Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehodovost v srpnu

JIHLAVSKO: Při dopravních nehodách se těžce zranila cyklistka a motocyklista 

V srpnu šetřili dopravní policisté na Jihlavsku 58 dopravních nehod. V loňském roce jich bylo ve stejném měsíci 48.
V srpnu při nehodách nikdo nezemřel, dva lidé se zranili těžce a 33 lehce. Vloni v tomto měsíci při dopravních nehodách zemřel jeden člověk, sedm osob se zranilo těžce a 25 lehce.
  
Policisté zjistili v srpnu u sedmi viníků dopravních nehod požití alkoholu, vloni bylo ve stejném období takových řidičů šest.
Při nehodách vznikla celková škoda téměř čtyři miliony korun. Ve stejném měsíci roku 2011 byla škoda o více než jeden milion korun nižší.
Účastníkem dopravních nehod bylo šest dětí mladších patnácti let, stejně jako v loňském roce. 
Nejčastějšími příčinami dopravních nehod, které zavinili řidiči, byl nesprávný způsob jízdy (39 dopravních nehod), nepřiměřená rychlost (10 dopravních nehod) a nerespektování přednosti v jízdě (5 dopravních nehod).
V devíti případech nebyl viníkem dopravní nehody řidič motorového vozidla, z toho sedm nehod způsobili cyklisti.
 
Dva lidé se při nehodách zranili těžce  
V srpnu se při dopravních nehodách těžce zranila cyklistka a motocyklista
K vážné dopravní nehodě došlo v pondělí 6. srpna dopoledne v Jihlavě na ulici Březinova. Řidič vozidla VW Tiguan odbočoval vlevo na vedlejší silnici v době, kdy jela na jízdním kole po hlavní komunikaci v protisměru cyklistka, a došlo ke střetu. Při dopravní nehodě se cyklistka těžce zranila a byla převezena do nemocnice.  
Sedm zraněných si vyžádala dopravní nehoda, ke které došlo v neděli 12. srpna před polednem. Sedmačtyřicetiletý řidič motocyklu Honda jel ve směru od Jihlavy. Před obcí Hosov přejel do protisměru, kde se střetl s protijedoucím vozidlem Škoda Felicia. Automobil Škoda poté čelně narazil do betonové kanálové skruže a následně skončil převrácený na boku. Při dopravní nehodě se těžce zranil řidič motocyklu, který byl letecky transportován do brněnské nemocnice. Zranění utrpěl i jeho spolujezdec a dále se zranilo pěti osob ve vozidle Škoda, všichni byli převezeni do jihlavské nemocnice.
  
Hosov 12. 8. 2012Hosov 12. 8. 2012
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Řidiči pod vlivem alkoholu
Policisté zjistili v srpnu u sedmi viníků dopravních nehod požití alkoholu, z toho ve třech případech se jednalo o cyklisty. Mezi opilými cyklisty, kteří havarovali, byl i sedmnáctiletý mladík. U jednoho z cyklistů policisté naměřili přes tři promile alkoholu.
Hned první srpnový den havaroval odpoledne v obci Stará Říše opilý sedmnáctiletý cyklista. Při pádu na vozovku se zranil. Policisté u něho provedli dechovou zkoušku, při které naměřili hodnotu 1,53 promile alkoholu. Dále zjistili, že cyklista neměl při jízdě na kole na hlavě ochrannou přilbu.
V pátek 10. srpna večer došlo k dopravní nehodě v obci Dobroutov. Řidič mopedu Babeta se střetl s protijedoucím vozidlem Audi. Při nehodě se motocyklista zranil. Policisté mu při dechové zkoušce naměřili hodnotu 1,31 promile alkoholu. Motocyklista navíc neměl na hlavě za jízdy helmu a dále nepředložil řidičský průkaz a další doklady potřebné k řízení motorového vozidla.
O dva dny později večer havaroval další opilý cyklista v Telči. Dvacetiletý muž narazil s jízdním kolem na ulici Štěpnická do podpěrného sloupu podloubí domu. Při havárii se mladý muž zranil a byl převezen na ošetření do jihlavské nemocnice. U cyklisty provedli policisté dechovou zkoušku, při které naměřili hodnotu 1,4 promile alkoholu. 
V pondělí 20. srpna večer přibyl k opilým cyklistům ještě sedmačtyřicetiletý muž, u kterého množství naměřeného alkoholu přesáhlo tři promile. V Telči se na křižovatce ulic Beringerova a Jihlavská cyklista jedoucí na jízdním kole při odbočování střetl s protijdoucím vozidlem VW Golf. Cyklistovi policisté naměřili při dechové zkoušce hodnotu 3,23 promile alkoholu.
Poslední srpnový den zvýšili počet dopravních nehod opilých řidičů ještě dva mladí muži. Dopoledne havaroval u obce Bohdalov řidič vozidla Ford Focus, který vyjel do příkopu, kde se automobil převrátil přes střechu a poté skončil opět na silnici na boku. Při dechové zkoušce policisté naměřili řidiči hodnotu 0,92 promile alkoholu. Krátce před půlnocí došlo k dopravní nehodě v Jihlavě ulice Sokolovská. Dvacetiletý řidič vozidla Mercedes narazil do sloupu přechodového osvětlení, poté byl automobil odražen na strom. Řidič vozidla se při havárii zranil. Policisté mu při dechové zkoušce naměřili hodnotu 1,16 promile alkoholu.
 
Nákladní vozidlo narazilo do domu, osobní automobil přelétl plot
Mezi srpnovými nehodami byl také náraz vozidla do domu, při kterém vznikla majiteli objektu škoda přibližně třičtvrtě milionu korun. V pondělí 27. srpna odpoledne zaparkoval řidič ve Větrném Jeníkově nákladní vozidlo Renautl s návěsem. Soupravu dostatečně nezajistil proti pohybu a vozidlo se rozjelo ve směru od návsi k pekařství, do kterého narazilo. Škoda na budově a jejím vybavení byla vyčíslena na přibližně 750 tisíc korun. Další škoda vznikla poškozením nákladního vozidla.
 
Větrný Jeníkov 27. 8. 2012Větrný Jeníkov 27. 8. 2012
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ve stejný den došlo odpoledne k dopravní nehodě v Jihlavě, při které osobní vozidlo přelétlo přes plot, foliovník, narazilo do domu a dopadlo na zahradu. Řidič automobilu Peugeot jel po ulici Brtnická. V zatáčce vyjel s vozidlem vlivem nepřiměřené rychlosti jízdy mimo komunikaci, následně přes kovová svodidla automobil přelétl do zahrady domu, kde nejprve poškodil vrchní část foliovníku, dále omítku domu a dopadl na opačný konec zahrady. Při dopravní nehodě se zranil řidič a jeho spolujezdkyně, oba byli převezeni na ošetření do nemocnice.
 
Jihlava 27. 8. 2012Jihlava 27. 8. 2012
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
6. září 2012

vytisknout  e-mailem