Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Zmenšili jsme perimetr, začínáme s ohledáním místa činu

ZLÍNSKO: Od 5. února přebíráme s vojenskými lesy střežení areálu ve Vrběticích. 

Dnes dopoledne proběhlo ve Vrběticích jednání za účasti I. náměstka Ministra vnitra ČR JUDr. Ing. Jiřího Nováčka, I. náměstka policejního prezidenta plk. Mgr. Martina Vondráška, velitele zásahu plk. JUDr. Jaromíra Tkadlečka, zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR generálporučíka Ing. Františka Malenínského, za Hasičský záchranný sbor ČR se jednání zúčastnil ředitel odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení plk. Ing. Daniel Miklós a za státní podnik Vojenské lesy a statky ČR ředitel divize Ing. Jaroslav Kankia.

Jedním z cílů jednání byla kontrola postaveného oplocení včetně technického zabezpečení s výsledkem, že oplocení splňuje kritéria pro zabezpečení areálu muničních skladů.

Dnešní jednání přineslo další důležitá rozhodnutí. V pátek 5. února 2016 v 7 hodin ráno končí Armáda ČR se střežením vrbětického areálu, ostrahu převezme Policie ČR a státní podnik Vojenské lesy a statky ČR, kteří budou objekt střežit v kombinaci s technickým zabezpečením. Příslušníci armády pak předběžně do poloviny února odstraní, zlikvidují a odvezou své logistické zabezpečení, tedy zhruba od poloviny února se již Armáda ČR nebude na bezpečnostním opatření „Výbuch“ v dosavadní podobě podílet. Jakmile to dovolí povětrnostní a terénní podmínky, začnou policejní pyrotechnici s další plošnou asanací prostor, do těchto činností spojených s čištěním terénu se pak připojí i armádní pyrotechnici.  

Dobrou zprávou pro občany přilehlých obcí je změna perimetru v délce 3,5 kilometru, ke které došlo dnes v 7 hodin ráno. Bezpečnostní okruh jsme zúžili v lokalitě obce Vlachovice – Vrbětice a zčásti v lokalitě Haluzic. Prostor, který jsme tímto občanům a firmám zpřístupnili, pyrotechnici plošně vysbírali a zasanovali, i přesto však mohou občané v tomto prostoru nahodile nalézt zbytky nebo úlomky munice. V takovém případě ať nálezce na munici v žádném případě nesahá, označí ji a neprodleně kontaktuje Policii ČR na bezplatné lince 158.

Zítřejším dnem zahájíme práce směřující k ohledání místa činu, postupovat budeme v modelu od vzdálenějšího k bližšímu a od jednoduššího k složitému. Předpokládáme, že do epicenter výbuchů se dostaneme v řádech týdnů či měsíců.   

 

2. února 2016, mjr. Mgr. Lenka Javorková

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

vytisknout  e-mailem