Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pátrání po ztraceném muži ...

17. díl pravidelného seriálu Práva "Z policejních spisů" 

 

 

 Případ se smutným koncem, poznamenal  kdosi  z ostravských pátračů na štítek  připevněný k deskám pátracího svazku, který jsem si vyzvedl z archívu.  I toto je bohužel úděl policejní práce a právě tato poznámka naznačuje, že mnozí policisté svou práci dělají opravdu srdcem.
Dvojnásob to platí u těch kauz, kde nakonec musí rodině sdělit, že jejich blízký se domů již nikdy nevrátí.
Počátkem ledna 2009 oznámila na jednom z obvodních oddělení  v Ostravě  mladá žena, že pohřešuje svého 39letého  bratra. Poté, co se jí více než pět dnů neozval a nebral telefon, navštívila žena jeho byt v Ostravě.  Na stole v obývacím pokoji našla bratrův telefon, osobní doklady a klíče od bytu. Ihned pojala podezření, že něco není v pořádku a obrátila se na policii.
Protokol o pohřešované osobě vypovídal o složité životní situaci.  Muž nebyl schopen platit své závazky vůči bance a leasingové společnosti a jako rozvedený musel také přispívat na své děti. Ve slabé chvíli se měl sestře svěřit o sebevražedných úvahách.  Specialisté z týmu pátrání okamžitě přebrali případ a snažili se zjistit další informace v bydlišti pohřešovaného.
Byl to slušný, bezproblémový člověk, sportovec a spořádaný soused. Jeho způsob života nenasvědčoval, že by se mohl stát obětí jakékoliv trestné činnosti, například vydírání a podobně.  Poslední zaznamenaný pobyt pohřešovaného v bydlišti korespondoval s posledním telefonickým kontaktem sestry. Znepokojující však byla potvrzená informace o určité rodinné zátěži, spočívající v tendenci řešit složité životní situace sebevraždou. Proto byly důkladně prohledány veškeré prostory domu, včetně střechy a dalších přilehlých prostor. Prověřeny byly všechny nemocnice ve městě a následně i v kraji.
Negativní výsledek dával jistou naději. Ta ještě zesílila tvrzením sousedky, že její vnuci viděli pohřešovaného ještě dva dny poté, co vypnul svůj telefon. Policisté se vydali za mladíky, aby informaci ověřili. Bylo vyhlášeno pátrání na území města Ostravy za použití fotografie, kterou měli během pár hodin k dispozici všichni policisté.
To podstatné jsme však nevěděli. Kde hledat?  Odpověď na tuto otázku naznačil výsledek prověrky právě oněch dvou  mladíků ve věků 19 a 16 let. Oba shodně uvedli, že souseda babičky dobře znali a viděli jej v prostoru výškovických rybníků u slepého ramene Odry. Provedená pátrací akce ve spolupráci s hasiči byla sice negativní, avšak vzhledem k nepříznivým klimatickým podmínkám, pokrytí hladiny rybníků a části slepého ramene místy až deseticentimetrovou vrstvou ledu, nebyla provedena v potřebném rozsahu.
Nezbylo než čekat. Mezi tím však bylo pátrání samozřejmě rozšířeno na celý kraj. Přece jenom jistá naděje, že se nešťastník někde objeví, tu stále byla.
Když pak první březnový den oznámil náhodný rybář nález mrtvoly muže na hladině tzv. výškovických tůní, kromě klasického výjezdu vyrozuměl vedoucí také pracovníky ostravské pátračky.  Intuice kriminalisty byla správná.  Po ohledání místa nálezu mrtvoly, které se nacházelo nedaleko místa posledního výskytu v té době již dva měsíce pohřešovaného muže, bylo tělo převezeno do Ústavu soudního lékařství v Ostravě k provedení pitvy. Ta prokázala, že příčinou smrti je udušení utonutím a vyloučila účast jiné osoby.
Zbývalo jen bezpečné zjištění totožnosti. I zde se vychází z výsledku pitvy, porovnávání dostupné zdravotní dokumentace vytipované osoby. To podstatné však probíhá mezi policistou a pozůstalými, kteří musí provést, pokud je to vhodné, identifikaci mrtvého. V našem případě se jednalo o identifikaci oděvních součástek. Vše do sebe zapadalo a po krátké době nebylo pochyb. V nalezené mrtvole byl identifikován pohřešovaný 39letý muž z Ostravy.  Definitivní tečkou pak bylo odborné vyjádření z oboru kriminalistické genetické expertizy.  Prostě případ se smutným koncem.   

     

K identifikaci mrtvého pomohly osobní věci, které měl utonulý muž u sebe.Foto Policie ČR

Článek byl napsán  pro deník Právo plk.  Mgr. Tomášem  Landsfeldem, ředitelem Městského ředitelství  policie Ostrava, a je  zveřejňován v seriálu Práva "Z policejních spisů" .

vytisknout  e-mailem