Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Zneužívání tísňové linky

Pražští policisté se každodenně potýkají s problémem zneužívání tísňové linky. I přes opakované zveřejňování těchto případů, však zneužívání stále neubývá. Operátoři tísňové linky 158 za jeden den přijmou více než 1 200 telefonátů, z nichž přibližně deset je považováno za zneužití tísňové linky. 

Na tísňové linky zbytečně volají především malé děti, které se například nudí o přestávkách ve škole a z operátorů si pouze dělají legraci. Jindy však volají přímo s úmyslem nahlásit v objektu školy bombu. Tímto způsobem se snaží vyhnout písemné práci, či pomstít se některému z učitelů. Velmi často se stává, že nejen děti, ale i dospělí, kteří se nudí, zavolají záchranáře k smyšlenému případu přímo do ulice, kde bydlí. Příjezd záchranářů považují za velkou zábavu a vyplnění volného času. Výjimkou však nejsou večerní a noční telefonáty opilých občanů, kteří vulgárně uráží operátory a snaží se tak vybít si zlost.
 
V případě nahlášení bomby se pak volající dopouští trestného činu šíření poplašné zprávy. V letošním roce jsme řešili celkem 16 případů tohoto jednání, kdy policisté následně vypátrali 15 z volajících. V případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody v délce dvou let a při opakovaném jednání až pět let. Volání notorických zneuživatelů, jsou řešena s Českým telekomunikačním úřadem, který může nejen zablokovat telefonní linku, z níž je voláno, ale uložit mnoha tisícovou pokutu. Nejčastěji jsou však dohledatelné malé děti, jejichž jednání je následně řešeno nejen s jejich zákonnými zástupci, ale i Orgánem sociálně právní ochrany dětí. Především však doposud stále není v povědomí občanů, že škoda za plané výjezdy je dnes Policií ČR a dalšími složkami vymáhána. Při jednom z posledních případů byl po nahlášení bomby ve zdravotnickém zařízení na Praze 4 zadržen čtyřiačtyřicetiletý muž, který způsobil všem dotčeným subjektům škodu přesahující sedm set tisíc korun.
 
Jelikož se jedná o problematiku, která nás velmi trápí, pražská policie připravila projekt s názvem „Hraj si, ale nezahrávej!“, který je zaměřen právě na zneužívání tísňových linek. Cílem projektu je především upozornit společnost na tento problém a ukázat všem, kolik práce má Policie ČR, Hasiči i RZS se zbytečným výjezdem.   Klip znázorňuje situaci, kdy dvě kamarádky vracející se ze školy se loučí a těší se na zítřejší shledání ve škole. Jedna z dívek však z obavy svého neúspěchu při písemném testu, který je další den čeká, zvolí únikovou variantu, a volá na linku 158 a ohlašuje ve školním zařízení bombu. Druhá kamarádka v tentýž okamžik neopatrně vstoupí do vozovky a srazí ji auto. Váženě zraněná dívka potřebuje skutečnou pomoc okamžitě. Klip má vyvolat zamyšlení nad neuváženým krokem dívky, která oznámila ve škole bombu.
 
Videospot vznikl za finanční podpory Zdravotní pojišťovny MV ČR a je prvním z trojice klipů, které se této problematice věnuje. V následujícím roce budeme pokračovat ve výrobě dalších dvou spotů.
 
Mediálním partnerem projektu jsou Novinky.cz
 
 
por. Bc. Eva Kropáčová   4.12.2012
 

vytisknout  e-mailem