Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Při požáru bylo evakuováno sedmnáct osob a vyhlášen nejevyšší stupeň požárního poplachu

MĚLNICKO - Dvě desítky policistů a téměř stovka hasičů celou noc zasahovali při požáru haly bývalé dýhárny v Kralupech nad Vltavou. 

AKTUALIZACE: 11. srpna 2014
ČAS:                  15:00 hodin
 
Policisté i hasiči se na místo události znovu vrátili. Vyšetřovatelé ohledávali samotné místo velkého požáru, kdy padla popelem téměř celá velká hala bývalé dýhárny. Případ ještě nelze uzavřít a bez dalších odborných posudků nemůžeme také ještě v tuto chvíli určit příčinu požáru. Můžeme však již sdělit, že jsme vyloučili úmyslné zapálení.
 
 
mjr. Bc. Štěpánka Zatloukalová
tisková mluvčí
P ČR KŘ Středočeského kraje
9. srpna 2014
 
 
 
VYDÁNO:  9 ČERVENCE  2014 
ČAS:          00:45 hodin
 
Krátce po desáté hodině v pátek 8. srpna 2014 vyjeli dvě desítky policistů a téměř stovka profesionálních i dobrovolných hasičů k oznámenému požáru haly bývalé dýhárny v Kralupech nad Vltavou. Společně, ihned po příjezdu, museli z ubytovny, která je v těsné blízkosti haly, evakuovat sedmnáct osob. Zabránili tak jejich případnému zranění. Areál, v němž se hala nachází, byl okamžitě uzavřen a žádná z civilních osob nesměla dovnitř.
 
Do prostoru vjížděli desítky hasičských vozidel s cisternami a hasiči s velkým nasazením začali s hasebními pracemi. Policisté zajišťovali okolí areálu a vysvětlovali řidičům osobních vozidel, kteří se přijeli na požár podívat, aby z místa ihned odjížděli a nebránili tak příjezdu hasičských vozidel. Evakuovaní lidé čekali do brzkých ranních hodin, zda se budou moci zpět na ubytovnu vrátit.
 
Hasiči byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu.  V průběhu záchranných prací velitel zásahu vyhlásil stupeň čtvrtý, tedy nejvyšší. Poblíž hořící haly se nachází nejen další objekty, ale také benzinová čerpací stanice a firma Kaučuk Kralupy nad Vltavou.
V době požáru haly se uvnitř nenacházela žádné osoba. Požár si díky rychlému zásahu hasičů a policistů nevyžádal žádná zranění osob a žádná osoba nebyla usmrcena.
 
Příčina vzniku požáru je předmětem vyšetřování hasičů a policie. Standardním způsobem pracujeme s několika verzemi možného vzniku požáru. Zda byla příčinou technická závada, úmyslné zavinění nebo nedbalost již nyní vyšetřujeme a jednotlivé verze mohou být vyloučeny nebo potvrzeny až při samotném vyšetřování.
 
V současné době má halu pronajatou majitel firmy podnikající v oboru autodopravy. Dle jeho sdělení se v době požáru nacházely v objektu nákladní vozidla, stavební stroje, tlakové láhve a další vybavení. Prvotní odhad škody na vybavení haly činí téměř deset milionů korun. Škoda však bude daleko vyšší vzhledem k naprostému zničení budovy.
 
Celou noc zasahovalo  na místě deset jednotek profesionálních hasičů, čtyři jednotky hasičů z okolních firem a devět jednotek dobrovolných hasičů. Na likvidaci požáru se podíleli hasiči ze stanic Kralupy nad Vltavou, Mělnik, Velvary, Dolínek, Kladno, Neratovice, Slaný, Zákolany, Spomyšl, SŽDC Kralupy nad Vltavou, Spolana Neratovice, Stará Boleslav, Veltrusy, Synthos Kralupy nad Vltavou, Libčice nad Vltavou, Letiště Vodochody, Petřiny, Krč, Strašnice a Holešovice. Zásah byl velmi náročný a nebezpečný. Trval až do ranních sobotních hodin.
 
mjr. Bc. Štěpánka Zatloukalová
tisková mluvčí
P ČR KŘ Středočeského kraje
9. srpna 2014

vytisknout  e-mailem