Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dopravní akce

KRAJ - Policisté se zaměřili na nákladní vozidla a autobusy 

Královéhradečtí dopravní policisté se ve dnech 1. 3. až 2. 3. 2018 připojili k celorepublikové dopravní akci. Zaměřili se zejména na kontrolu dodržování povinností pro silniční osobní autobusovou dopravu a nákladní dopravu, především na kontrolu jejich technického stavu, na správné zabezpečení a upevnění nákladu a také na přepravu nadměrných nákladů.

Při akci bylo v´našem kraji celkem zkontrolováno 297 vozidel a zjištěno 76 přestupků. Nejčastěji se jednalo o nevyhovující technický stav vozidel ve 20 případech a porušení zákona o silniční dopravě v 16 případech. Celkem 12 řidičů nedodrželo bezpečnostní přestávku. Z celkového počtu všech vozidel bylo zkontrolováno 136 řidičů nákladních vozidel nad 3,5 t, u kterých bylo zjištěno ve 24 případech porušení zákona. Dvěma z nich byla zakázána další jízda.

V rámci akce zastavili policisté z krajského dopravního družstva například ve čtvrtek odpoledne (1. 3. 2018 ve 14:50) na dálnici D11 nákladní vozidlo, které řídil cizinec, jedoucí do Lotyšska. Tento řidič porušil hned několik předpisů - Zákon o silniční dopravě - jednalo se o porušení dohody ADR při přepravě nebezpečných věcí, neboť vozidlo bylo špatně označeno. Řidič dále policistům nepředložil potřebné doklady a navíc porušil i sociální předpisy – konkrétně nedodržení bezpečností přestávky, dob odpočinku a doby řízení. Za to mu policisté zakázali další jízdu a udělili kauci ve výši 100.000 korun, kterou téhož dne v zastoupení dopravce složil. Řidiči byla za přestupek uložena bloková pokuta ve výši 5.000 korun a přestupek dopravce policisté oznámili příslušnému správnímu úřadu.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Dne 5. 3. 2018 ve 15:00

vytisknout  e-mailem