Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

ŘIDIČI POZOR

KRAJ: Od zítra končí platnost dálničních známek 2019. 

Dnes je poslední den kdy mohou řidiči ještě užívat dálniční známku roku 2019. Od zítřka musí být však tato známka odstraněna z čelního skla vozidla a v případě potřeby každého řidiče pořízena nová.  Dálniční známku potřebujete na každé auto s hmotností do 3,5 tuny. Pokud máte přívěs, pořád se bere pouze hmotnost vozidla, takže například dodávka s hmotností do 3500 kg s přívěsem si vystačí s běžnou dálniční známkou pro osobní auto. Vozidla s hmotností nad 3500 kg již podléhají systému elektronického mýta. Motocykly známku mít nemusí.

Zakoupená známka se skládá ze dvou dílů, na obou musí být vyplněna registrační značka příslušného vozidla, ne však obyčejnou tužkou, ale například fixem nebo propiskou. Jeden díl se umisťuje na vnitřní stranu čelního skla do pravého dolního okraje tak, aby nebránil řidiči ve výhledu a zároveň, musí být dobře viditelný z vnější strany automobilu. Druhý díl si řidiči musí uschovat, ten slouží ke kontrole.

Jednotlivé typy dálničních známek se nadále liší svým vzhledem, aby je policisté při kontrole jednoznačně rozpoznali. Pro rok 2020 bude mít desetidenní kupon tvar žlutého trojúhelníku, měsíční fialového čtverce a roční červeného kruhu, s modrým orámováním. Opět nebudou chybět bezpečnostní prvky, jako ochrana před paděláním.

V případě, že není dálniční kupón nalepený, je bez označení doby platnosti nebo bez vyplněné registrační značky, je NEPLATNÝ a řidič se dopouští přestupku, za který mu mohou policisté uložit pokutu až do výše 5000 korun, ve správním řízení může být uložena pokuta až 100 tisíc korun.

Přestupkového jednání se dopouští také řidič, který neodstranil neplatný dálniční kupon. Policisté na zpoplatněných komunikacích kontrolují známky v rámci běžného výkonu služby v průběhu celého roku. 

V loňském roce řešili jihomoravští policisté více jak 2400 dopravních přestupků u řidičů osobních vozidel, kteří měli neplatnou či chybějící dálniční známku anebo stará známka nebyla odstraněna.

nprap. Petra Hrůzová, 31. ledna 2020

vytisknout  e-mailem