Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Další podvedený při prodeji na internetu

Táborsko - Na své peníze si vždy dávejte dobrý pozor! 

O uplynulém víkendu přijali policisté oznámení od jednadvacetiletého muže z táborska, který chtěl prodat součástku z osobního vozidla na jednom z inzertních portálů, místo toho přišel o téměř 100 tisíc korun.

Muž vystavil součástku k prodeji na portále a čekal, až se ozve zájemce. Ten se skutečné ozval prostřednictvím komunikační aplikace WhatsApp a neměl čisté úmysly. Zaslal poškozenému odkaz s pokyny pro doručování zásilek prostřednictvím přepravní služby DPD. Muž se přes zaslaný odkaz přihlásil do svého internetového bankovnictví, zaslal i PIN k potvrzování plateb. Následně zjistil, že mu z účtu někdo odčerpal téměř 100 tisíc korun.

Již poměrně dlouhou dobu a s velkou intenzitou policisté upozorňují na to, že je skutečně nutné být velmi obezřetnými nejen při nákupu, ale také při prodeji zboží na internetu. Je důležité přemýšlet a vše si důkladně ověřovat. Každý den vydávají policisté zprávy s konkrétními případy internetových podvodů, které se staly našim spoluobčanům. Ve zprávách jsou zahrnuty i nejpoužívanější triky a legendy pachatelů. Je třeba se z těchto informací poučit a ne je brát na lehkou váhu. Neboť obětí podvodníků se může stát každý.

Mějte prosím na paměti  - pokud zboží prodáváte, tak žádné peníze neposíláte a neuvádíte údaje z platebních karet. Jediné co od vás kupující potřebuje znát, je číslo účtu, to k přijetí platby stačí. Uvědomte si, že jste v pozici prodávajícího!!! Peníze mají být poukázány vám!

  • Na stránky svého internetového bankovnictví se nikdy nepřihlašujte přes odkazy v emailu, na sociálních sítích či v sms zprávách, vždy se přihlašujte pouze přes stránky své banky! Chráníte tím své úspory.
  • Pokud už o peníze přijdete, neotálejte s oznámením na policii, učiňte ho nejlépe ihned po zjištění chybějících prostředků na bankovním účtu.
  • Veškerou komunikací si zálohujte, je důležitá jako důkazní materiál.

por. Bc. Lenka Pokorná    ta.pis@pcr.cz

tisková mluvčí a preventistka

6. prosince 2022

vytisknout  e-mailem