Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Chystáte se na dovolenou?

OLOMOUCKÝ KRAJ - Pár důležitých rad před odjezdem na rekreaci. 

S příchodem letních prázdnin, spousta rodin opouští své domovy a odjíždí na rekreaci. Před odjezdem si dovolíme veřejnosti připomenout několik užitečných a důležitých rad.

Pokud opouštíte domácnost na několik dní, nezmiňujte se o přesném datu odjezdu a příjezdu na sociálních sítích. Domluvte se s někým z rodiny anebo se sousedem, aby za Vás vybíral poštovní schránku. Všechna okna řádně uzavřete. Nenechávejte pootevřené žádné okno, ani sklepní nebo na toaletě či v koupelně. Je dobré přes noc nastavit automatické rozsvícení některého ze světel v domě, popř. rádia, televize apod. Nezatahujte žaluzie. Snažte se udržet dojem, že jste doma. V den odjezdu se raději opakovaně ujistěte, že jste zavřeli všechna okna a řádně uzamkli vstupní dveře.  

Jedete-li na dovolenou motorovým vozidlem, nezapomeňte zkontrolovat jeho technický stav a doplnit potřebné kapaliny. Určitě neuděláte chybu, necháte-li vozidlo raději prohlédnout v servise. Pojedete-li na vzdálenější místo, odjezd si naplánujte v době, kdy bude řidič dostatečně odpočatý. Zároveň si dopředu zkontrolujte v navigaci trasu jízdy. Zřejmě se nevyhnete neočekávaným uzavírkám na cestách, a proto počítejte s delším časovým dojezdem. Nezapomínejte si dopředu naplánovat přestávky a přibalit do vozidla dostatek tekutin pro celou osádku vozidla. Pokud se stanete svědky dopravní nehody, která se právě přihodila, zastavte a zraněným poskytněte první pomoc. V případě nehody, kde již zasahují složky integrovaného záchranného systému (IZS), se řiďte pokyny policistů. Nerozptylujte se pozorováním havarovaných vozidel, abyste nezavinili další nehodu. Přijíždíte-li do kolony stojících vozidel, nezapomeňte na její tvorbu upozornit řidiče jedoucí za Vámi zapnutím výstražných světel.

Zastavíte-li s vozidlem z důvodu přestávky a opouštíte-li vozidlo všichni, nenechávejte na viditelných místech žádné věci, jako peněženky, mobilní telefony, kabelky, tašky apod. I zdánlivě bezcenná věc může přitáhnout pozornost zloděje.

Pokud se odcházíte osvěžit k vodě, ať už na koupaliště či k moři, neberte s sebou žádné cenné věci, ani velkou hotovost. Pro uložení peněženky a cenností využijte uzamykatelných trezorků, pokud je provozovatel nabízí. Rozhodně věci nenechávejte pod dekou bez dozoru. Můžete o ně snadno přijít.

Zjistíte-li po návratu z dovolené, že Vám do bytu či domu vnikl zloděj, nevstupujte dovnitř a vytočte číslo 158. Policistovi nahlaste událost a řiďte se jeho pokyny.

Přejeme Vám šťastnou cestu a užijte si dovolenou!

por. Mgr. Libor Hejtman
26. června 2019

vytisknout  e-mailem