Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Cizinečtí policisté odhalili další dvojici převaděčů

Pestrou skupinku mladých mužů převáželi v dodávce. 

Další dvojici převaděčů nelegálních běženců se podařilo odhalit cizineckým policistům. V úterý krátce před půlnocí zastavili na dálnici D1 ve směru na Prahu dodávku s maďarskou registrační značkou, ve které cestovala kromě maďarského řidiče a spolujezdce také pětice mladých mužů hned několika národností. Pestrá skupinka běženců, z nichž nikdo neměl cestovní doklady ani povolení k pobytu na území České republiky, putovala na policejní služebnu k podání vysvětlení a identifikačním úkonům. Mladí muži původem z Afghánistánu, Íránu a Sýrie se vydali za vidinou lepšího života v západní Evropě, a k dosažení jejich cílové destinace jim měla pomoci právě dvojice převaděčů. Oba Maďary policisté se souhlasem státního zástupce zadrželi a podezírají je ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, za což jim hrozí až dva roky za mřížemi. Cizinečtí policisté zajistili i pětici běženců, u kterých zjistili, že v Maďarsku stihli požádat o azyl. Vzhledem k této skutečnosti s nimi policisté zahájí tzv. dublinské řízení směřující k rozhodnutí o návratu běženců do Maďarska, na což budou čekat v zařízení pro zajištění cizinců v Bělé Jezové.   
    
Dalšího nelegálního migranta bez cestovních dokladů či povolení k pobytu zajistili cizinečtí policisté před úterní půlnocí v mezinárodním rychlíku projíždějícím přes Břeclav. Syřan tak namísto cíle své cesty v Německu putoval na policejní služebnu k dalšímu šetření.
 
Od začátku letošního roku odhalili cizinečtí policisté už 258 nelegálních běženců. Pro srovnání – za stejné období loňského roku to bylo 32 osob.     
 
mjr. Petra Vedrová, 29. 4. 2015
Odkazy do noveho okna

převaděči

převaděči 

Detailní náhled

převaděči2

převaděči2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem