Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Změna dopravní situace

Od 15. července dochází k zásadní změně dopravního značení v Mohelnici  

Tento týden ve středu dojde ke změně přednosti v jízdě na části mimoúrovňové křižovatky silnic č. I/35, I/44 a III/03538 v Mohelnici. Jedná se o část křižovatky při výjezdu od Olomouce na nadjezd směrem na Moravskou Třebovou  (a dále na Hradec Králové).

V současné době je v tomto místě upravena přednost v jízdě tak, že hlavní silnice je vedena ve směru z centra obce Mohelnice na Moravskou Třebovou, přičemž na vjezdu do této křižovatky od Olomouce je umístěna dopravní značka č. P6 „stůj, dej přednost v jízdě“. Po nové úpravě přednosti v jízdě bude jako hlavní označena silnice ve směru od Olomouce přes křižovatku rovně na Šumperk (ačkoliv se v tomto směru prakticky nejezdí). Ve směru od centra Mohelnice a ve směru od Moravské Třebové bude silnice označena jako „vedlejší“, konkrétně od Mohelnice bude umístěna dopravní značka č. P4 „dej přednost v jízdě“ a od Moravské Třebové dopravní značka č. P6 „stůj, dej přednost v jízdě“.

Připravovaná změna přednosti v jízdě je výsledkem příkladné spolupráce Policie České republiky, Odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Olomouckého kraje, Ředitelství silnic a dálnic ČR správa Olomoucký kraj a Městského úřadu v Mohelnici.

K úpravě dopravní situace dochází zejména z toho důvodu, že se v současnoti při nájezdu na most tvoří dlouhá kolona vozidel, která zasahuje až do pravého jízdního pruhu čtyřpruhé směrově rozdělené komunikace, čímž je zásadně ohrožena bezpečnost silničního provozu. Kromě zvýšení bezpečnosti silničního provozu dojde zároveň k plynulejšímu průjezdu vozidel směrem na Moravskou Třebovou. Tímto opatřením se rovněž zamezí neukázněnosti části řidičů, kteří zneužívali odbočovací pruh směr centrum Mohelnice a následně se přes vodorovnou (zákazovou) dopravní značku V13a „šikmé rovnoběžné čáry“ otáčeli směrem na Moravskou Třebovou.

Policisté žádají všechny účastníky silničního provozu, aby zvlášť v prvních dnech od zavedení nové úpravy přednosti v jízdě, dbali zvýšené opatrnosti na uvedené křižovatce. Jedná se o závažnou změnu, se kterou budou mít zpočátku problém zejména místní řidiči, kteří jsou na stávající stav odjakživa zvyklí.

Dopravní značení je připraveno takovým způsobem, aby nedošlo k ohrožování bezpečnosti silničního provozu, přesto je potřeba zdůraznit, že opatrnost je vždy na prvním místě.


por. Mgr. Jitka Dolejšová

 

vytisknout  e-mailem