Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Zimní pneumatiky

OLOMOUCKÝ KRAJ - Motoristé myslete včas na výměnu zimních pneumatik. 

Teplé počasí nás provázelo nejen celé léto, ale pokračovalo i v podzimních měsících. Začíná se ochlazovat a blíží se 1. listopad, tedy den, od kterého až do 31. března platí provoz vozidel v zimním období.  

To znamená, že pokud se v dané době na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, lze užít motorové vozidlo pouze se zimními pneumatikami. U motorového vozidla do 3500 kg na všech kolech s hloubkou dezénu nejméně 4 mm. U motorového vozidla převyšující 3500 kg na všech kolech hnacích náprav s hloubkou dezénu nejméně 6 mm. Povinnost se nevztahuje na náhradní pneumatiku použitou v případě nouzového dojetí.

Řidiči se ve stejném období od 1. listopadu do 31. března mohou setkat s dopravní značkou „Zimní výbava (C 15a)“, která přikazuje řidiči motorového vozidla pokračovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik.

Pokud se řidiči chystají do hor, určitě by neměli zapomenout na sněhové řetězy. Ve vyšších polohách se mohou setkat s dopravní značkou „Sněhové řetězy (C 5a)“, která přikazuje řidiči motorového vozidla o třech a více kolech pokračovat v jízdě až po nasazení sněhových řetězů na nejméně dvě hnací kola.

Policisté budou provádět namátkové kontroly. V případě zjištění přestupku hrozí řidiči pokuta až do výše 2 000 korun.

por. Mgr. Libor Hejtman
25. října 2018

vytisknout  e-mailem