Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté s Týmem silniční bezpečnosti a BESIP věnují pozornost viditelnosti chodců i ve městech

KRAJ - "Vidět a být viděn" toto pravidlo zdůrazňovali policisté společně s Týmem silniční bezpečnosti včera a dnes v ranních hodinách chodcům na Jablonecku a Semilsku. 

4
I když zákon nestanoví povinnost chodcům nosit reflexní prvky ve městech či obcích, přesto se policisté ve spolupráci se zástupci Týmu silniční bezpečnosti a BESIP rozhodli apelovat i na chodce pohybující se ve městech. I zde je důležité, aby byli chodci či cyklisté dobře viditelní pro řidiče. Ne všechna místa ve městech či obcích bývají osvětlena tak, že chodce vidíme zřetelně již na delší vzdálenost. I zde se nacházejí různá tmavší zákoutí, kde mohou reflexní prvky přispět jedině k větší bezpečnosti chodců. 

Policistky z oddělení tisku a prevence se zástupci Týmu silniční bezpečnosti a BESIP se rozhodli zrealizovat další preventivní akce zaměřené na viditelnost chodců. Včerejšího dne probíhala preventivní akce v ranních hodinách na Semilsku, a to na vlakovém a autobusovém nádraží v Turnově. Dnešního dne se vydali na Jablonecko, kde rozdávali reflexní pásky, přívěsky či tašky občanům na autobusovém nádraží v Jablonci. Kromě toho, že vybavili chodce reflexními prvky, zdůrazňovali jim pravidlo "Vidět a být viděn", obzvlášť v tomto zimním období, kdy se brzy stmívá a pozdě rozednívá. 

Díky těmto prvkům jsou chodci i cyklilsté viditelní v dostatečném předstihu a ostatní účastníci na ně mohou včas zareagovat. Řidiči tak mohou chodce, který má na sobě reflexní prvky, vidět dopředu až na vzdálenost 200 m.

V obdobných akcích budou policisté společně s Týmem silniční bezpečnosti a krajskou koordinátorkou BESIP v následujícím období pokračovat. Již v pondělí 14. prosince 2020 v brzkých ranních hodinách budou rozdávat reflexní prvky chodcům v průmyslové zóně Liberec. 
 

Statistika dopravních nehod s účastí chodců:

Rok 2019 (leden - 30. listopad) 2020 (leden - 30. listopad)
Celkem DN 145 108
Úmrtí 0 3
Těžká zranění 14 10
Lehká zranění  130 93

11. 12. 2020
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem