Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Informace o prověřování havárie v areálu firmy PURUM

ČESKOLIPSKO - Krajští kriminalisté ukončili prověřování případu havárie v areálu firmy PURUM v Hamru na Jezeře v roce 2019. 

Služba kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Libereckého kraje ukončila prověřování události, ke které došlo dne 19. listopadu 2019 v dopoledních hodinách v provozovně Úpravny odpadů a Mezodeponie nevyzrálého stabilizátoru v Hamru na Jezeře Staré Lužici. Kriminalisté na základě všech zadokumentovaných podkladů dospěli k závěru, že havárii v areálu firmy zavinil její zaměstnanec, který pracoval na úseku obsluhy úpravny a v inkriminovanou dobu nedodržel své pracovní povinnosti při vypouštění chemikálií do neutralizační jímky a neprovedl řádnou prvotní přejímku dokumentace odpadu včetně jeho vizuální kontroly a kontroly neutralizační jímky před stáčením navezeného odpadu, kontrolu jeho kyselosti a teploty.

Tím došlo k vypuštění dvou neslučitelných odpadů do jímky s následkem silné exotermické reakce a úniku nebezpečných par do ovzduší. Těch se na místě nadýchali zaměstnanci firmy i příslušníci integrovaného záchranného systému, kteří na místě po havárii zasahovali. V důsledku vdechnutí toxických látek skončili v nemocniční péči ve vážném stavu dva zaměstnanci firmy ve věku 55 a 63 roků. Starší z nich pak bohužel v nemocnici zemřel.

Zdravotní potíže v podobě dráždivého kašle nebo podrážděných sliznic v nose, krku a v dutině ústní měli i zasahující záchranáři a většina z nich se následně podrobila preventivnímu vyšetření ve zdravotnickém zařízení.

Krajští kriminalisté událost prověřovali pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti, za který pachateli hrozil trest odnětí svobody v trvání od 3 do 10 let. V uplynulé době vrchní komisařka z Odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Libereckého kraje případ odložila pro nepřípustnost trestního stíhání, protože muž důvodně podezřelý z toho, že havárii ve firmě Purum zavinil, zemřel. S postupem policistů se ztotožnil i státní zástupce, který prověřování případu dozoroval.

Kriminalisté v průběhu prověřování události v Hamru na Jezeře vyslechli více jak stovku lidí, vyžádali si znalecké posudky z oboru chemie, zdravotnictví a bezpečnosti práce a analyzovali velké množství listinných důkazů, týkajících se přepravovaných chemikálií. Jejich práci značně zpomalila covidová epidemie, která kriminalistům bránila v provedení některých procesních úkonů.



13. 4. 2021
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem