Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policejní pes zvládl náročnou službu na výbornou

Královéhradecký kraj - Během jednoho dne pomohl policistům ve dvou případech vystopovat podezřelé osoby. 

Polux se psovodem Polux se psovodem

Polux se svým psovodem

Ve středu 4. 2. dopoledne přijali policisté z obvodního oddělení ve Dvoře Králové oznámení o odcizení osobního auta. Oznamovatelka uvedla, že manžel auto nastartoval, aby se před jízdou zahřálo a na chvíli se vzdálil. A to byla doslova výzva pro nepoctivce, kteří nasedli do „připraveného“ auta a odjeli. Mělo se jednat o dvě osoby.

Policisté okamžitě zahájili pátrání a v krátké době se jim podařilo auto nalézt i osoby, které měly vozidlo odcizit (více zde). Vzhledem k tomu, že se však k činu nechtěly doznat, a tvrdily, že se jenom náhodnou v tomto místě procházejí, muži zákona přizvali do akce policejního psa Poluxe. Ten měl ověřit vyšetřovací verzi. Polux se na základě pachových stop neomylně vydal po trase, kudy podezřelé osoby utíkaly. Nalezl v hlubokém sněhu zahozené klíče od odcizeného vozidla a psovoda dovedl bez zaváhání až do místa, kde se zadržené osoby nacházely. Policejní pes tak významně pomohl k úspěšnému objasnění případu.

Poluxe a jeho „pána“ však čekala tento den ještě jedna akce, a mnohem náročnější. I tentokrát odvel perfektní práci.
V odpoledních hodinách zavolal na linku 158 muž, že přistihl zloděje při vloupání do myslivecké kazatelny v katastru obce Svoboda nad Úpou. Muže se mu podařilo v kazatelně zamknout, ale než policejní hlídka na místo vyskočil z okna a utekl. Přitom měl křičet, že skoncuje se životem. A to byla opět výzva pro Poluxe. Psovod se se svým přítelem vydali zloděje pronásledovat.

Stopy vedly do lesa k obci Horní Maršov. Povětrnostní podmínky nebyly příznivé, chvílemi sněžilo, foukal mírný vítr a mrzlo. Pes sledoval stopu velmi náročným terénem místy houštinami a křovisky a většinu trasy do prudkého stoupání, kdy bylo místy až 40 cm sněhu. Pachové stopy pronásledovaného muže byly navíc ještě mnohokrát překříženy stopami lesní zvěře. Ale ani to Poluxe nezastavilo. Vždy rychle stopu podezřelého ověřil a spolehlivě pokračoval dál. Pronásledovaného muže objevil asi po sedmikilometrovém úseku v lesním porostu v katastru obce Horní Maršov 2. Policejní hlídce pronásledovaný muž řekl, že hledá místo, kde by skončil se životem a okolnosti tomu skutečně nasvědčovaly. Polux mu rychlým a neomylným stopováním zřejmě zachránil život. Při osobní prohlídce policisté u zadrženého nalezli věci, které prokázaly, že se dopustil také vloupání do tří kazatelen během měsíce ledna.

Obě akce jasně prokázaly, jak jsou čtyřnozí pomocníci pro policejní práci nepostradatelní a důležití. Zároveň ale také jak je jejich práce nesmírně náročná. Velké „poklepání na rameno“ a slova díků patří nejen Poluxovi, ale bezesporu i jeho „pánovi“.


mjr. Mgr. Ivana Ježková
6. 2. 2015, 12:15

Odkazy do noveho okna

Polux 01

Polux 01 

Detailní náhled

Polux 02

Polux 02 

Detailní náhled

Polux 03

Polux 03 

Detailní náhled

Polux 04

Polux 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem