Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehodovost v roce 2011

JIHLAVSKO: Došlo k 477 dopravním nehodám, zemřelo při nich celkem 12 lidí 

V roce 2011 došlo na Jihlavsku v době od začátku ledna do konce prosince k 477 dopravním nehodám. V roce 2010 jich bylo 433 a o rok dříve šetřili policisté 258 dopravních nehod.
„V roce 2011 zemřelo na Jihlavsku při dopravních nehodách celkem 12 lidí. 47 osob bylo zraněno těžce a 259 lehce“, řekl npor. Radek Hamža, DiS., vedoucí dopravního inspektorátu. Jak dále dodal, nehody si vyžádaly životy čtyř řidičů osobních vozidel, dvou motocyklistů, jednoho řidiče nákladního vozidla, jednoho spolujezdce, tří chodců a jednoho cyklisty. V roce 2010 zemřelo při dopravních nehodách 11 lidí, 24 osob se zranilo těžce a dalších 294 lehce. V roce 2009 si dopravní nehody vyžádaly 7 lidských životů, 27 osob bylo zraněno těžce a 235 lehce.
 
Vilanec 12. 7. 2011Vilanec 12. 7. 2011
K nejvyššímu počtu dopravních nehod došlo v roce 2011 v červenci (47) a v srpnu (48). Nejméně nehod se stalo v březnu (25) a dubnu (29).
„Nejtragičtějším měsícem se v roce 2011 stal červenec, kdy si dvě dopravní nehody vyžádaly celkem tři lidské životy“, dodal npor. Radek Hamža. Nepříznivé byly z hlediska následků na lidských životech také měsíce květen a listopad (při nehodách zemřeli v obou měsících dva lidé). Bez obětí na životech se obešly dopravní nehody v měsících březen, duben, září a prosinec.
Nejvíce lidí se při dopravních nehodách v roce 2011 zranilo v říjnu. Těžké nebo lehké zranění v tomto měsíci utrpělo celkem 38 osob. Vysoký počet zraněných byl i při nehodách v červenci, kdy se těžce nebo lehce zranilo 36 lidí.
„Nejbezpečněji jezdili řidiči v roce 2011 v březnu. V tomto měsíci se stalo pětadvacet dopravních nehod. Nikdo při nich nezemřel, jedna osoba se zranila těžce a osm lidí lehce. U žádného viníka dopravní nehody policisté v březnu nezjistili požití alkoholu“, řekl komisař Radek Hamža. 
 
V roce 2011 došlo k dopravním nehodám celkem 431 osobních a 96 nákladních vozidel, dále sedmi autobusů, jednačtyřiceti cyklistů, 34 motocyklistů a jednoho traktoru.
 
Příčiny a zavinění dopravních nehod
Nejčastějšími příčinami dopravních nehod, které řidiči v roce 2011 zavinili, byl nesprávný způsob jízdy (179 dopravních nehod), nepřiměřená rychlost (129 dopravních nehod) a nerespektování přednosti v jízdě (50 dopravních nehod).
Ve 132 případech nebyl viníkem dopravní nehody řidič motorového vozidla. V  roce 2011 došlo k 90 střetům vozidel se zvěří (v roce 2010 bylo těchto nehod 57), 14 nehod zavinili chodci (v roce 2010 jich bylo devět), u 25 dopravních nehod byli viníky řidiči nemotorových vozidel (v roce 2010 bylo těchto nehod 19), v jednom případě se jednalo o závadu na komunikaci a ve dvou o jiné zavinění.
V roce 2011 vznikla při nehodách celková škoda přes 29 500 000 korun. Nejvyšší škoda vznikla při dopravních nehodách v měsíci prosinec, nejnižší v listopadu. V roce 2010 přesáhla škoda částku 34 milionu korun.
 
Alkohol u účastníků dopravních nehod
V roce 2011 zjistili policisté u 32 účastníků dopravních nehod požití alkoholu, z toho byla hodnota naměřeného alkoholu ve 23 případech vyšší než jedno promile.
Nejvíce opilých účastníků nehod bylo v měsíci srpen, kdy policisté zjistili požití alkoholu u šesti dopravních nehod. V tomto měsíci policisté naměřili u účastníků nehod i nejvyšší množství alkoholu. Chodec, který se u Dlouhé Brtnice střetl s vozidlem, měl 2,55 promile alkoholu a řidič, který v Jihlavě vozidlem narazil do dalšího auta, měl 2,41 promile alkoholu.
Mezi opilými řidiči byla v loňském roce také řidička, která u Horní Myslové srazila vozidlem dva chodce, mladou ženu a muže. Chodkyně zemřela na místě a muž utrpěl vážná zranění.
 
Motocyklisté
V roce 2011 při dopravních nehodách zemřeli dva řidiči motocyklů. Sedm motocyklistů utrpělo těžké a 23 lehké zranění.
Brtnice 2. 8. 2011
 
 
Cyklisté
V roce 2011 šetřili policisté na Jihlavsku čtyřicet dopravních nehod s účastí cyklisty, v roce 2010 jich bylo celkem 38. Pětadvacet nehod zavinili cyklisté. V roce 2011 zemřela při dopravních nehodách jedna cyklistka, stejně jako o rok dříve. Čtyři cyklisté utrpěli těžké a 34 lehké zranění.
Mezi cyklisty byli i v roce 2011 nezodpovědní lidé, kteří usedli na jízdní kolo pod vlivem alkoholu. Jednou z nich byla šedesátiletá žena, která při jízdě na jízdním kole u Horní Myslové havarovala do příkopu. Cyklistka se lehce zranila. Policisté jí při dechové zkoušce naměřili hodnotu 1,71 promile alkoholu.
 
 
Chodci
V roce 2011 došlo na Jihlavsku v době od začátku ledna do konce prosince k celkem 43 dopravním nehodám s účastí chodce. Ve čtrnácti případech byli viníky nehody chodci. K jednadvaceti dopravním nehodám došlo na přechodu pro chodce. V roce 2011 při dopravních nehodách zemřeli tři chodci. Deset chodců utrpělo těžké a 25 lehké zranění.
 
Mezi zraněnými při dopravních nehodách byly i děti
V roce 2011 byly ve 49 případech účastníky dopravních nehod děti mladší patnácti let.
Mezi těžce zraněnými byli v červenci dva nezletilí chlapci, jednalo se o cyklistu a motocyklistu. V obci Jestřebí šestiletý hoch na jízdním kole, bez doprovodu osoby starší patnácti let, při výjezdu na hlavní silnici nedal přednost v jízdě vozidlu VW Passat, se kterým se střetl. S těžkým zraněním skončil v nemocnici také nezletilý řidič, který jel v červenci na motocyklu v obci Velký Beranov a narazil do vozidla Peugeot, jehož řidička zpomalila v důsledku situace vyvolané silničním provozem. Mezi zraněnými dětmi je také dvouletý chlapeček, který v srpnu v Jihlavě vjel na silnici na dětském odrážedle a střetl se s projíždějícím vozidlem Peugeot.
 
Další údaje o dopravních nehodách
Nejvíce dopravních nehod způsobili řidiči ve věku mezi dvaceti a pětadvaceti lety a dále ve věku mezi pětatřiceti a čtyřiceti lety.
K nejvíce dopravním nehodám došlo mezi druhou a čtvrtou hodinou odpoledne. K vyššímu počtu nehod dochází také v době mezi šestou a osmou hodinou ráno a mezi šestou a osmou hodinou večer.
 
Kuriózní dopravní nehody
Mezi dopravními nehodami byly v roce 2011 i střety dvou cyklistů, dvou motocyklistů a dvou trolejbusů.
V dubnu došlo v Jihlavě ke střetu dvou trolejbusů. Jeden řidič zastavil a druhý jedoucí ve stejném směru za ním nedodržel bezpečnou vzdálenost mezi vozidly a do trolejbusu před sebou zezadu narazil. Na začátku září jela řidička motocyklu Yamaha ve směru od obce Vysoké Studnice na obec Řehořov. Střetla se s dalším motocyklem, jehož řidič zpomalil rychlost jízdy, a řidička do něho zezadu narazila. V polovině září se v Jihlavě při předjíždění střetli dva cyklisté. Jeden z cyklistů byl při nehodě zraněn. U druhého devatenáctiletého cyklisty policisté při dechové zkoušce naměřili hodnotu 0,81 promile alkoholu.
 
 
Tragické dopravní nehody v roce 2011
leden - jedna tragická dopravní nehoda, zemřel řidič vozidla
V sobotu 15. ledna večer došlo na Jihlavsku k vážné dopravní nehodě, která měla tragické následky. Mezi Jihlavou a Přísekou havarovalo vozidlo Opel Vectra, které vyjelo do příkopu, kde zůstalo stát převrácené na střeše. Při nehodě došlo ke zranění řidiče. Na místě havárie zastavil při pravém okraji vozovky řidič vozidla Ford Galaxy a dále zastavila u krajnice řidička dalšího vozidla. Oba tito řidiči vystoupili a spěchali na pomoc osádce havarovaného vozidla Opel. V té době na místo přijel osmapadesátiletý řidič vozidla Škoda Fabia. S automobilem dostal na namrzlé vozovce smyk a narazil do před ním stojícího vozidla Ford, které mělo zapnuté výstražné osvětlení. Nárazem bylo vozidlo Ford odhozeno dopředu, kde v tu chvíli byla řidička jdoucí pomoci osádce havarovaného vozidla Opel a došlo k jejímu sražení. Po nárazu se vozidlo Škoda od automobilu Ford odrazilo a vyjelo mimo komunikaci, kde došlo ke sražení již zraněného řidiče havarovaného automobilu Opel. Řidič vozidla Škoda utrpěl těžké zranění a byl transportován do brněnské nemocnice. Po necelých dvou týdnech svým zraněním podlehl. Řidič havarovaného vozidla Opel a řidička dalšího automobilu byli se zraněním převezeni do jihlavské nemocnice.
 
únor – jedna tragická dopravní nehoda, zemřel řidič vozidla
K tragické nehodě došlo 11. února v časných ranních hodinách. Řidič vozidla Škoda Felicia jel ve směru od Polné na obec Dobroutov. Po projetí levotočivé zatáčky přejel do protisměru, vjel do silničního příkopu, kde se automobil převrátil na bok a narazil do stromu. Osmadvacetiletý muž svým zraněním na místě podlehl.
 
březen - při dopravních nehodách nikdo nezemřel
 
duben - při dopravních nehodách nikdo nezemřel
 
květen – dvě tragické dopravní nehody, zemřel motocyklista a řidič vozidla
        Život motocyklisty si vyžádala dopravní nehoda, ke které došlo v pondělí 23. května před pátou hodinou večer na dálničním přivaděči v blízkosti sjezdu z dálnice D1. Nákladní automobil Mercedes Benz Sprinter se střetl s motocyklem Suzuki. Šestačtyřicetiletý řidič motocyklu utrpěl těžké zranění, kterému i přes veškeré úsilí zdravotníků na místě dopravní nehody podlehl.
        O necelý týden později v sobotu 28. května došlo k další tragické dopravní nehodě po druhé hodině odpoledne mezi obcemi Velký Beranov a Vysoké Studnice. Řidič vozidla Renault s přívěsným vozíkem přejel do protisměru, kde se střetl s protijedoucím vozidlem Hyundai Accent. Při nehodě utrpěl devětačtyřicetiletý řidič vozidla Renault těžká zranění. Letecky byl transportován do brněnské nemocnice, kde následně svým zraněním podlehl. Zranění utrpěla i šedesátiletá řidička v druhém vozidle.
 
Velký Beranov 28. 5.foto 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
červen – jedna tragická dopravní nehoda, zemřela chodkyně
Ve středu 15. června jela před pátou hodinou večer řidička vozidla Kia Carens po Štefánikově náměstí v Jihlavě. S automobilem couvala po komunikaci ve směru od ulice Žižkova k ulici Malátová. V té době přecházela vozovku ve směru k parku osmdesátiletá chodkyně a došlo ke střetu. Při nehodě byla chodkyně vážně zraněna. Převezena byla do nemocnice, kde následně svým těžkým zraněním podlehla.
 
červenec – dvě tragické dopravní nehody, zemřel motocyklista, řidič vozidla a jeho spolujezdec
          Život mladého, teprve dvacetiletého, motorkáře se vyžádala dopravní nehoda, ke které došlo v sobotu 9. července odpoledne v katastru obce Smrčná. Dvaačtyřicetiletý řidič vozidla Peugeot Boxer vyjel do protisměru, kde v tu dobu jel ve směru od obce Smrčná řidič motocyklu, a došlo k čelnímu střetu. Mladý řidič motocyklu utrpěl těžká zranění, kterým na místě dopravní nehody podlehl. Řidič vozidla Peugeot byl zraněn lehce.
           Další dva lidé zemřeli po dopravní nehodě, ke které došlo v úterý 12. července ráno v katastru obce Vílanec. Sedmadvacetiletý řidič vozidla VW Transporter na rovném úseku komunikace vyjel náhle do protisměru, kde se čelně střetl s nákladním vozidlem Volvo. Řidič i spolujezdec automobilu VW utrpěli při nehodě vážná zranění a byli letecky transportování do nemocnice. Přes veškerou snahu zdravotníků svým těžkým zraněním oba následně podlehli.
 
Vilanec 12. 7. 2011Smrcna 9. 7. 2011
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
srpen – jedna tragická dopravní nehoda, zemřela cyklistka
K tragické dopravní nehodě došlo v úterý 2. srpna odpoledne mezi obcemi Nová Brtnice a Brtnice. Osmapadesátiletá cyklistka jela na jízdním kole ve směru od Třebíče a chtěla odbočit vlevo na obec Rychlov. Za ní jel ve stejném směru dále na Brtnici devětadvacetiletý řidič vozidla Peugeot. Při odbočování cyklistky došlo ke střetu s vozidlem. Cyklistka utrpěla při nehodě těžká zranění, kterým na místě podlehla.
 
září - při dopravních nehodách nikdo nezemřel
Horní Myslová 23. 10. 2011
 
 
říjen - jedna tragická dopravní nehoda, zemřela chodkyně
K tragické dopravní nehodě došlo v neděli 23. října po desáté hodině večer u obce Horní Myslová. Čtyřicetiletá řidička vozidla Škoda Octavia vjela s automobilem na pravou krajnici, kde v tu dobu šli dva chodci, a došlo ke střetu. Při nehodě utrpěla dvaadvacetiletá chodkyně těžká zranění, kterým na místě podlehla. Těžce zraněn byl také třicetiletý chodec, který byl převezen do jihlavské nemocnice. U řidičky vozidla naměřili policisté při dechové zkoušce hodnotu 1,53 promile alkoholu.
 
 
 
 
listopad - dvě tragické dopravní nehody, zemřela chodkyně a řidič vozidla
             K první tragické nehodě došlo v pondělí 7. listopadu ráno. Devětadvacetiletý řidič nákladního vozidla Volvo s návěsem jel ve směru od Velkého Beranova na Jihlavu. Na mostě u obce Malý Beranov došlo ke střetu vozidla s devětatřicetiletou chodkyní. Žena utrpěla těžká zranění, kterým i přes veškerou snahu zdravotníků na místě dopravní nehody podlehla.
            V druhém případě zemřel po nárazu do stromu řidič vozidla. V sobotu 26. listopadu v noci jel třicetiletý řidič s osobním vozidlem Suzuki Swift ve směru od Pelhřimova na Jihlavu. V katastru obce Dušejov při projíždění levotočivé zatáčky najel na krajnici, kde dostal smyk. Přejel vlevo mimo vozovku, kde bokem vozidla narazil do stromu. Řidič při dopravní nehodě utrpěl těžká zranění, kterým na místě podlehl.
 Dušejov 26. 11. 2011
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
prosinec - při dopravních nehodách nikdo nezemřel
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař 
9. ledna 2012

 

vytisknout  e-mailem