Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nedovolené ozbrojování

TRUTNOVSKO - Čtyři muži byli obviněni za obchodování se zbraněmi. 

V úterý 22. 4. 2014 proběhlo na Trutnovsku zatýkání 4 osob za účasti zásahové jednotky. Trutnovští kriminalisté zadržené muže z Trutnovska ve věku 27, 42, 48 a 50 let obvinili z trestného činu nedovolené ozbrojování.
 
Vyšetřovatel je viní z toho, že nakupovali nefunkční akustické zbraně, k jejichž držení není potřeba žádné oprávnění či licence. Tyto krátké i dlouhé střelné zbraně (například samopaly vz. 61 Škorpion, nebo pistole ČZ 50/70 Flobertka) technologicky upravili do plně funkčního stavu a přes internet nabízeli prostřednictvím nabídek jednotlivých komponentů na prodej. Případnému zájemci poté v průběhu rozhovoru nabídli i tyto plně funkční střelné zbraně, nebo zakázané doplňky ke zbraním, jako jsou například tlumiče. Tak postupně dostávali do oběhu neregistrované zbraně.
 
 V prvopočátku jsme získali určité poznatky od Kriminální služby Vojenské policie, mezi jejichž povinnosti patří mimo jiné i sledování pohybu zbraní a vojenského materiálu nabízeného přes internet. Tyto poznatky jsme propojili s našimi informacemi a zahájili vyšetřování.
Jakou roli kdo přesně měl, kriminalisté stále rozplétají, nicméně již nyní jsou na základě provedených úkonů, výslechů a zajištěných zbraní a vojenského materiálu přesvědčeni, že hlavním organizátorem obchodů byl nejstarší z mužů. Podle dosavadního vyšetřování transakce plánoval a zajišťoval nákup nefunkčních zbraní. Společně se svým 27letým synem, rovněž obviněným, z těchto zbraní vytvořili zbraně funkční, tedy střelby schopné. Všichni obvinění se zbraněmi obchodovali zejména s vidinou finančního zisku a vyřešení si tak existenčních finančních problémů.
 
Při domovních prohlídkách v jednom z bytů policisté zajistili kromě zbraní podléhajících registraci, včetně zakázaných komponentů a velkého množství různých typů nábojů i téměř 5 kilogramů trinitrotoluenu včetně rozbušek. Tato chemická látka se používá pro výrobu velmi účinných průmyslových i vojenských trhavin. Z důvodu zajištění maximální bezpečnosti byli po celou dobu provádění prohlídek domovních i nebytových prostor přítomni i policejní pyrotechnici. Čtyři okolní domy v nejbližším perimetru zhruba tři sta metrů byly na dobu okolo tří hodin preventivně evakuovány. I samotné odborníky, kteří každodenně pracující s nebezpečnými látkami a výbušninami, překvapilo tak velké množství zajištěné výbušniny i množství zajištěného vojenského materiálu a zbraní.  
 
Jeden z mužů vlastnil také plně funkční univerzální kulomet 7,62 mm vz. 59, jehož prodej chtěl zprostředkovat. To se nakonec jednomu z nich také podařilo. I tuto nebezpečnou a u nás pro běžného uživatele zakázanou zbraň ale policisté naštěstí rovněž vypátrali a zajistili.
 
Nikdo z obviněné čtveřice není držitelem zbrojního průkazu pro žádnou ze zbraní, které u nich byly zajištěny.
Dva obvinění (50 a 42 let) budou stíháni vazebně, zbylí dva budou vyšetřováni na svobodě. Třem ze skupiny hrozí až 8leté tresty vězení, poslednímu, nejméně aktivnímu (48letému) pak 2 roky trestu odnětí svobody.
  
mjr. Mgr. Ivana Ježková, 25.4.2014, 9:00
Odkazy do noveho okna

Nedovolené ozbrojování

Trutnovsko 22.4.2014 

Detailní náhled

Nedovolené ozbrojování

Trutnovsko 22.4.2014 

Detailní náhled

Nedovolené ozbrojování

Trutnovsko 22.4.2014 

Detailní náhled

Nedovolené ozbrojování

Trutnovsko 22.4.2014 

Detailní náhled

Nedovolené ozbrojování

Trutnovsko 22.4.2014 

Detailní náhled

Univerzální kulomet 7,62 mm vz. 59

Trutnovsko 22.4.2014 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem