Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Grand Prix České republiky

BRNO: Aktualizované zpravodajství. 

5.8. Shrnutí

Během motorkářského víkendu jsme přistihli v Brně a okolí dvacet řidičů pod vlivem alkoholu a pětici pod vlivem drog. K tomu je nutné ještě připočíst téměř tři stovky dalších přestupků v dopravě. Prověřujeme také třináct majetkových deliktů. Nejčastěji šlo o krádeže věcí ze stanů a vozidel. Nejzávažnějším případem byl ukradený cestovní motocykl. Cizinci vznikla škoda převyšující 250 tisíc korun.

Dvě promile jim nevadily

Na dálnici ve směru do Prahy v neděli večer možná zabloudil řidič osobního automobilu Volvo. Jeho nekoordinované přejíždění z pruhu do pruhu, které v jednom případě skočilo kontaktem se svodidly, bylo podezřelé oznamovateli. Policistům se vozidlo se čtyřicetiletým cizincem za volantem podařilo zastavit poblíž benzínky u Devíti křížů. To už mířilo zpět do Brna. Viditelně opilý cizinec při kontrole nadýchal více než dvě promile. Hlídce přiznal, že před jízdou vypil jen butylku piva. Noc strávil v policejní cele a nyní musí počítat se stíháním za ohrožení pod vlivem návykové látky. Podobný příběh se odehrál ve stejném čase v Ostrovačicích. Tam nemohl ujít pozornosti policejní hlídky po silnici kličkující osobní automobil Citroen se zahraniční registrační značkou. Jeho řidič nadýchal ještě o půl promile více. I on musí počítat se stíháním za ohrožení pod vlivem návykové látky.

4.8.

15:10

Rozjezd začal.

15:00

První diváci už spěchají na cestu domů, policisté se chystají na nejnáročnější část opatření. Tak jako v sobotu už máme připraveny komunikace na maximální kapacitu rozjezdu. Brněnští policisté prověřují oznámení o krádeži motocyklu. Cestovní motorka zmizela cizinci v Brně dnes ráno. 

10:00 Nájezd k okruhu pomalu slábne, řidiči se zdrží pouze před kontrolami v bezprostřední blízkosti okruhu. Dálnice byla bez problémů průjezdná po celou dobu nájezdu. Auta i motocykly ale stále ve velkém počtu přijíždějí. V plném zápřahu jsou kromě dopravních policistů i pořádkoví policisté a zahraniční kolegové. Na opatření sbírají zkušenosti také kolegové z rakouské Wegy, což je obdoba naší speciální pořádkové jednotky. 

7:30 Stovky fanoušků už jsou na tribunách, další tisíce přijíždějí. Provoz je zatím plynulý. Od čtvrtečního večera evidují policisté 10 případů vloupání do aut, stanů či karavanů. Z nich zmizely především peníze, doklady a platební karty. Čtyři cizinci jeli pod  vlivem alkoholu, jeden pod vlivem drog. Zaznamenali jsme i několik oznámení o rušení nočního klidu. 

3.8.

Končí rozjezd, kromě deště byl nejvýraznější komplkací kamion, který kvůli technické závadě zastavil ve zúžení na D1 (190 km).

14:30 Policisté se chystají na rozjezd fandů po sobotním programu, dopravní značení se mění, aby zkapacitnilo silnice pro rozjezd. Dnes v okolí okruhu a také na komunikaci I/23 parkovalo 8 942, 2 100 motocyklů, 37 autobusů a 200 karavanů.

Můžeš řídit?

Sledování závodů, bohatýrský a rázovitý život v kempech je spojen s nemalým požíváním alkoholických nápojů. MOTO GP_prev alkohol.jpg V sobotu odpoledne a v neděli ve stejnou dobu budou preventisté Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje připraveni na frekventovaných místech na odchodu k parkovištím a do kempů připraveni se zájemci provést dechovou zkoušku na alkohol. Ti řidiči, kteří si nebudou jisti tím, zda jsou či nejsou pod vlivem alkoholu tak jednoduše a snadno zjistí, zda mohou bezpečně a bez možného rizika usednout za volant či řídítka.

8:30 Parkujeme  mokrou variantu na silnici I/23, posíláme do místa i autobusy MHD pro odvoz návštěvníků k okruhu.

Masarykův okruh se pomalu plní fanoušky. Déšť je poměrně intenzivní, ale parkujeme zatím na všech parkovištích. Policisté neřešili nic závažného, v kempech několik rušení nočního klidu. V pátek jsme kontrolovali dva řidiče (cizince) pod vlivem alkoholu, hodnota nepřesáhla 1 promile. 

2.8. 2019

Atraktivní policejní motopodívaná

V neděli krátce před hlavním závodem se brněnští policisté spolu se svými kolegy z Hradní stráže a vojenské policie prezentují zajímavým vystoupením v pro diváky nejatraktivnější části tratě. Pro všechny na "céčku" si připravili atraktivní podívanou, jejímž základem je stoprocentní ovládání motocyklu. Páteční generálka vyšla na výtečnou. Všichni věří, že před startem hlavního závodu oku motofanouška jejich vystoupení bude lahodit.

Na okruhu skončil páteční hlavní program. Provoz kolem okruhu je zartím bez problému. Na dálnici kolem Brna a ve městě samotném panuje hustý provoz, což ale odpovídá běžné páteční situaci. Tu navíc komplikovaly dvě technické závady osobního auta Policisté nemuseli řešit žádné zásadní problémy, prověřujeme několik nahlášených událostí. Jde o krádeže financí a věcí v kempech.

2. 8. 2019

Start pyrotechnickou prohlídkou

V brzkých ranních hodinách začalo opatření na motocyklovou Grand Prix pyrotechnickou prohlídkou areálu. Vedle více než stovky policistů při ní aktivně pracovali i specialisté pyrotechnici a na vyhledávání výbušnin speciálně vycvičení psi. Od ranních hodin pak měli nemálo práce na silnicích v okolí Masarykova okruhu především dopravní policisté. Pro ně byl nájezd fanoušků prvním testem připraveného dopravního opatření. Během dopoledne nedošlo k žádným obtížným situacím. Fanoušci motosportu se dostali na okruh plynule a bez komplikací. První bezproblémovou noční směnu mají za sebou i pořádkoví policisté. V kempech, které se postupně zaplňují, nemuseli řešit žádné závažné události.

1. 8. 2019

Začínáme přípravou zázemí

Ve čtvrtek se brněnští policisté především věnovali přípravě zázemí pro víkendové bezpečnostní opatření. V areálu Masarykova okruhu mají vybudované velitelsko-štábní stanoviště se všemi potřebnými informačními systémy. V něm bude mít velitel opatření k dispozici mimo jiné záběry z vrtulníku, který bude v sobotu a v neděli monitorovat dopravní situaci v Brně a blízkém okolí. Policisté instalovali také bezpečnostní kamery, kterými budou sledovat především odstavná parkoviště. Tyto budou moci sledovat i přes kamery umístěné na dronech. V zázemí opatření je pro policisty připraven sociální kontejner, který pro podobné příležitosti daroval ze svých prostředků Jihomoravský kraj. Stejně tak velkokapacitní stan. V něm budou moci využít k odpočinku klimatizační jednotku, v zimě pak mobilní vytápění. Celé zázemí muže být nezávislé na připojení k elektrické síti. V případě výpadku jeho k dispozici elektrocentrála. Standardem už je mobilní nezávislé připojení k sítím mobilních operátorů a satelitní spojení.

31.7. 2019

Tiskovou konferencí dnes odstartoval jeden z nejnáročnějších víkendů pro jihomoravské policisty. Na setkání s médii ředitel plk. Leoš Tržil deklaroval připravenost jihomoravské policie a zároveň požádal všechny fandy motoristického sportu, aby nejezdili na poslední chvíli a zkontrolovali si plánované trasy zejména s ohledem na aktuální uzavírky a cílové parkoviště podle vstupenek. Veškeré informace najdete níže, aktualizované informace zde a na sociálních sítích (FB, twitter).

Bezpečnost v areálu a na tribunách

Vzhledem ke stále platnému vyhlášenému prvnímu stupni ohrožení terorismem bude obdobně jako v předchozích letech nasazeno více kriminalistů a policistů v civilu, posílen bude monitoring areálu. Se speciálně vycvičenými psy budeme provádět pyrotechnické prohlídky tribun. Na vybraných místech budou instalována betonová svodidla určená k ochraně osob. Návštěvníci musí počítat s důkladnými prohlídkami u vstupů, kde budou v případě potřeby asistovat i policisté. V případě nálezu podezřelého předmětu nebo zaznamenání podezřelého chování ihned kontaktujte policisty. Všichni návštěvníci jsou povinni dodržovat platný návštěvní řád.

Zabezpečení majetku

Stovky policistů budou chránit majetek návštěvníků nejen v kempech a na tribunách, ale také v samotném městě a jeho okolí. Vyzýváme všechny účastníky k tomu, aby neponechávali důležité věci ve vozidlech či stanech a doklady a cennosti měli vždy pod kontrolou. Nejexponovanější parkoviště budeme sledovat pomocí speciálního monitorovacího vozidla. Do terénu vyrazí také policisté na čtyřkolkách i koních, které doplní v minulosti osvědčené cyklohlídky. Návštěvníkům bude k dispozici i detašované pracoviště obvodního oddělení a v pohotovosti připravení překladatelé. Problémy návštěvníků z ciziny pomohou řešit i zahraniční kolegové (Rakousko, Slovinsko a také Slovensko).

Doprava

Bezpečnost a plynulost

Zejména ve špičkových dobách (pátek odpoledne, sobota ráno, neděle ráno a odpoledne) očekáváme velmi silný provoz. Řidičům doporučujeme, aby počítali se zdržením a zejména na nedělní závody vyrazili s dostatečným předstihem.  Policisté budou na všech kritických místech urychlovat provoz, kapacita komunikací je ale omezená. Řiďte ohleduplně a respektujte pokyny policistů a pořadatelů, stejně jako aktuální dopravní značení. Všichni jsou povinni dodržovat pravidla silničního provozu.  Řidiči musí dbát i na zákaz požívání alkoholu a drog při řízení, který budeme kontrolovat.

Vlastní doprava

Příjezdové cesty k parkovištím a kempům budou vyznačeny dopravním značením. Pro příjezd do areálu brněnského Masarykova okruhu doporučujeme využít dálnici D1, z níž jsou nejbližší sjezdy exit 182 – Kývalka  a exit 178 – Ostrovačice. Pozor, počítejte s dopravními omezeními, speciálně pokud pojedete po D1 mezi exity 190 a 194.

Parkování

S předstihem si na stránkách okruhu vyberte vhodné parkování určené pro váš dopravní prostředek a adekvátní ke druhu vstupenky. Ušetříte si tak čas a stres a ulevíte provozu v exponovaných místech. V případě extrémně nepříznivého počasí bude platit tzv. „Mokrá varianta“ parkování, sledujte aktuální dopravní zpravodajství, web a sociální sítě.

Veřejná doprava

Návštěvníkům z Brna a blízkého okolí doporučujeme využít autobusy městské hromadné dopravy. Doprava je zdarma a odpadá problém s parkováním.

Na místě budou k dispozici tiskoví mluvčí: mjr. Pavel Šváb (606 637 505), por. Bohumil Malášek (724 273 004).

Odkazy do noveho okna

moto_2019 (10)

moto_2019 (10) 

Detailní náhled

moto_2019 (8)

moto_2019 (8) 

Detailní náhled

moto_2019 (9)

moto_2019 (9) 

Detailní náhled

moto_2019 (5)

moto_2019 (5) 

Detailní náhled

moto_2019 (6)

moto_2019 (6) 

Detailní náhled

moto_2019 (7)

moto_2019 (7) 

Detailní náhled

moto_2019 (3)

moto_2019 (3) 

Detailní náhled

moto_2019 (4)

moto_2019 (4) 

Detailní náhled

moto_2019 (1)

moto_2019 (1) 

Detailní náhled

moto_2019 (2)

moto_2019 (2) 

Detailní náhled

motogp_PÁ (1)

motogp_PÁ (1) 

Detailní náhled

motogp_PÁ (2)

motogp_PÁ (2) 

Detailní náhled

motogp_PÁ (3)

motogp_PÁ (3) 

Detailní náhled

motogp_PÁ (4)

motogp_PÁ (4) 

Detailní náhled

motogp_PÁ (5)

motogp_PÁ (5) 

Detailní náhled

motogp_PÁ (6)

motogp_PÁ (6) 

Detailní náhled

motogp_PÁ (7)

motogp_PÁ (7) 

Detailní náhled

motogp_PÁ (8)

motogp_PÁ (8) 

Detailní náhled

MOTO GP_prev alkohol

MOTO GP_prev alkohol 

Detailní náhled

mototeam_(1)

mototeam_(1) 

Detailní náhled

mototeam_(2)

mototeam_(2) 

Detailní náhled

mototeam_(3)

mototeam_(3) 

Detailní náhled

mototeam_(4)

mototeam_(4) 

Detailní náhled

mototeam_(5)

mototeam_(5) 

Detailní náhled

mototeam_(6)

mototeam_(6) 

Detailní náhled

mototeam_(7)

mototeam_(7) 

Detailní náhled

mototeam_(8)

mototeam_(8) 

Detailní náhled

můžeš_řídit (1)

můžeš_řídit (1) 

Detailní náhled

můžeš_řídit (2)

můžeš_řídit (2) 

Detailní náhled

můžeš_řídit (3)

můžeš_řídit (3) 

Detailní náhled

můžeš_řídit (4)

můžeš_řídit (4) 

Detailní náhled

CzechGP_park2019_neděle

CzechGP_park2019_neděle 

Detailní náhled

kemp_2019

kemp_2019 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem