šest vozidel
V polovině února došlo u Jihlavy k dopravní nehodě, při které se střetlo celkem šest vozidel. Řidič vozidla VW Passat jel odpoledne ve směru na Pelhřimov. Automobil Renault jedoucí ve stejném směru před ním začal zastavovat z důvodu kolony stojících vozidel. Řidič automobilu VW do vozidla zezadu narazil. Renault byl nárazem odhozen vpřed a došlo k postupné řetězové srážce vozidel před ním. Při nehodě byli zraněni dva lidé. Na šesti poškozených vozidlech vznikla celková škoda přibližně 540 tisíc korun.
 
Jihlava 15. 2. 2012Rančířov 22. 2. 2012
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
6. března 2012
 

vytisknout  e-mailem