Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Znásilnění bylo vymyšlené

TRUTNOVSKO-Smyšlené případy policisty zatěžují 

V sobotu 22. 10. 2011 se na policisty z Hostinného obrátila s žádostí o pomoc sedmnáctiletá slečna z Hostinného. Oznamovatelka sdělila, že se stala obětí znásilnění. Z následujícího výslechu vyplynulo, že k násilnému zločinu mělo dojít 8. října letošního roku v centru Vrchlabí. Po zjištěných skutečnostech na místo činu ihned vyjeli místní policisté se svými kolegy ze Služby kriminální policie a vyšetřování Trutnov včetně specialistů na vyhledávaní a zjišťování kriminalistický stop.
Po několika hodinách profesionálně odvedené práce policejních specialistů dívka změnila svou výpověď a do protokolu uvedla, že si vše vymyslela. Tím však policejní práce na uvedeném případu neskončila. Kriminalisté museli vyslechnout další svědky, kteří měli v uvedeném případu figurovat. Z provedených výslechů vyplynulo, že se v tomto případě naštěstí opravdu jednalo jen o znásilnění vymyšlené.

Každý občan by si měl uvědomit, že při oznámení jakéhokoliv smyšleného případu zatíží značný počet policistů, kteří by mohli místo prověřování nepravdivých informací pracovat na mnohem důležitějších případech. Navíc se může takový oznamovatel dopustit spáchání přečinu křivé obvinění, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na tři roky. Správní orgán městského úřadu může rovněž za nepravdivé údaje „poškozenému“ uložit za přestupek křivého vysvětlení pokutu až do výše 50 tisíc korun.
V posledních týdnech se jedná na Trutnovsku již o několikáté oznámení, při jehož šetření se policistům podařilo zjistit, že se jedná o výplod bujné fantazie oznamovatele.
nprap. Udo Ertner
24. 10. 2011, 14:40
 

vytisknout  e-mailem