Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Značně opilý řidič kamionu na D1

Novojičínsko - Díky všímavému řidiči kamionu a shodou šťastných okolností se na dálnici nic nestalo 

V těchto dnech policisté Dálničního oddělení Mankovice ve spolupráci s kolegy Obvodního oddělení Fulnek řeší nebezpečnou jízdu cizince. Ve středu 4. listopadu v podvečer zavolal z cesty na linku 158 všímavý řidič, který operačního důstojníka upozornil na neobvyklou jízdu kamionu. Vozidlo přejíždělo z pruhu do pruhu, náhle snížilo rychlost jízdy a navíc bylo neosvětleno. Řidič, který vše oznámil, do příjezdu policistů kamion doprovázel, jel za ním. Snažil se, aby nikdo na dálnici nebyl ohrožen.

Sledovaný kamion s návěsem s mezinárodní značkou Polska jel po dálnici D1 ve směru jízdy na Ostravu. Policisté obvodního oddělení kamion na dálnici zaregistrovali nedaleko sjezdu na Studénku v odstavném pruhu. Řidič (BY) otevřel kabinu, ze které byl cítit značný zápach po alkoholu.  Vyzvali ho k předložení dokladů k řízení vozidla a provozování vozidla, ty nenašel. Mužům zákona byl schopen předložit pouze cestovní pas. Řidič (36) byl vyzván k vystoupení, z kabiny se vypotácel a schopen byl pouze kývat hlavou. Provedená dechová zkouška byla pozitivní, první naměřená hodnota byla 3, 24 promile. Při dalším měření se hodnota ještě zvýšila na 3,54 promile. Policisté muže vyzvali i k provedení orientanční zkoušce na přítomnost návykových látek, i ta byla pozitivní.

Policisté dálničního oddělení cizince zadrželi, kamion řádně označili světelnými šipkami, nechali odtáhnout mimo dálnici a vyrozumněli majitele vozidla. Ten si vozidlo později převzal. Řidič byl převezen na protialkoholní záchytnou stanici. Po vystřízlivění s ním proběhli procesní úkony. Jednání i nebezpečná jízda bude řešena formou zkráceného přípravého řízení. Cizinec je důvodně podezřelý ze spáchání několika porušení zákona o provozu na pozemních komunikacích a přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

por. Mgr. Bc. Zlatuše Viačková, 6. listopadu 2020

vytisknout  e-mailem