Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zloději v Plzni kradou vozy Škoda Octavie

Majitelé, zabezpečte si je 

     Policisté, kteří se zabývají autokriminalitou, v poslední době stále častěji řeší případy krádeží motorových vozidel. Jen za první dva měsíce tohoto roku pachatelé odcizili na území města Plzně 39 vozidel. Zloději se nejvíce zaměřují na vozidla tovární značky Škoda. Policisté od začátku roku zaznamenali 15 odcizených octávek, 10 fabií a 1 vůz Škoda Superb. Druhou nejčastější značkou, na kterou se pachatelé zaměřují, je Volkswagen a to zejména na typ Passat, Transporter a Golf. Nejvíce vozidel se ztrácí na Lochotíně a to nejvíce v ulicích alej Svobody, Sokolovská a Rabštejnská. Ale ani ostatní městské obvody bohužel nejsou výjimkou.
         Bohužel není možné, aby policisté hlídali každé zaparkované vozidlo v Plzni, a proto je důležité, aby si sami majitelé uvědomili, že za svůj majetek zodpovídají jen oni. Většina lidí má zabezpečené obydlí a své další cennosti si také hlídá. Stejně tak by to mělo být i u automobilu.
         Každý motorista by měl mít na paměti, že existuje jak mechanické, tak elektronické zabezpečení vozidel. Je třeba si připomenout, že každá překážka navíc zloděje od páchání trestné činnosti odradí. Samozřejmostí by mělo být zamykání řadící páky. Od věci také není pořídit si skryté vypínače na palivovou soustavu či autoelektriku. Vyplatí se také nechat si vypískovat bezpečnostní kódy na skla vozidel, ať už VIN či jiný speciální kód. U vozidel vyšší pořizovací hodnoty by měli motoristé přemýšlet nad elektronickým zabezpečením. Dnes je na trhu několik firem, které dodávají různé komponenty, záleží jen na vás, jaký si vyberete. Vhodné jsou tzv. GPS locatory, které vám v případě odcizení následně pomohou s vyhledáním automobilu. Dokonce již jeden telefonní operátor má ve své nabídce tento produkt, který vám pomůže ohlídat nejen vaše ratolesti, ale i motorová vozidla. Existují různé druhy alarmů a detektorů, které vám v případě narušení vozidla, dají ihned vědět například pomocí SMS zprávy.  Někdo může namítnout, že existují různé rušičky signálů, které ztíží vyhledání vozidel, ale i s tímto si specializované firmy poradí. Mají systémy, které fungují na vlastní radiové frekvenci a přístroje na rušení signálu je neznehodnotí. V každé specializované firmě na zabezpečení vám rádi poradí vhodný typ zajištěný přesně pro váš vůz a dnes opravdu není výjimkou zabudování různých vyhledávácích systémů. Jestli nechcete o svá vozidla přijít, raději si je opravdu zabezpečte. Bohužel se ale kriminalisté občas setkávají i s tím, že vozidlo má dokonalé zabezpečovací prvky, ovšem majitelé je ne vždy využívají a tím pádem je vozidlo výzvou pro zloděje.
         Apelujeme zejména na majitele vozidel Škoda Octavia, aby se zamysleli nad vhodným zabezpečením, protože v poslední době v Plzni opravdu stoupá počet krádeží těchto vozidel.
         Pokud chceme minimalizovat riziko krádeže, musíme najít vhodné místo na parkování. Pokud má někdo možnost zaparkovat vozidlo na hlídaném parkovišti či v garážích, měl by ji využít. Pokud parkujete na ulicích v plzeňských sídlištích, snažte se ponechat vozidlo na osvětlených místech, tam kde je větší koncentrace osob. Pokud automobil nevyužíváte každý den, měli byste jej alespoň často kontrolovat. Jakmile zjistíte odcizení vozidla po několika dnech, vypátrání je pak velice těžké. Kradené automobily pachatelé buď rychle předělají na nové, nebo je použijí na náhradní díly. Pokud si kdokoli z vás všimne, jakéhokoliv podezřelého pohybu u nějakého vozidla, měl by okamžitě zavolat na linku 158.
 
por. Ing. Martina Korandová
2. března 2012

vytisknout  e-mailem