Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Řidiči, buďte opatrní a obezřetní

KRAJ: Řidiči, přizpůsobte svou jízdu povětrnostním podmínkám. 

Komunikace v Jihomoravském kraji začal pokrývat sníh. S přibývajícím sněhem jsme přijali také zvýšený počet oznámení o dopravních nehodách. Ve většině případů se jednalo o nehody, které se obešly bez vážných zranění a řešeny byly tzv. na euroformuláře. Od brzkých ranních hodin, policistké integrovaného operačního systému krajského řediteltví do  dvacáté hodiny večer, přijali celkem 38 oznámemí o dopravních nehodách a haváriích na komunikacích Jihomoravského kraje. U všech řidičů jsme provedli orientační dechovou zkoušku na alkohol. U všech řidičů byla zkouška s negativním výsledkem.

V ranních hodinách došlo k havárii kamionu na dálnici u Popůvek směrem na Brno. Při této dopravní nehoddě byly zraněny dvě osoby. Na Blanensku řidič osobního vozidla zn. Fábia na zledovatělé vozovce vjel do protisměru, kde střetl s jiným vozidlem- K další dopravní nehodě došlo u Chrlic, kdy řidička osobního vozidla zn. Fiat pravděpodobně nevěnovala dostatečnou pozornost řízen a narazila následně do bariéry svodidel. Celková předběžná škoda př dnešních haváriích je více než jeden milion korun. Jen při nehodě kamionu u Domašova a havárie u Chrlic přesáhla škoda osm set tisíc koruń. K dopravním nehodám a haváriím došlo zejména na teritoriu samotného města Brna, Brna - venkov, Blanensku.

Jihomoravští policisté vyzývají řidiče a všechny účastníky silničního provozu, aby počasí a povštrnostní podmínky nepodceňovaly. Zvýšený provoz na komunikacích je způsobem zvýšenou nákupní aktivitou. Je posední adventní neděle a lidé ji využili k nakupování dárků. S tím je úzce spojen zvýšený provoz nejen na komunikacích, ale zejména u velkých nákupních center. Respektujte se proto vzájemně. Využívejte pravidla zipu a buďte k sobě ohleduplní. Spěcháním a agresivní jízdou k plynulému provozu zcela jistě neprospějete. Na parkovištích u obchodních center zvyšte svou pozornost při parkování i samotném vyjíždění z parkoviště. Dodržujte pravidlo pravé ruky.

Od počátku první adventní neděle policisté krajského ředitelství věnují zvýšenou pozornost právě obchodním centrům, a to jak z pohledu dopravní bezpečnosti, tak i z pohledu kriminality. Lidé nejen spěchají při příjezdu a odjezdu z parkovišt, ale svým osobním věcem často nevěnují dostatečnou pozornost. Dámy si odkládají své kabelky, tašky, bundy a kabáty do nákupních košíků, V nich mají mobilní telefony, platební karty, doklady, peněženky. Při nákupu právě tyto věci pustí ze zřetele a toho mohou využít osoby, které do nákupních centerch nechodí nakupovat, ale krást.

Policisté se v obchodních centrech pohybují nejen  v uniformách, ale také jako operativní hlídky. Cílem bezpečnostních opatření je co největší zajištění bezpečnosti návštšvníků obchodních center. Policisté v ulicích měst dohlížejí na veřejný pořádek a dopravní policisté společně s policisty vnější služby dohlíží na bezpečnost a plynulost v silničním provozu. Aby se všichni z vánočních nákupů a cest vrátili domů spokojeni a zdraví, však sami policisté nezajistí. K tomu můžete přispět právě vy - návštěvníci nákupních center tím, že si budete své věci chránit. K tomu můžete přispět právě vy . účastníci silničního provozu tím, že budete dodržovat pravidla silničního provozu, budete k sobě ohleduplní a budete myslete především na svou vlastní bezpečnost.

mjr.Bc Štěpánka Komárová, 18. prosince 2016

 

 

 

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem