Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Znečištění vodního toku u vodní nádrže Klíčava

Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení proti neznámému pachateli 

Vyjádření se k znečištění vodní nádrže Klíčava na Rakovnicku
 
      Na základě častých dotazů od dnešního rána, ohledně uvedené kauzy,  kterou na svých stránkách zveřejnil ČRo, můžu k případu za Policii ČR v Rakovníku sdělit následující:
 
      Ke konci září 2012, bylo v katastru obce Ruda, na Rakovnicku, u vodní nádrže Klíčava, v místech zv. Kaštanka – Karlům Luh, nalezeno několik igelitových a papírových pytlů, které měly údajně obsahovat různé pesticidy. Dále na místě byly nalezeny sudy, ve kterých se měla nacházet surovina, podobná vazelíně. Na místo nálezu se dostavila hlídka z OOP Nové Strašecí, zástupci životního odboru MěÚ v Rakovníku, zástupci Lesů ČR, Správy povodí Vltavy, HZS Stochov, HZS Rakovník, Dekonta a zástupci dotčené obce Ruda.
       HZS Stochov v místě provedli prvotní úkony k zamezení dalšího znečištění potoka vytvořením norných stěn.  HZS Rakovník provedli odebrání vzorků k určení látky. Společnost Dekonta zajistila odstranění a uklizení přítomných látek.
       Případ z prvopočátku prošetřovala policie v Novém Strašecí jako přestupek na úseku ochrany životního prostředí, kdy tento po prvotních úkonech, postoupila MěÚ v Rakovníku, odboru životního prostředí, s odkazem na příslušné paragrafy, neboť zde nemá Policie ČR žádné další zákonné zmocnění provádět další úkony.   Odbor životního prostředí ve věci zahájil prošetřování a na základě došlých výsledků expertíz, kdy bylo zjištěno, že látka, která se našla v pytlích byla ATRAZIN a tato je zakázána a dnes se již nevyrábí, předali celý případ  na Státní zastupitelství v Rakovníku, s podezřením na trestný čin. Věc byla v tomto týdnu postoupena na kriminální policii v Rakovníku, oddělení hospodářské kriminality.
    Zde se kriminalisté nyní případem zabývají.  Byly zahájeny úkony trestního řízení proti neznámému pachateli pro podezření z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí, kde je nejvyšší trestní sazba do tří let. (10 let, které by hrozilo pachateli, jak je uvedeno v článku ČRo, jsou jejich získané informace, nikoliv informace poskytnuté PČR Rakovník).

16. listopadu 2012

nprap. Jana Žáčková

vytisknout  e-mailem