Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dopravní nehody pod vlivem alkoholu

KRAJ - Při šesti nehodách hrál roli alkohol 

Hned čtyři dopravní nehody, které způsobili řidiči, jež řídili opilí, museli v Královéhradeckém kraji během posledního prázdninového víkendu řešit naši dopravní policisté. Další dvě nehody způsobili opilí cyklisté. Tito řidiči jsou podezřelí ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, neboť u nich policisté naměřili hladinu alkoholu v dechu vyšší než 1 promile. 

Smutným rekordmanem se stal 25 letý řidič, který v neděli (30. srpna 2015) v 10:45 hod. v Náchodě poškodil policistům obvodního oddělení služební auto po té, co se mu snažili v ulici U Koupaliště zabránit v další v jízdě. Věděli totiž, že je pod vlivem alkoholu. Obsluha čerpací stanice nám už po sedmé hodině ranní telefonicky oznámila, že k nim přijel řidič, který je s největší pravděpodobností opilý a vypadá to, že bude chtít nasednout do auta a odjet. Policisté přijeli v okamžiku, když ještě do vozidla nenastupoval, nicméně vzhledem ke svědectví bylo zřejmé, že pod vlivem alkoholu skutečně na čerpací stanici přijel. Při kontrole u něho naměřili hodnotu 2,77 promile alkoholu v dechu. Převezli ho tedy na policejní služebnu k provedení prvotních úkonů pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení návykové látky, zadrželi mu řidičský průkaz, zakázali mu řídit vozidlo a vzhledem k jeho silné opilosti ho propustili s tím, že až vystřízliví, budou v procesních úkonech pokračovat.

Muž se ale místo střízlivění zřejmě dál posilňoval alkoholem a kolem 11 hodiny si přišel na čerpací stanici odstavené auto vyzvednout. Policisté, kteří přijali opakované oznámení, již na nic nečekali a muže jedoucího v autě zadrželi několik metrů od benzinky těsně po tom, co jim poškodil blatník služebního auta. Tentokrát mu naměřili již hodnotu 3,68 promile alkoholu v dechu

K další nehodě, při které sehrál významnou roli alkohol, došlo v neděli minutu po půlnoci (30. srpna 2015).  Šestadvacetiletý řidič nezvládl řízení při projíždění levotočivou zatáčkou ve směru jízdy od obce Barchov na Hradecku, vyjel vpravo na krajnici, kde narazil pravou zadní částí auta do sloupu elektrického vedení. Po nárazu se vozidlo odrazilo a narazilo ještě do plotu u přilehlého domu. Řidič z nehody vyvázl naštěstí pouze s lehkým zraněním, dechová zkouška u něho ale prokázala hodnotu 2,29 promile alkoholu v dechu. Vyšetřováním vyšlo najevo, že řidič není držitelem řidičského oprávnění pro řízení motorových vozidel a auto užíval bez svolení jeho majitele. 

Mezi obcemi Trutnov a Starý Rokytník v neděli (30. srpna 2015) nepřizpůsobil 22 letý řidič krátce po 5 hodině ráno rychlost svého osobního auta a při průjezdu levotočivou zatáčkou se čelně střetl s protijedoucím vozidlem. Naštěstí se i tato nehoda obešla bez zranění. Řidič, který je rovněž podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky nadýchal 1, 92 promile alkoholu

Hodnota 1,96 promile alkoholu v dechu se policistům na přístroji Dräger ukázala i při řešení dopravní nehody ze soboty (29. srpna 2015). V 19:10 havaroval na silnici III/32419 ve směru na Nový Bydžov 36 letý řidič osobního auta, když po přejetí do protisměru sjel do příkopu a poškodil zde ovocný strom. I z této nehody řidič vyvázl bez zranění. 

Ze dvou dopravních nehod způsobených pod vlivem alkoholu se budou zpovídat i cyklisté: 

V pátek (28. srpna 2015) v 17:05 hod. 40 letá cyklistka v Náchodě na ul. Bartoňova nezvládla průjezd levotočivou zatáčkou, najela vpravo na vyvýšený betonový obrubník, havarovala a způsobila si lehké zranění. V nemocnici se podrobila dechové zkoušce na alkohol s pozitivním výsledkem 1,15 promile alkoholu.

Podnapilý cyklista je pravděpodobným viníkem další nehody, ke které došlo v Trutnově v neděli (30. srpna 2015) ve 21:00 na křižovatce silnice Na Struze s účelovou komunikací vedoucí od plaveckého bazénu. Dle dosud zjištěných skutečností 55 letý cyklista nedal přednost při vyjíždění z účelové komunikace na hlavní silnici projíždějícímu osobnímu vozidlu a došlo ke střetu, po němž cyklista upadl na silnici. Po pádu se ale zvedl a z místa nehody odešel. Policisté ho za krátkou chvíli vypátrali a po provedené dechové zkoušce bylo jasné, proč se chtěl vyhnout policejní kontrole. Nadýchal totiž 1, 87 promile alkoholu v dechu. 

Řidičům, kteří pod vlivem alkoholu vyšším než 1 promile způsobí dopravní nehodu a nezpůsobí při ní další osobě zranění, hrozí v případě uznání viny až tří leté vězení. Řidiči, který řídí takto opilý a jen shodou šťastných náhod nehodu nezpůsobí, hrozí za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky trest odnětí svobody až na jeden rok. Cyklistům hrozí v těchto případech peněžitý trest ve výši 25 – 50 tisíc korun.

mjr. Mgr. Ivana Ježková
31. srpna 2015, 13:30

Odkazy do noveho okna

Hradecko

30. 8. Měník 

Detailní náhled

Hradecko

30. 8. Měník 

Detailní náhled

Hradecko

30. 8. Měník 

Detailní náhled

Hradecko

29. Nový Bydžov 

Detailní náhled

Hradecko

29. 8. Nový Bydžov 

Detailní náhled

Královéhradecko

29. 8. Nový Bydžov 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem