Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zneužít důvěry retardované ženy nebylo těžké

NÁCHODSKO – Policisté varují před nebezpečím uzavírání peněžních půjček. 

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality v Náchodě v těchto dnech zahájili trestní stíhání 55leté ženy pro trestné činy podvodu a úvěrového podvodu, při kterých několika subjektům způsobila škodu přesahující 90.000 korun. Její počínání prověřovali od poloviny března roku 2019, kdy na obvodní oddělení policie v Jaroměři přišla nahlásit příbuzná dospělé ženy se sníženým intelektem, že kdosi zneužil její naivity a uzavřel na její jméno několik úvěrových smluv a finančních půjček, které ona náhodně objevila. Prověřování ukázalo, že zmíněné situace využila 55letá žena, která se dočasně nastěhovala poblíž bydliště retardované. Manipulativním jednáním tuto postiženou ženu, která má občanský průkaz, ale kvůli sníženému intelektu vůbec nerozumí důsledkům finančních závazků, přiměla k založení několika účtů a uzavření půjček či úvěrových smluv (část jich uzavírala jednoduše po internetu). Peníze si vždy převzala a ženě slíbila, že bude vše sama splácet, což však nesplnila.

Následně vycestovala do zahraničí a vyhýbá se policejnímu šetření. Vůči 55leté manipuláturce, která má v rejstříku trestů celkem 11 záznamů za krádeže, zpronevěru a podvody,  a nyní je důvodně podezřelá z dalších, výše jmenovaných činů,  proto zahájil vyšetřovatel trestní stíhání. Zároveň po ní vyhlásil pátrání v schengenském prostoru.

Policisté v souvislosti s tímto případem varují, buďte opatrní při používání občanského průkazu (svého, či příbuzných, na které třeba dohlížíte, pokud nemají omezenou svéprávnost), nikdy jej nedávejte z ruky, nedovolte cizím lidem, aby si jej půjčovali, kopírovali nebo opisovali údaje. A samozřejmě, nikdy nepodepisujte za nikoho žádné půjčky ani úvěrové smlouvy! Sliby druhých totiž vaše dluhy neuhradí!

por. Mgr. Eva Prachařová
3. 9. 2019 v 17.00

vytisknout  e-mailem