Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Změny na dálnicích v okolí Brna

BRNO: Dlouhodobé úsilí přineslo větší bezpečnost. 

Dálniční mimoúrovňové křižovatky v okolí Brna (na několika místech bez připojovacích pruhů) přivodily už nejednomu řidiči řadu horkých chvil za volantem. Na těchto místech evidovali policisté řadu nehod (například v prostoru exitu 194 to bylo v roce 2008 100 dopravních nehod). Proto jihomoravští dopravní policisté ve spolupráci s policejním prezidiem dlouhodobě iniciovali změnu vodorovného dopravního značení (na přestavbu nejsou finanční prostředky a mnohde ani dostatečný prostor).

Čerstvě jsou již dokončeny změny na exitech 194 (křížení s ul. Vídeňskou), 196 (křížení D1 a D2), 201 (Slatina, Letiště Tuřany), 204 (Brno - východ), nájezd u Motorestu Rohlenka a exit 216 u Rousínova. Realizované změny by měly učinit zejména pro řidiče bez místní znalosti dálnici přívětivější, bez záludností v podobě chybějících připojovacích pruhů. Už za několik dnů fungování razantně poklesl počet dopravních nehod v těchto místech.

Zároveň je na dálnici v okolí Brna stanoven rychlostní limit 100 kilometrů v hodině. Kromě větší bezpečnosti při nájezdech na dálnici přinese i zkapacitnění dálnice (při nižší rychlosti budou menší rozestupy mezi vozidly). Údaje z roku 2010 hovoří jasně, křížením D1 a D2 ve špičce projede 120 aut za minutu. I snížený rychlostní limit se projevil pozitivně v podobě snížené tvorby kolon v exponovaných časech (pátek odpoledne).

por. Pavel Šváb, 22.11. 2011

Zvukový záznam: změny_2211.mp3

vytisknout  e-mailem