Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Zneužili cizí identity

ŠUMPERSKO - Dvojice obviněných se pomocí falešných dokladů snažila čerpat peníze z úvěrů. 

Byla to nejspíš vidina snadného získání finančních prostředků, která vedla koncem roku 2019 45letého muže z Brněnska a jeho o tři roky staršího komplice k vymyšlení podvodné praktiky, jak si peníze opatřit.

Pod falešnou identitou měli tehdy v nejméně deseti případech požádat různé finanční společnosti o čerpání peněz z úvěrů nebo zápůjček a zároveň elektronicky oslovit několik bank s žádostí o zřízení bankovního účtu, což se jim v jednom případě dokonce podařilo.

Kvůli této nekalé praktice neváhali zhotovit padělek občanského průkazu a cestovního pasu. Využili k tomu dokladů staršího z dvojice. V internetovém prostředí pak nebyl problém vyhledat muže stejného jména a zjistit o něm potřebné údaje včetně jeho zaměstnání. Rázem tak zneužili identity nic netušícího, tehdy 54letého muže ze Šumperska.

Jeho jménem, s využitím padělaných dokladů, ale také falešných výplatních pásek i falešné pracovní smlouvy, se jim následně ve třech případech podařilo uzavřít smlouvu o úvěru či zápůjčce a přijít si na celkem 24 tisíc korun, které byly vyplaceny na účty staršího z mužů. Kdyby měli stejné štěstí i u ostatních společností, které oslovili, mohli si přijít na dalších bezmála 230 tisíc korun.

Kriminalisté, kteří v rámci prověřování případu, důkladně trasovali veškerý pohyb podvodně získaných finančních prostředků, zjistili, že peníze obratem putovaly do kryptosměnárny, byly převedeny na kryptoměnu ETH a po několika dalších transakcích opětovně směněny na české koruny a vyplaceny tentokrát na účet mladšího z mužů.

Z takto vymyšlené praktiky se aktéři dlouho neradovali. Celá věc vyšla najevo poměrně záhy, když nejprve jedna z bank a následně také další ze společností oslovili muže, jehož identity bylo zneužito, za účelem ověření, zda je skutečně tím, kdo žádá o založení účtu či čerpání dalších produktů.

Oba muži si již vyslechli sdělení obvinění ze spáchání trestných činů padělání a pozměnění veřejné listiny, podvodu a úvěrového podvodu, za jejichž spáchání jim v případě prokázání viny a odsouzení hrozí dle trestního zákoníku mimo jiné až pětiletý trest odnětí svobody.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
18. února 2021

vytisknout  e-mailem