Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Akce BUS

OLOMOUCKÝ KRAJ - Dopravně bezpečnostní akce „BUS“ 

V pondělí 18. 3. 2019 se ve spolupráci s Krajským úřadem Olomouckého kraje, který zapůjčil autobus a krajským koordinátorem BESIP uskutečnila dopravní akce zaměřená na kontrolu řidičů nákladních aut a autobusů. V letošním roce jsme využili i autobus, který má Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje a kontrolovali řidiče zároveň v obou směrech dálničního úseku. Policisté dálničního oddělení Kocourovec z autobusu kontrolovali řidiče nákladních vozidel a autobusů jedoucích po úseku dálnice D35, D46 a D1 Olomouckého kraje. Do akce byli zapojeni i policisté z dopravního inspektorátu z Prostějova, z Olomouce a odboru dopravy krajského ředitelství a dálničního oddělení Kocourovec, kteří zjištěné přestupce po trase zastavovali. Celkem bylo do akce nasazeno 9 služebních aut, a to jak v civilním provedení, tak v barvách Policie ČR.
Snahou této opakované akce je ukázat na přetrvávající nekázeň řidičů. Tím, že se plně nevěnují řízení vozidla, se zvyšuje riziko dopravních nehod. Řidiči často za jízdy telefonují, sledují filmy na počítači nebo píší sms zprávy. Někteří také čtou noviny nebo si prohlíží za jízdy mapu. Stejná akce se konala dvakrát v roce 2017 a 2018.
Během těchto pojízdných kontrol neujdou zkušenému oku policistů ani řidiči osobních aut. Z okna autobusů je pěkně vidět, co za jízdy všechno zvládají.
Policisté v autobusech s kamerou v ruce sledují oba směry jízdy a policejní hlídky, které projíždí také po dálnici, přes vysílačku informují o přestupci. Policejní hlídka hříšníka na bezpečném místě zastaví a přestupek vyřeší.
Během akce policisté zjistili 64 přestupků a na pokutách uložili 42.100 korun. Mezi nejčastější přestupek bylo telefonování za jízdy, a to v 33 případech. Dále se jednalo v 7 případech o překročení nejvyšší povolené rychlosti a jízda bez platné dálniční známky a v 8 případech nebyl řidič připoután bezpečnostním pásem.
V Olomouckém kraji došlo k dnešnímu dni k 984 DN a zemřelo 7 osob, z toho se na dálnicích našeho kraje stalo 57 nehod, při kterých zemřela 1 osoba. V kraji za dva měsíce letošního roku havarovalo 104 nákladních aut.
Dopravní akce se osvědčila, proto ji budeme do konce roku několikrát opakovat.

Reportáž z akce natočila např. TV Morava. Najdete ji ZDE

kpt. Mgr. Marta Vlachová
19. 3. 2019

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem