Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Znásilnil mladistvou, která šla z Půlnoční mše

Loupežné přepadení matky i herny a další zprávy z Bruntálska 

Dvě hodiny po loupeži policisté pachatele zadrželi - chtěli peníze na nákup dárků
Krnovští policisté zadrželi dne 23.12.2009 dvě hodiny po násilném činu jednoho z pachatelů (věk kolem 20 let), který v nočních hodinách v Krnově na ulici Revoluční provedl loupežné přepadení herny. Během dalších dvou hodin na to zadrželi policisté i jeho stejně starého komplice.
Ještě ten den zahájil policejní komisař jejich trestní stíhání pro trestný čin loupeže. Toho se měli dopustit tím, že kolem 01,40 hodin, po předchozí domluvě, vytipoval jeden z nich místo činu a poskytl spolupachateli černé rukavice. Druhý obviněný využil maskování pomocí kukly kryjící obličej a zapůjčených rukavic a vešel do herny v Krnově. Přistoupil k pultu obsluhy. Pod pohrůžkou krátké střelné zbraně požadoval po krupiérce vydání finanční hotovosti. Žena mu sdělila, že má pouze drobné mince. Nahnul se přes barový pult a odcizil plastový košík s kovovými mincemi v celkové částce 2 800 Kč. Z herny vyběhl ke svému trvalému bydlišti, kde na něj již čekal druhý obviněný. Část peněz utratil a část měl ztratit cestou z loupeže. Zbytek finanční hotovosti, pistoli a oblečení policisté zajistili. Oba pachatelé se k činu doznali. Motivem měl být nedostatek finančních prostředků na nákup vánočních dárků. Za jejich protiprávní jednání jim hrozí trest odnětí svobody až do výše deseti let. 
 
I před vánočními svátky jel pod vlivem alkoholu
Dne 23.12.2009 ve 20,45 hodin na ulici Opavská v Rýmařově řídil 22letý muž vozidlo Opel. V křižovatce ulice Opavské a Národní vyjel mimo komunikaci, kde najel přední částí auta na kámen. Protože nedošlo ke škodě na vozidle či majetku ve výši, která nepřesáhla 100 tisíc Kč, tak chtěl s oplem odjet. Po 20 metrech byl zastavován hlídkou rýmařovských policistů, kteří mu při dechové zkoušce naměřili 1,85 promile alkoholu. Zadrželi mu řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Je podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Způsobená škoda činí 50 tisíc Kč. 
 
Narazil do telefonního rozvaděče a utekl
V 02.00 hodin dne 24.12.2009 v Rýmařově na ulici Sokolovské dosud nezjištěný řidič s vozidlem Felicie při projíždění levotočivé zatáčky na sněhem pokryté komunikaci nepřizpůsobil rychlost jízdy vozidla stavu a povaze vozovky. Vyjel mimo silnici a narazil do telefonního rozvaděče. Po nehodě odjel na ulici J. Fučíka, kde auto nechal odstavené a odešel, aniž by nehodu oznámil. Způsobená škoda činí 1 tisíc na vozidle a 40 tisíc Kč na rozvaděči.   Dopravní policisté nyní zjišťují řidiče. 
 
I na Vánoce policisté vykázali dalšího násilníka z obydlí
Poslední případ domácího násilí řešili policisté přímo na Štědrý den na Bruntálsku. 35letého násilníka, který napadal svou manželku, ještě téhož dne vykázali na deset dní z obydlí. Jedná se již o 22 případ domácího násilí v okrese Bruntál.
Muž se naposledy svého násilného jednání dopustil dne 24.12.2009 v Bruntále v kuchyni bytu napadal svou manželku vulgárními výrazy a následně uchopil kuchyňský nůž, který byl položený na lince a vyhrožoval ji zabitím. Poškozená žena utekla ke své kamarádce, kde se chvíli zdržela. Po jejím návratu jí násilník čekal před domem a opět jí napadal vulgárními výrazy. Následně vytáhl kapesní zavírací nůž, mával s ním před poškozenou a vyhrožoval jí zabitím. Žena začala volat o pomoc a tak muž utekl. Bruntálští policisté muže následně vykázali na deset dní z obydlí a ve zkráceném přípravném řízení mu sdělili podezření z trestného činu násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci. 
 
Budovu vytopil
Dne 25.12.2009 oznámil bruntálským policistům 34letý muž poškození budovy v Bruntále na ulici Jesenická. Dosud neznámý pachatel, pravděpodobně za pomocí shodného klíče, vnikl do nezajištěné budovy a ve třetím podlaží otevřel vložku zámku dveří od pánské toalety. Odmontoval tlačítkový splachovací ventil u pisoáru a nechal téci vodu z vodovodního řádu do prostor pánských toalet. Voda prosákla do spodních pater budovy a až do prostoru garáží. Způsobená škoda na omítkách, dlažbě, stropech činí nejméně 800 tisíc Kč. Šetří OOP Bruntál. 
 
Znásilnil mladistvou, která šla z Půlnoční mše - policisté ho krátce po činu zadrželi
Bruntálští pořádkoví policisté po šesti hodinách intenzivního šetření vypátrali a zadrželi pachatele (ve věku 18 let) závažného mravnostního trestného činu, který měl dne 25.12.2009 v Bruntále znásilnit pod pohrůžkou zbraně a zabití mladistvou dívku, která se vracela z Půlnoční mše.
Policejní komisař SKPV mladíka následně obvinil z trestného činu znásilnění. Byl vzat do vazby a hrozí mu trest odnětí svobody až do výše deseti let. Vzhledem k choulostivosti případu a věku poškozené nebudeme zveřejňovat žádné bližší informace. 
 
Z chaty vzal ložní prádlo i ručníky
 V době od 1.11. do 26.12.2009 v Osoblaze dosud neznámý pachatel překonal oplocení rekreační chaty a vypáčil mříže okna. Rozbil sklo a vnikl dovnitř. Odcizil čtyři nože, povlečení, prostěradla, osušky, ručníky a poškodil také topinkovač. Svým jednáním způsobil škodu v celkové výši přes 7 tisíc Kč. Šetří OOP Město Albrechtice. 
 
Přepadl a zranil svou matku
Další násilnou trestnou činnost šetřili policisté i na 1. svátek vánoční, tentokrát v Krnově. Zde měl 46letý muž v předsíni bytu své matky, v úmyslu zmocnit se jejich peněz, ji chytit za ramena a cloumat s ní. Zatlačit jí do obývacího pokoje a vulgárně ji napadat a dožadovat se vydání peněz. Poškozená mu sdělila, že peníze nemá a tak jí začal vyhrožovat násilím. Ze strachu mu řekla, kde má peníze uschovány. Pustil ji ze sevření a uhodil do tváře tak, že upadla na pohovku. Sdělil jí, že mu má peníze donést. Toho seniorka využila a utekla z domu. Útokem utrpěla lehké zranění. Policisté muže ten den zadrželi a policejní komisař SKPV ho obvinil z trestného činu loupeže. Trestní stíhání je vedeno vazebně. 
 
Agresivní syn skončil na záchytce
Rýmařovští policisté šetřili dne 26.12.2009 přestupek proti občanskému soužití a veřejnému pořádku. 35letý muž v podnapilém stavu napadal v Dolní Moravici na návštěvě své rodinné příslušníky. Nejprve vulgárně urážel nevlastního syna svého bratra a pak začal také vulgárně napadat svou matku. Po příjezdu policistů byl opakovaně vyzván ať svého protiprávního jednání zanechá, což neučinil a při odchodu fyzicky napadl svého otce. Policisté ho ihned zajistili a použili také donucovací prostředky. Při dechové zkoušce mu naměřili 1,91 promile alkoholu. Následně byl převezen na záchytnou stanici k vystřízlivění. 
 
Přehlédla zaparkovanou felicii
V 19,50 hodin dne 26.12.2009 v Rýmařově - Janovicích jela 21letá řidička z Třebíče s vozidlem Citroen. Při jízdě na přímém úseku přehlédla felicii, která byla zaparkována u okraje vozovky a došlo ke střetu. Při nehodě se nikdo nezranil. Dechová zkouška byla s negativním výsledkem. Způsobená škoda činí 170 tisíc Kč.
 
Dopravní nehody na náledí
            Mezi obcemi Milotice nad Opavou a Bruntálem dne 27.12.2009 v 03,50 hodin řídil 30letý muž vozidlo Ford. Při průjezdu pravotočivé zatáčky na namrzlé komunikaci dostal smyk, který nezvládl. Vyjel vpravo mimo vozovku a narazil do směrového sloupku, silničního příkopu a s fordem se převrátil na střechu. Požití alkoholu u řidiče bylo vyloučeno dechovou zkouškou. Ke zranění osob nedošlo. Způsobená škoda činí 91 tisíc Kč. Dopravní policisté muži za přestupek uložili blokovou pokutu, kterou na místě zaplatil.
            Ve stejný den v 09,15 hodin mezi obcí Malá Štáhle a Rýmařov havaroval 47letý řidič volkswagenu. Při průjezdu pravotočivé zatáčky zřejmě nepřizpůsobil rychlost vozidla stavu a povaze komunikace, kdy vozovka byla pokryta souvislou vrstvou náledí a dostal smyk. Nezvládl řízení a vyjel do protisměru, mimo silnici a při vracení zpět se převrátil na střechu. Při nehodě došlo k lehkému zranění 68leté spolujezdkyně. Požití alkoholu bylo vyloučeno. Způsobená škoda činí 20 tisíc Kč.
 
Ze skříně vzal šperky
Krnovští policisté nyní šetří krádež šperků z bytu v Krnově na ulici U Požárníků. Dosud neznámý pachatel vnikl v době od 20. do 27.12.2009 otevřenými a odemčenými dveřmi do bytu v přízemí domu a v obývacím pokoji vylomil dveře skříňky. Odcizil zlaté šperky (řetízky, prsteny a náušnice) v hodnotě přes 51 tisíc Kč.
 
Aktuálně - pohřešovaná seniorka nalezena
Dnes v 03,50 hodin oznámil policistům 38letý muž, že pohřešuje svou 76letou babičku, která v brzkých ranních hodinách odešla z domu v obci Hlinka. Policisté okamžitě začali po seniorce pátrat. Do pátrací akce byly nasazeny dvě desítky policistů z pořádkové, ale i dopravní policie. Na místě byl přítomen i policejní psovod. Zjistili, že naposledy byla pohřešovaná žena viděna na autobusové zastávce ve 3,15 hodin. Policisté propátrali okolí, polní a lesní cesty, komunikace v obci a neobydlené domy a zemědělské objekty. Následně začali prohledávat i volně přístupné vchody panelových domů. Při této činnosti oznámili policistům místní občané, že v jejich neuzamčeném bytě přenocovala na chodbě pohřešovaná žena. Policistům pohřešovaná seniorka nedovedla vysvětlit, jak se dostala do bytu, své jedná přičítala vlivu léků, které běžně užívá. V pořádku a bez zranění byla předána rodinným příslušníkům.
 
                                                                                 
komisař por. Bc. Tušková Pavla
pisbr@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem