Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vloupání do vozidel objasněno!

Rychnovští policisté zadrželi muže, který je podezřelý z krádeží věcí z aut 

Rychnovští policisté v těchto dnech obvinili z přečinu KRÁDEŽE, POŠKOZENÍ CIZÍ VĚCI a NEOPRÁVĚNÉHO OPATŘENÍ, PADĚLÁNÍ A POZMĚNĚNÍ PLATEBNÍHO PROSTŘEDKU  49letého muže z Rychnovska.
 
Obviněnému je kladeno za vinu, že od roku 2008 do současné doby neoprávněně vnikal do zaparkovaných motorových vozidel na území Královéhradeckého i Pardubického kraje. Policejní komisař muže dosud obvinil z 25 případů, kdy škoda na odcizených věcech činí  asi 200.000 korun a  na poškozených věcech 44.800 korun. Není však vyloučeno, že obvinění bude rozšířeno.
 
Předmětem jeho zájmu byla převážně osobní  vozidla, ve kterých si jejich uživatelé nechávali volně odložené věci. Muž si  odnášel kabelky, tašky, peněženky, ale i videokamery, fotoaparáty a navigace. Jeho zájmu neušel ani  notebook ponechaný bez dozoru, v jednom případě dokonce odcizil z vozidla dvě plynové pistole. Při domovní prohlídce policisté u muže nalezli doslova sbírku některých odcizených věcí a nestačili se divit – muž měl u sebe např. 60 mobilních telefonů a 30 peněženek. Věcí mu bylo údajně líto a ty, které zpočátku pravděpodobně neprodal, si následně ponechal.
 
V několika případech skončily v jeho rukou i platební karty. U některých si jejich nepoučitelní majitelé poznamenali PIN kód, což přimělo obviněného muže k výběru peněz v různých bankomatech. V jednom případě si tak přišel na 50.000 korun. Výběry prováděl v rukavicích s maskováním – s  kapucí na hlavě a šátkem přes obličej nebo v kukle.
 
Za krádežemi vyjížděl hlavně v nočních hodinách. K vloupání si v zimních měsících vybíral nejčastěji místa před kulturními domy v době konání plesů a zábav, kde si roztržití uživatelé vozidel nechávali uvnitř bez povšimnutí odložené věci. Někdy však najezdil i stovky kilometrů, než si vybral „předmět svého zájmu“, což pak vzhledem k výši jeho„lupu“, jak policistům uvedl, bylo i kontraproduktivní.
 
Ke skutečnému počtu spáchaných skutků obviněný policistům uvedl, že si na jejich počet nevzpomíná, neboť si jejich evidenci nevedl.

Muž byl zadržen na základě analytické činnosti policistů a je stíhán na svobodě.  Zajištěné a ztotožněné věci policisté předají jejich majitelům. V případě prokázání viny hrozí obviněnému trest odnětí svobody až na 5 let.
 
 
Foto: "Zadržený muž při neoprávněném výběru z bankomatu" (zdroj:Policie ČR)
por. Mgr. Lenka Burýšková
tisková mluvčí KŘP Khk
tel: 602 776 729
Odkazy do noveho okna

krádež peněz z bankomatu

krádež peněz z bankomatu 

Detailní náhled

krádež peněz z bankomatu

krádež peněz z bankomatu 

Detailní náhled

zajištěné mobilní telefony

zajištěné mobilní telefony 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem