Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Pozůstatky z Hostivaře již zkoumá KÚP

V pátek 16. prosince 2011 byly do Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR (KÚP) doručeny lidské kosterní pozůstatky nalezené 14. prosince 2011 v pražské Hostivaři.  

Genetici z kosterních pozůstatků odebrali vzorky k analýze DNA, jejímž cílem bude stanovit profil DNA. Posléze nález podrobně prozkoumají antropologové.
 
Obecně lze říci, že antropologické zkoumání je jedna z metod identifikace, která určí etnikum, pohlaví, věk a výšku jednice. Možnosti antropologického zkoumání se odvíjejí od charakteru kosterního nálezu, tj. zda se dochoval celý skelet či pouze některé jeho části. Antropolog kostru popíše, vyhodnotí individuální, patologické nebo úrazové změny na kostech a stav chrupu. Podle pánevních kostí lze například určit pohlaví jedince, podle délky dlouhých kostí jeho výšku, z nábrusů zubů věk. Všechny tyto post mortem údaje, tj. údaje získané po smrti jedince, jsou velice důležité pro kriminalisty, kteří mohou vytipovat vhodného jedince ze seznamu pohřešovaných osob. Následně dochází k porovnávání získaných post mortem údajů s údaji ze života jedince (ante mortem), které kriminalisté získají například ze zdravotní dokumentace již konkrétní osoby.
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
oddělení redakce a PR KÚP
20. 12. 2011
 

vytisknout  e-mailem