Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Tisková zpráva + první zkušenosti

KRAJ a BRNO: Společná strategie k posílení bezpečnosti brněnského hokeje 

Společná strategie mezi Policií České republiky Krajským ředitelstvím policie Jihomoravského kraje a Kometa Group, a.s. v posílení bezpečnosti hokeje v Brně.

17. února 2010 inicioval ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje jednání za účasti členů představenstva Kometa Group, a.s. Oba subjekty se sešly s ambicí definovat a realizovat kroky ke zlepšení situace v oblasti bezpečnosti během domácích utkání v hale Rondo, zejména pak zvýšit bezpečnost diváků.

Zástupci hokejového klubu za profesionální podpory Policie České republiky chtějí vyslat zprávu všem fanouškům domácím i hostujícím, že fandit hokeji v Brně není spojeno s riziky. Hlavním cílem společných opatření obou subjektů je zvýšení bezpečnosti diváků, transparentní a společný přístup, kroky ke zvýšení bezpečnosti diváků v prostředí hokejového sportu. Jak uvedl zástupce představenstva Kometa Group, a.s.: „Aby mohli na stadion dál chodit bez obav i rodiče se svými dětmi“.

Součástí společné strategie jsou konkrétní kroky, které je nutné realizovat ihned, v průběhu letošní hokejové sezóny.

Pro zajištění bezpečnosti posledního zápasu základního kola 5. března 2010 a také druhé části, kde se opatření týká dalších 6 zápasů HC KOMETA BRNO na domácí půdě, dohodla Policie České republiky ve spolupráci s Kometa Group, a.s. tyto kroky:

  • Speciální semináře pro členy ochranné služby během utkání HC KOMETA BRNO v hale Rondo. Krajští specialisté Policie ČR pro oblast pořádkové služby na společných setkání mají za cíl poskytnout dostatek informací k tématu ochrany při sportovních utkáních, zákonné možnosti, téma přiměřenosti a také informace z oblasti přestupkového zákona a nového trestního zákoníku. V poslední části semináře je počítáno s prostorem pro řešení konkrétních případů. První semináře odstartovali policisté již 23. února 2010 a proškolili padesát členů ochranky.

  • Přípravné schůzky velitelů Policie ČR se zástupci hokejového klubu a ochranné služby před hokejovým utkáním: strategie, příprava, rizikové faktory.

  • Společné vyhodnocení opatřenípo hokejovém utkání s případnou analýzou kamerových záznamů a dalších kroků ke zlepšení ochrany.

  • Těsnější spolupráce obou subjektův oblasti vnější bezpečnosti v okolí stadionu Rondo v Brně. Jsou plánována opatření pro bezpečnou dopravu před a po zápasech. Druhý směr vnější bezpečnosti je zaměřen na pořádek a prevenci protiprávního chování všech účastníků: návštěvníků i zástupců ochranné služby.

  • Transparentní policejní monitoring pro zajištění vnitřní bezpečnosti stadionu v jednotlivých sektorech. Transparentní postoj policie zajistí pocit bezpečí všech návštěvníků hokejového sportu, případné incidenty bude možné pečlivě analyzovat.

  • Systematická spolupráce ve výše uvedených krocích bude realizována do konce hokejové sezóny (duben 2010). Veškeré kroky jsou stanoveny i s ohledem na probíhající rekonstrukci stadionu.

Koncem hokejové sezóny v dubnu 2010 však činnosti ke zvýšení bezpečnosti návštěvníků hokeje rozhodně nekončí. Obě strany počítají se závěrečným jednáním, kde budou vyhodnocena všechna přijatá opatření. Analýza by měla poskytnout prostor pro další rozvoj a zavedení důležitých kroků pro novou hokejovou sezónu včetně vytvoření technického zázemí pro bezpečnostní složky monitorující situaci na stadionu.


 


 

Policie ČR Krajské ředitelství policie Jmk ve spolupráci s Kometa Group a.s.


 

Za PČR zpracovala: mjr. PhDr. Soňa Svobodová


V pátek 5.3. 2010 se konalo první utkání, při kterém byla vyzkoušena dohodnutá opatření. Spolupráce s pořadatelskou službou proběhla bez problémů a celý zápas proběhl bez větších incidentů. Od turniketů jsme museli vykázat jednoho velmi podnapilého fanouška, který se k odchodu neměl ani po domluvě pořadatelů. Jeden z fanoušků nedbal rovněž výzev pořadatelů a s ohledem na přestávkovou frontu u toalet byl nucen vykonat potřebu na zakázaném místě. Za porušení návštěvního řádu se bude z přestupku zodpovídat ve správním řízení. Společná strategie se vyplácí.

por. Pavel Šváb, PIO KŘP JmK
 


 

vytisknout  e-mailem