Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zloději toho víc zničili, než ukradli, způsobili škodu za celkem 916 tisíc korun

ČESKOLIPSKO - Vloupali se do 21 objektů během jednoho měsíce. 

V závěru minulého týdne si převzali usnesení o zahájení trestního stíhání pro přečiny krádeže, porušování osobní svobody a poškození cizí věci ve formě spolupachatelství dva Českolipané ve věku 32 a 21let. Staršího z dvojice Okresní soud v České Lípě už opakovaně pravomocně odsoudil za majetkovou trestnou činnost k trestu obecně prospěšných prací, které činí řádově stovky hodin,  ale i k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou do roku 2025. Jeho komplic byl dosud bez záznamu.

Společně se dokázali během jediného měsíce vloupat do 16 objektů na Českolipsku a do 5 objektů na Děčínsku, kde způsobili škodu za celkem 916 400 korun. Převážně se zaměřili na rekreační chalupy a rodinné domy. V některých z nich po nich zůstala doslova spoušť. Odnesli si odtud vše, co se dá zpeněžit a přitom se neostýchali vytrhat ze zdi veškerou elektroinstalaci, a tyto kabely na místě činu opalovat otevřeným ohněm ,aby je zbavili plastového obalu. Tímto způsobem se jim například podařilo zničit kachlová kamna z 19. století, na kterých zanechali škodu za 200 000 korun. Dvojici, která řádila během března současně ve dvou okresech, dopadli zkušení českolipští kriminalisté.

Na svých výpravách odcizili majetek za 322 000 korun a za dalších 594 400 korun způsobili škodu na zařízení a vybavení, které zničili. Na verdikt soudu o vině a trestu si počkají na svobodě. Ve vězení pak mohou strávit až pět let.

4. 4. 2023
por. Bc. Ivana Baláková 
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

na místě činu

na místě činu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem