Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vloupání do autosalonů objasněno

Téměř 70 případů po celé republice! 

Královéhradeckým policistům se podařilo zadržet trojici mužů z Hradce Králové (ve věku 32, 32 a 35let), která je důvodně podezřelá z několika desítek krádeží vloupáním do prodejen, servisů, pneuservisů a autosalónů nejen v našem kraji.

Jsou důvodně podezřelí, že v době od července loňského roku do současné doby vnikali po předchozím násilném překonání oken nebo dveří do různých prodejen a  objektů společností. Jednalo se zejména o  AUTOSALÓNY, AUTOSERVISY, PNEUSERVISY, ale i STANICE TECHNICKÉ KONTROLY, kde byly předmětem jejich zájmu TREZORY, PŘÍRUČNÍ POKLADNY, FINANČNÍ HOTOVOST.

Zajímavé na případech je i skutečnost, že pachatelé na místě činu mnohdy způsobili mnohonásobně vyšší škodu na majetku, než na odcizených věcech (v srpnu loňského roku došlo k vloupání do kanceláře jedné společnosti na tř. Bří. Štefanů v Hradci Králové, kde škoda na odcizených věcech byla vyčíslena na cca 1.000 korun, na poškozených věcech ve výši cca 80.000 korun). Jindy po vniknutí do objektů tyto pouze prohledali a nic neodcizili. Způsobili však majiteli několikatisícovou škodu poškozením  majetku.

Tyto akce podnikali převážně v nočních hodinách zpočátku jen v Hradci Králové, později svůj okruh rozšířili na další místa Královéhradecka, na Trutnovsko, Orlickoústecko, Náchodsko, Rychnovsko a další kraje České republiky - Olomoucký kraj, kraj Vysočina, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Liberecký kraj.

Při svých nočních vyjížďkách mnohdy vnikli i do několika objektů za noc  najednou, přičemž poslední sérii vloupání provedli v Libereckém kraji, kde v noci ze 4. na 5. března vnikli do několika objektů. Jednalo se o dvě prodejny  v Jablonci nad Nisou a dvě prodejny v Liberci, odkud odcizili různé zboží včetně navigace a finanční hotovost.

Povedená trojice byla v minulých dnech zadržena na Královéhradecku Zásahovou jednotkou. Následovaly domovní prohlídky, při kterých policisté zajistili důkazní materiály. Policistům se rovněž podařilo zajisti  část finančních prostředků z poslední série vloupání na Liberecku ve výši okolo 110 tisíc korun. Celková způsobená škoda krádeží finančních prostředků je vyčílsena na 1.100.000 korun - tyto peníze obvinění použili pro svoji potřebu. Způsobená škoda na majetku činí cca 1.360.000 korun.

Všichni tři muži byli obviněni ze spáchání zločinu krádeže a přečinu poškozování cizí věci spáchaného ve spolupachatelství, přičemž mladším dvěma hrozí trest odnětí svobody až na 8let, staršímu z trojice hrozí trest odnětí svobody až na 5 let. Jsou stíhání vazebně.


por. Mgr. Lenka Burýšková
14. března 2011

vytisknout  e-mailem