Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidič ujížděl policejní hlídce

KRAJ - Policisté donutili řidiče zastavit zablokováním cesty služebním autem, řidič vystoupil až po hrozbě namířenou střelnou zbraní. 

VIDEO Z PRONÁSLEDOVÁNÍ ŘIDIČE

Policisté z hradeckých obvodních oddělení i Pohotovostního a eskortního oddělení v nočních hodinách z pondělí na úterý 5. 1. 2016 pronásledovali zhruba 20 minut řidiče, který nerespektoval jejich výzvu k zastavení, když z vedlejší silnice na křižovatce ulic Víta Nejedlého a Kladská projel bez zastavení. V okamžiku, kdy se první hlídka policistů za autem rozjela, řidič akceleroval a začal před nimi rychlou nebezpečnou jízdou ujíždět. V té době hustě sněžilo a silnice byly pokryty námrazou a čerstvým sněhem. Dvaatřicetiletý řidič z Náchodska s autem tov. zn. VW Golf podle své výpovědi přijel projet se do Hradce Králové bezprostředně po té, co užil dávku pervitinu. Podle toho také jeho jízda vypadala. Ačkoliv mu policisté jednoznačně světelným i zvukovým výstražným znamením dávali opakovaně výzvy k zastavení, vyzývali megafonem, nerespektoval je a nebezpečnou a riskantní jízdou pokračoval. Kromě po vnitřním silničním okruhu jezdil i úzkými ulicemi Malšovic, kde po obou stranách stála zaparkovaná vozidla. Bylo opravdu velké štěstí, že řidič nikoho nezranil, nebo některé z aut nepoškodil. Vzhledem k tomu, že nerespektoval ani dopravní značení, mohl také samozřejmě způsobit i vážnou dopravní nehodu.

V závěru pronásledování ujížděl i po čtyřproudé frekventované ulici Kladská v protisměru. Ohrožoval tak nejenom sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Před nájezdem na ulici Víta Nejedlého ho policisté donutili zastavit zablokováním cesty služebním autem a řidič vystoupil až po hrozbě namířenou střelnou zbraní. I po té ale kladl aktivní odpor, policisté ho tedy museli za použití donucovacích prostředků zpacifikovat.

Dechovou zkouškou přítomnost alkoholu u řidiče vyloučili, pozitivní ale byl orientační test na přítomnost drog v těle muže. Ten potvrdil i to, co řidič policistům sám přiznal, přítomnost pervitinu. Muž měl u sebe sáček s bílým krystalickým práškem, pravděpodobně drogou, který policisté zajistili a zaslali ke zkoumání.

Protože  muž nebyl nikdy držitelem žádného řidičského oprávnění a opakovaně páchá trestnou činnost, policisté osobní auto na místě zajistili a k rukám státního zástupce budou zasílat podnět na jeho propadnutí. V současné době zahájili úkony v trestním řízení pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a v okamžiku, kdy budou známy výsledky rozboru krve, s největší pravděpodobností budou kromě tohoto trestného činu obviněn i z řízení pod vlivem návykové látky.

V současné době je muž odsouzen k podmínečně odloženému trestu odnětí svobody, a to až do roku 2017. Muži hrozí až 2 roky vězení.
mjr. Mgr. Ivana Ježková
6. 1. 2015, 11:45

vytisknout  e-mailem