Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vykrádal rodinné domy

HRADECKO - Z osmi domů odcizil cennosti za 900 tisíc korun. 

Královéhradečtí kriminalisté zadrželi v sobotu 12.12.2015 v podvečerních hodinách 49letého muže z Prahy, kterého následující den obvinili z trestných činů krádež, porušování domovní svobody, nedovolené ozbrojování a poškození cizí věci. Viní ho z krádeží cenností z osmi rodinných domů, z toho šesti v lokalitách Hradce Králové a dvou v Lázních Bohdaneč na Pardubicku, s celkovou škodou dosahující  900 tisíc korun.

Muž jezdil podle svých slov do Hradce Králové autobusem nebo vlakem a jeho cílem byly náhodně vytipované rodinné domy. Vybíral si ty, u kterých předpokládal, že v nich žijí solventní majitelé.

Ke dvěma vykradeným domům vyjížděli kriminalisté již na konci února letošního roku. Už tehdy bylo zřejmé, že v té době neznámého pachatele zajímají šperky, peníze a jiné drobné cennosti, které se mu vejdou „do kapsy“. Bez povšimnutí naopak nechával elektroniku, počítače, drahé nářadí a další objemné movité věci. Po devítiměsíční odmlce se vrátil nejprve do Lázní Bohdaneč, kde se mu podařilo odcizit cennosti ze dvou rodinných domů, a během prvních dvou týdnů měsíce prosinec se vloupal do čtyř domů v Hradci Králové.

Kriminalisté podle stejného nebo podobného modusu operandi, spočívající zejména ve vniknutí do rodinných domů, opakujících se dnů v týdnu a podvečerního času, kdy ke krádežím došlo, předpokládali, že mají co do činění se sériovou trestnou činností stejného pachatele nebo pachatelů. Vytipovali si tedy lokality, kde by se mohl zloděj pohybovat a tento víkend se jim jejich podezření a intuice potvrdily. Díky vynikající práci muže zadrželi i s lupem z poslední, chvíli před tím spáchané, krádeže.

Obviněný muž měl ale kromě odcizených cenností v době zadržení při sobě i plně nabitou nelegálně drženou krátkou střelnou zbraň. Pravděpodobně hlavně díky rychlé reakci policistů ji nestihl použít. Kriminalisté zjistili, že se jedná o nebezpečného recidivistu, který byl v minulosti již několikrát odsouzen za majetkovou a násilnou trestnou činnost. V současné době nikde nepracoval a podle svých slov se živil krádežemi cenností, které se snažil okamžitě prodávat. Při domovní prohlídce v pražském bytě, kde žil, kriminalisté zajistili část odcizených finančních prostředků a šperků.

Muž s policisty spolupracuje a ke krádežím se doznává. Vypověděl, že krást jezdil v zimních měsících proto, že se v tomto čase brzy stmívá a je tedy na první pohled zřejmé, zda jsou v domě nějací lidé. Pokud byl vnitřek domu neosvětlený, zazvonil, a když ani poté nikdo nerozsvítil, přesvědčil se tak, že se v něm skutečně jeho obyvatelé nenacházejí. A pak již šel nerušeně krást.   

Kriminalisté se domnívají, že Východní Čechy nebyly zdaleka jediným regionem, který si pro své krádeže vybíral. I nadále tedy intenzivně pokračují v rozkrývání jeho další trestné činnosti.

Pokud soudce okresního soudu vyhoví návrhu na jeho vzetí do vazby, bude s policisty komunikovat za zdí vězení. Vzhledem k výši škody, kterou poškozeným způsobil, mu v případě odsouzení hrozí až 8letý trest odnětí svobody.

mjr. Mgr. Ivana Ježková
15. 12. 2015, 9:00

vytisknout  e-mailem